آشنایی با مبلمان سبک لویی چهاردهم فرانسه
در این مطلب قصد داریم شما رو با المان های مبلمان سبک لویی چهاردهم فرانسه در دکوراسیون داخلی و مبلمان آشنا کنیم. سبک های مبلمان فرانسوی به خاطر ظرافت و زیبایی همیشه مورد توجه بوده و حتی با گذشت سال ها هنوز در طراحی مبلمان و دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. سبک لویی چهاردهم نیز به عنوان شروع کننده مبلمان کلاسیک فرانسه از اهمیت بالایی برخوردار است.
تاریخچه مبلمان سبک لویی چهاردهم فرانسه
دوره کلاسیک در مبلمان فرانسوی از زمان لویی چهاردهم آغاز می شود (از سال 1638 تا 1738 میلادی). این سبک برای نمایش قدرت و جلال و شکوه پادشاه بود و پادشاه لویی چهاردهم به عنوان پادشاه خورشید نامیده می شد و به همین دلیل تصویر آپولو خدای خورشید در تزیینات بسیار مورد استفاده قرار می گرفت.
لویی چهاردهم باور داشت که مبلمان و دکوراسیون نمایش دهنده جلال و شکوه پادشاه است به همین دلیل مبلمانی که در این دوره ساخته شد سرشار از تزیینات و کنده کاری و خاتم کاری بود. او با تاسیس کارگاه و حمایت از این صنعت اولین پادشاهی بود که صنعت مبلمان را سازماندهی کردو دستور ساخت کارخانه مبلمان سلطنتی گوبلین (manufacture des gobline) را صادر کرد.
سبک مبلمان در دوره لویی چهاردهم به سه دوره تاریخی تقسیم می شود:
1. سبک مبلمان لویی چهاردهم در دوره اول (از سال 1643 تا 1660 میلادی)
در این دوره به دلیل اینکه سن پادشاه هنوز به سن قانونی نرسیده بود کشور توسط مادر پادشاه اداره می گردید و مبلمان تحت تاثیر باروک (baroque) ایتالیا و وابسته به دوران حکومت لویی سیزدهم (louis XIII) بود.
2. سبک مبلمان لویی چهاردهم در دوره دوم (از سال 1660 تا 1690 میلادی)
این دوره از حکومت پادشاه به عنوان سبک لویی چهاردهم شناخته می شود که کاخ ورسای در شهر ورسای نزدیک پاریس از نمونه های این سبک مبلمان و دکوراسیون در فرانسه می باشد. در دوره دوم نسبت به دوره اول از تزیینات کاسته شد و فریم صندلی ها ساده تر، زیباتر و خمیده تر گردید. اما با توجه به اهمیت تجمل گرایی در این دوره، بسیاری دوره لویی چهاردهم را دوره باروک فرانسه معرفی می کنند.
3. سبک مبلمان لویی چهاردهم در دوره سوم (از سال 1690 تا 1715 میلادی)
دوره سوم، دوره انتقال نامیده می شود. در این دوره طراحی ها ظریف تر گردید و با توجه به پیشرفت صنعت شیشه دیوارهای زیادی با شیشه تزیین شد و چوب جایگزین سنگ مرمر در بسیاری از عناصر دکوراتیو گردید.
در اواخر دوره لویی چهاردهم خطوط هندسی به تدریج جای خود را به خطوط خمیده دادند و با کاهش وزن محصولات مبلمان قابل حمل وارد دکوراسیون داخلی گردید.
طراحی مبلمان در دوران لویی چهاردهم چگونه بود؟
مبلمان در این دوره اهمیت زیادی داشت و پادشاه باور داشت که مبلمان باید نشان دهنده عظمت و شکوه و قدرت پادشاه باشد.
صندلی در دوران لویی چهاردهم:
در این دوره صندلی های مختلفی طراحی و تولید گردید؛ از صندلی های پشت بلند گرفته تا صندلی های پایه بلند. همچنین اولین ظهور کاناپه را مربوط به همین دوره می دانند که به نظر می رسید که دو صندلی را کنار هم قرار داده اند. اما نوع پایه ها و ساختار کاناپه شبیه صندلی ها بود
در دوره لویی چهاردهم پشتی صندلی ها تا حدودی خمیده شدند تا کاربری راحت تری داشته باشند. همچنین جهت افزایش استحکام در زیر صندلی ها تیرهایی به شکل H و X قرار داشت که از مشخصه های سبک لویی چهاردهم گردید. کف و پشتی صندلی ها در این دوره با چرم و یا پارچه نقش دار پوشش داده می شد.
از مشهورترین صندلی ها که در این دوره طراحی و تولید گردید می توان به صندلی کلاسیک یا Fauteuil اشاره کرد که دارای اضلاع باز بود (تصویر زیر). این صندلی تا دوره لویی ۱۵ و ۱۶ مورد استفاده قرار می گرفت.
خصوصیات ظاهری صندلی های این دوره در تصویر زیر نمایش داده شده است:
پایه مبلمان در دوران لویی چهاردهم
پایه ها در دوره اول En gain و En balustre نامیده می شدند که این پایه ها با مجسمه و ارنومنت های طلاکاری شده از خدایان و برگ های گیاهان تزیین شده بودند. در دوره دوم پایه ها با نام پایه گوزنی شناخته می شدند که این پایه ها خمیده تر بودند و با برنز تزیین شده بودند.
میز در دوران لویی چهاردهم:
کنسول ها نیز در این دوره بسیار مورد توجه قرار گرفتند. همان طور که در تصاویر زیر می بینید پایه ها در این مبلمان مانند صندلی ها دارای یک پشتیبان x شکل بودند که به استحکام کنسول کمک می کردند. در دوره اول و ابتدای دوره لویی چهاردهم بیشتر از سنگ مرمر برای صفحه استفاده می شد که بعد ها تحت تاثیر یکی از کابینت سازان بزرگ دربار به نام بول استفاده از تزیینات خاتم کاری در دستور کارقرار گرفت.
در خاتم کاری علاوه بر استفاده از چوب های گران بها مانند آبنوس و رزوود از مواد معدنی مانند برنج، نقره، برنز،شاخ حیوانات، پوسته لاک پشت، مروارید و عاج فیل نیز استفاده می کردند.
کمد در دوران لویی چهاردهم:
از دیگر مبلمان های این دوره می توان به کابینت ها یا کمدها اشاره کرد که به علت راحتی استفاده جای صندوقچه های حجیم به جامانده از دوران لویی سیزدهم را برای قرار دادن لباس ها به خود اختصاص دادند. این کمد ها مانند دیگر مبلمان این دوره دارای تزیینات زیاد و طلاکاری هستند. همچنین در این دوره شاهد ظهور مبلمانی کتابخانه و یا استند هایی برای قراردادن ساعت ها هستیم.
به طور کلی مبلمان در دوره لویی چهاردهم برای راحتی نبود و هدف فقط نمایش عظمت پادشاه بود به نحوی که در سال های ابتدایی سلطنت فقط پادشاه در مراسمات حق نشستن بر روی صندلی را داشت و دیگران به صورت ایستاده باید در مراسمات حضور پیدا می کردند. با یک چنین رویکردی مبلمان این دوره پیچیده و گران قیمت بود و تمام افراد توانایی خرید آن را نداشتند به همین دلیل مخصوص اشراف و ثروتمندان گردید و محدود به استفاده در کاخ های اطراف پاریس شد.
متریال مبلمان سبک لویی چهاردهم:
چوب از متریال مهم در طراحی و تولید مبلمان در این دوره بوده است. قطعات بزرگ از شاه بلوط و گردو و بلوط ساخته می شدند. همچنین در این دوره آبنوس به عنوان یک چوب گران بها وارد پاریس شده بود که بسیار مورد توجه قرار گرفت.
حتما ببینید: چوب آبنوس: قیمت، مشخصات و کاربردها
چوب آبنوس در طراحی روکش کابینت ها و خاتم کاری بسیار مورد استفاده قرار می گرفت و این توجه به حدی بود که کابینت سازهایی که در استفاده از این روکش در کابینت ها تبحر داشتند در اصطلاح Ubenistes نامیده می شدند.
یکی از این کابینت سازان که جایگاه ویژه ای پیش پادشاه داشت آندره چارلز بول (Andre Charles boulle) بود. او از بلوط، شاه بلوط، گردو و آبنوس در طراحی کابینت ها استفاده می کرد و قسمت های تزیینی را اغلب از رزوود (Rosewood)، صندل وود (Sandalwood)، چوب تولیپ (Tulipwood)، سنگ اونیکس (Onyx)، سنگ پورفیری (Porphyry)، لاجورد، برنج و بسیاری از چوب های عجیب و غریب دیگر می ساخت.
در دوران لویی چهاردهم چوب ها هم به رنگ طبیعی خود چوب مورد استفاده قرار می گرفتند هم توسط رنگ دانه های قرمز و سبز رنگ آمیزی می شدند. با توجه به علاقه بسیار پادشاه به نمایش جلال و شکوه، رنگ کردن چوب ها به رنگ طلایی در این دوران به اوج شکوفایی خود می رسد.
از دیگر متریال مورد استفاده در این سبک می توان به فلز مس، مروارید، چوب های رنگی عجیب و غریب، استفاده از طلا و برنز برای تزئین، سنگ مرمر، برنج، نقره، پوسته لاک پشت و عاج فیل اشاره کرد.
خصوصیات مبلمان سبک لویی چهاردهم فرانسه:
در یک جمع بندی به طور خلاصه از خصوصیات مهم سبک لویی چهاردهم فرانسه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مبلمان حجیم و پیچیده و سرشار از تزیینات
- حفظ اصل قرینگی در تزیینات و طراحی
- استفاده از مجسمه های برنز و طلاکاری شده بسیار مجلل در مبلمان
- فرم کج و خمیده صندلی ها
- استفاده از چوب های گران بها در مبلمان
شما هم به مبلمان فرانسوی علاقه دارید؟ به کدام سبک بیشتر؟ و چرا؟
دیدگاهتان را بنویسید