ابزار نجاری: راهنمای جامع 0 تا 100
در این مطلب ابزار نجاری و به طور کلی ابزارهای مورد نیاز برای انواع هنرهای چوبی مورد بررسی قرار می گیرد. اطلاعاتی درباره ابزارهای ضروری و پر کاربرد نجاری و هنرهای چوبی و هم چنین ماشین آلات صنایع چوب که انتخاب صحیح و به جای آن ها سرعت پیشبرد کار را بالا خواهد برد و از هدر رفت سرمایه در اثر انتخاب اشتباه جلوگیری خواهد کرد. ابزار نجاری و به خصوص ماشین آلات صنایع چوب به صورت ابزار نو و دسته دو خرید و فروش می شوند. امروزه با فعالیت سایت ها و اپلیکیشن های خرید و فروش اینترنتی، بازار خرید و فروش ابزار نجاری هم گسترده تر شده است و خریدار و فروشنده راحت تر به هم دسترسی دارند. به این ترتیب امکان خرید و فروش نقد و قسطی ابزار نجاری هم به وجود آمده است.
ابزارهای دستی و مواد مصرفی در انواع هنرهای چوبی و نجاری عبارتند از: انواع اره دستی، اره مویی، رنده، ابزار اندازه گیری، ابزار ترسیم، مغار، پیچ گوشتی دو سو و چهار سو، فاز متر، چکش، لیسه، کاردک، پیچ دستی، تنگ دستی، میز کار، گیره، چسب چوب، چسب کاغذی، چسب صنعتی، چسب یک دو سه، چسب روکش. از این ابزار و مواد مصرفی کم و بیش در تمامی هنرهای چوبی استفاده می شود. ابزارهای دستی برقی و بادی پر کاربرد عبارتند از: اره چکشی، دریل، پیچ بند، میخکوب، منگنه کوب، کمپرسور باد، فرز دستی، فارسی بر، اره دیسکی، اره زنجیری، رنده برقی، اتو برقی، هویه برقی، سنگ میزی، ماشین پوست، سمباده لرزان، فرز مشتی، فرز مینیاتوری، دریل بادی، فرز بادی و غیره که در ادامه با آن ها بیشتر آشنا خواهیم شد.
نکته جالب اینجاست که ابزارهای مدرن و سنتی و قدیمی در این صنعت هنوز کارایی خود را حفظ کرده اند و دستگاه هایی با عمر بیش از 40 سال هنوز سرپا هستند و هنرمندان با استفاده از آن ها در حال تولید و عرضه محصولات چوبی به بازار هستند. در این مطلب، اطلاعات عمومی مورد نیاز درباره هر ابزار بیان می شود. هم چنین به طور خاص در مورد ابزارهای مورد نیاز برای نجاری خانگی هم صحبت خواهد شد. در کلاس های آموزشی نجاری وودیانو در مورد ابزار و وسایل مورد نیاز در نجاری و هنرهای چوبی بحث شده است و ما حصل این موارد در این مطلب بیان می گردد.
مطالبی که پیشنهاد می کنیم ببینید:
معرفی ابزارهای ضروری و پر کاربرد در هنرهای چوبی:
در این بخش ابزارهای پر کاربرد و ضروری برای کار با چوب در انواع هنرهای چوبی نام برده شده است. مسلما به دلیل تنوع بسیار بالای هنرهای چوبی، نام همه ابزارهای مورد استفاده در این بخش عنوان نشده است. همچنین لازم به ذکر است که این موارد برای تمامی هنرهای چوبی و به طور کلی لیست شده است و ممکن است تمامی آن ها برای شما که قصد فعالیت در یک حوزه به خصوص از هنرهای چوبی را دارید لازم نباشد. به عنوان مثال فردی که قصد فعالیت در هنر معرق را دارد نیازی به اره زنجیری ندارد و فردی که قصد فراگیری هنر منبت را دارد نیازی به اره مویی مورد استفاده در معرق کاری را ندارد. در این بخش ویدیوهای گرفته شده از کلاس نجاری، برای معرفی هر ابزار قرار داده می شود و در ادامه و در آپدیت های بعدی ویدیوهای بیشتری به این لیست اضافه خواهد شد. پس ابتدا ویدیو های آموزشی ارائه می شود و در ادامه جزئیات متنی ابزارهای نجاری ارائه می شود.
اره فارسی بر نجاری: اره فارسی بر در دو شکل ساده و تک کاره و دو کاره وجود دارد که در نوع دو کاره آن در حالت معمول دستگاه اره فارسی بر است و در حالت دیگر تبدیل به اره میزی گرد می شود. اره فارسی بر دو نوع بازو متحرک دارد. یکی حرکت پاندولی و دیگری حرکت کشویی. حرکت پاندولی و کشویی در کنار هم بهترین کاربرد را دارد و حرکت پاندولی که در بعضی از فارسی برها هم وجود دارد قدرت مانور کمتری نسبت به مدل فارسی بر دیگر دارد. جزئیات بیشتر در مورد خرید اره فارسی بر را می توانید در مطلب زیر به طور جداگانه مشاهده کنید:
حتما ببینید: آشنایی با اره فارسی بر + راهنمای خرید
دستگاه اور فرز نجاری: از این دستگاه برای اجرای انواع فرز ها یا تراش های مختلف روی چوب استفاده می شود. فرز دستی یا اور فرز انواع مختلفی دارد که اور فرز معمولی، فرز مشتی و فرز مینیاتوری از معروف ترین و پر کاربرد ترین ابزارهای نجاری می باشند. اور فرز برندها و قیمت های مختلفی در بازار ایران دارد که در ویدیو زیر به توضیح این موارد پرداخته شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید اور فرز نجاری از مطلب زیر استفاده کنید:
حتما ببینید: آشنایی با دستگاه اور فرز (فرز نجاری) + راهنمای خرید
اره دیسکی نجاری: اره دیسکی یکی از پرکاربرد ترین ابزارهای نجاری است که در اکثر هنرهای چوبی کاربرد دارد. از این دستگاه بیشتر در برش های اولیه چوب استفاده می شود اما با کمی تجربه و خلاقیت می توان از این ابزار به عنوان اره میزی هم استفاده کرد. برش های پیچیده و حساس تر هم با این دستگاه زده می شود که در مطالب بعدی به آن اشاره خواهیم کرد. اگر اطلاعات بیشتری از اره دیسکی نیاز دارید مطالعه مطلب راهنمای خرید اره دیسکی را از دست ندهید:
حتما ببینید: آشنایی با اره دیسکی + راهنمای خرید
اره عمود بر (چکشی): یکی از ابزارهای پرکاربرد در صنایع چوب و نجاری و انواع هنرهای چوبی، اره عمود بر یا اره چکشی (به انگلیسی: Jigsaw) است. اره عمود بر، یک تیغه باریک دارد که عمود بر صفحه دستگاه به صورت رفت و برگشتی یا چکشی حرکت می کند. اره چکشی ابزاری برقی دستی است که برای برش های بدون قاعده، صاف یا منحنی استفاده می شود. این ابزار نجاری یک تیغه رفت و برگشتی در جهات بالا و پایین دارد که نوع تیغه، بسته به نوع چوب مورد نظر تغییر می کند. اگر اطلاعات بیشتری از اره دیسکی نیاز دارید مطالعه مطلب اره عمود بر را از دست ندهید:
حتما ببینید: آشنایی با اره عمود بر (اره چکشی) + راهنمای خرید
معرفی ابزارهای نجاری دستی پر کاربرد:
- انواع اره دستی
- اره مویی
- رنده
- ابزار اندازه گیری
- ابزار ترسیم
- مغار
- پیچ گوشتی
- فاز متر
- چکش
- لیسه
- کاردک
- پیچ دستی
- تنگ دستی
- میز کار
- گیره
- چسب
معرفی ابزارهای دستی/برقی و بادی پر کاربرد نجاری:
- اره چکشی
- دریل
- پیچ بند
- میخکوب
- منگنه کوب
- کمپرسور باد
- فرز دستی
- فارسی بر
- اره دیسکی
- اره زنجیری
- رنده برقی
- اتو برقی و هویه برقی
- سنگ میزی
- ماشین پوست
- سمباده لرزان
معرفی یراق آلات پر کاربرد نجاری:
- انواع میخ دستگاه
- انواع پیچ
- گونیای فلزی
- یراق درب و پنجره
- انواع لولا
- انواع اتصالات کمکی
- واشر
- پیچ و مهره
آشنایی با نحوه کار ابزارهای نجاری دستی و ضروری:
انواع اره دستی: اره دستی یکی از ابزارهای پر کاربرد نجاری است که انواع مختلفی دارد. انواع اره های دستی عبارتند از، اره درشت بر و ظریف بر، اره پشت دار، اره دم روباهی، اره نوک تیز، اره دو طرفه، اره ساطوری و غیره که نحوه استفاده از آن ها شبیه به هم است ولی در محل استفاده با یکدیگر تفاوت دارند. تمامی اره های دستی با حرکت جلو و عقب دست، برش را انجام می دهند و معمولا اکثر آن ها دندانه های رو به عقب دارند و عمل برش اصلی را هنگام کشیدن به عقب یعنی کشیدن سمت خود انجام می دهند. اره دستی از ابزارهای نجاری است که در قسمت های مختلف ساخت پروژه کاربرد دارد.
اره مویی: اره مویی بیشتر در هنر معرق کاری و نجاری کاربرد دارد و یکی از ابزارهای ظریف نجاری به حساب می آید. عملیات برش با اره مویی در اثر حرکت بالا و پایین دست انجام می شود. اره مویی به شکل برقی هم وجود دارد که آن هم از ابزارهای برقی و ظریف نجاری به شمار می آید. نوع دستی آن از یک کلاف فلزی، یک دسته چوبی یا پلاستیکی و تیغه اره مویی تشکیل شده است. تیغه اره مویی با دو عدد پیچ خروسک در جای خود محکم می شود و ظریف ترین برش ها را در بین ابزارهای نجاری انجام می دهد.
رنده: رنده دستی یکی از ابزارهای مهم و پرکاربرد نجاری است. معمولا از رنده برای صاف کردن چوب استفاده می شود. رنده نیز مانند اره دستی انواع مختلفی دارد. رنده بال کبوتری، رنده بغل دو راهه، رنده مقعر و محدب و غیره از این جمله موارد هستند که کاربرد مخصوص خود را دارند. رنده عملیات بار برداری از چوب را با حرکت رفت یا برگشتی به سمت جلو یا عقب انجام می دهد. البته اکثر رنده ها بار برداری را با حرکت به سمت جلو انجام می دهند. رنده نجاری از جمله ابزارهای نجاری است که با تیغ برنده کار می کند.
ابزار اندازه گیری: ابزارهای نجاری که برای اندازه گیری و اندازه برداری استفاده می شوند بسیار متنوع هستند. مهم ترین ابزارهای اندازه گیری نجاری مثل متر، گونیا، نقاله، پرگار، خط کش فلزی یا شیشه ای، نه تنها برای محاسبه و طراحی بر روی چوب استفاده می شوند، بلکه همگی در مراحل مختلف کار با چوب نیز استفاده می شوند. به عنوان مثال، از گونیا برای کشیدن خطوط با زاویه 90 درجه استفاده می شود. اما همین گونیا در تنظیم تیغه برش یا مرحله مونتاژ قیدهای چوبی نیز کاربرد دارد و باعث نصب و مونتاژ صحیح کار می شود. پس این ابزارها فقط وظیفه اندازه گیری یا اندازه برداری را ندارند و کارایی بسیار بیشتر و مهم تری دارند. به این ترتیب می توانند در تقسیم بندی ابزار آلات جز ابزار نجاری قرار گیرند.
ابزار ترسیم: ابزارهایی که از آن ها برای ترسیم در نجاری استفاده می شوند همان ابزارهایی هستند که در بالا به آن ها اشاره شد که می توانند به عنوان ابزار اندازه گیری هم استفاده شوند. می توان به این لیست انواع شابلون های اشکال هندسی، خطوط قوس دار یا شابلون های خاص دست ساز را اضافه کرد که سرعت تولید کار را بسیار بالا می برند و کارایی زیادی دارند. مثلا اگر در مرحله تولید، نیاز به طراحی شکل قلب بر روی چوب باشد، می توان با ساخت این طرح بر روی یک ورق سه میل چوبی نازک، شابلونی همیشگی را ساخت و برای همیشه از آن به عنوان یک ابزار نجاری استفاده کنید.
مغار: یکی از ابزارهای نجاری است که برای بار برداری از سطح چوب کاربرد دارد. مغار بیشتر در منبت کاری، نجاری و خراطی کارایی دارد و یکی از پر کاربردترین ابزارهای نجاری است. در مراحل مختلف کار در هنر منبت و خراطی تقریبا تمامی مراحل با مغار انجام می شود و بدون داشتن مغار، کار و فعالیت در این هنرها غیر ممکن است. در نجاری کاربرد مغار بسیار مهم و بدون جایگزین است. اکثر اتصالات چوبی با مغار کامل می شوند و در مرحله مونتاژ کارهای مختلف، بسیار کارایی دارد. مغار هم انواع مختلفی دارد و با اسامی مختلفی شناخته می شود مثل: مغار تخت، مغار گلویی، مغار شفره، مغار سر پخ و غیره.
پیچ گوشتی دو سو و چهار سو: پیچ گوشتی دو سو و چهار سو بیشتر در مرحله مونتاژ کارایی دارند. شاید در مرحله اول جز ابزار نجاری به شمار نیایند اما واقعیت چیز دیگری است. پیچ گوشتی دو سو و چهار سو در تمامی هنرهای چوبی مورد استفاده قرار می گیرند. در گذشته، از پیچ دو سو بسیار زیاد استفاده می شد، اما در حال حاضر کاربرد پیچ و پیچ گوشتی دو سو روز به روز کمتر شده و جای خود را به چهار سو و بیشتر از آن داده است. این اتفاق برای فعالان صنعت و هنرهای مختلف بسیار خوشایند و لذت بخش بوده است که دیگر در رفتن سری دو سو را از پشت پیچ دو سو مشاهده نمی کنند. در سال های قبل مدل های ساده جای خود را به مدل های فشاری دادند و امروزه بیشتر از پیچ گوشتی برقی یا شارژی برای بستن پیج ها استفاده می شود که در بخش پیچ گوشتی شارژی بیشتر به آن اشاره خواهیم کرد.
فازمتر: این ابزار در صنعت برق بیشتر کاربرد دارد. اما یکی از نیازهای عمومی هر کارگاهی در هر رشته و فنی می باشد. پس می توان گفت فاز متر هم یک ابزار نجاری است. از فازمتر در تشخیص سیم فاز دار از سیم نول، استفاده می شود. اگر سیم کشی و کلید و پریز های کارگاه خانگی یا حرفه ای شما در حال حاضر نصب و فعال است، در مرحله تعمیر و یا رفع قطع شدگی سیم های دستگاه های برقی، زیاد از این ابزار استفاده خواهید کرد.
چکش: چکش ابزار بسیار مهم و کاربردی در بین ابزار نجاری است. در اکثر هنرهای چوبی از مدل های مختلف آن استفاده می شود. تقسیم بندی آن بر مبنای نوع سری، دسته، شکل و وزن چکش انجام می شود. به عنوان مثال چکش مورد استفاده در منبت کاری باید به دسته مغارها آسیب نزند و در معرق کاری آنقدر ظریف باشد که بتواند میخ های کوچک شابلون های برش را بر روی قطعات چوب محکم کند.
لیسه: لیسه، فلزی مستطیل شکل با آلیاژی قوی است که از ابزارهای نجاری به شمار می آید. لیسه بیشتر برای بار برداری های حساس از سطح چوب استفاده می شود. همچنین از این ابزار برای کم کردن کار سمباده کاری هم استفاده می شود به طوری که در برخی مواقع قبل از سمباده زدن از لیسه برای برداشتن آلودگی های مختلف از سطح چوب استفاده می شود. این آلودگی می تواند خط اره یا بتونه مانده بر روی سطح چوب هم باشد.
کاردک: کاردک یک ابزار نجاری است که از جنس، فلز، پلاستیک یا چوب ساخته می شود و معمولا مستطیل شکل است. کاردک که بر خلاف لیسه دسته چوبی یا پلاستیکی دارد و لبه خیلی تیزی ندارد و برای پهن کردن بتونه یا پخش کردن چسب بر روی سطح چوب استفاده می شود. از کاردک برای کارهای دیگر هم استفاده می شود که ابعاد مختلفی داشته و شکل شانه دار آن هم موجود است که برای مصارف خاصی استفاده می شود.
پیچ دستی: پیچ دستی یا گیره فک دار، یک ابزار نجاری پر کاربرد است. برای اعمال نیرویی فراتر از نیرو دست انسان که انتخابی مناسب و قوی برای این کار است استفاده می شود. پیچ دستی یک فک ثابت در بالا دارد و یک فک متحرک که بر مبنای نیاز ما بالا پایین می رود. یک میله هدایت گر هم وجود دارد که دو فک ثابت و متحرک را در یک راستا به هم وصل می کند. پیچ دستی از جنس های مختلفی ساخته می شود که نوع فلزی و چوبی آن متداول تر است. البته در این هنر لذت بخش کار با چوب، ترفندهای جالبی وجود دارد که یکی از آن ها استفاده از گیره لباس به جای پیچ دستی در قسمت های حساس و ظریف است. از گیره برای مونتاژ قسمت های مختلف سازهای موسیقی استفاده می شود.
تنگ دستی: تنگ دستی هم ساختمانی شبیه به گیره دستی دارد. تنگ دستی در نوع استفاده با پیچ دستی متفاوت است. تنگ دستی برای مونتاژ قطعات بزرگ تر استفاده می شود. به عنوان مثال، برای مونتاژ درب های بزرگ و بلند دیگر نمی توان از پیچ دستی استفاده کرد؛ اما به خوبی می توان از تنگ دستی در این مرحله استفاده کرد. تنگ دستی از فلز مقاوم و محکم ساخته می شود که بتواند نیروی زیادی را به چوب وارد کند و اتصالات چوبی را در هم فرو ببرد. تنگ دستی در بخش مونتاژ قطعات جزء ابزار نجاری به حساب می آید.
میز کار نجاری: میز کار در هنرهای چوبی تنوع بسیار زیادی دارد و نمی توان از یک سایز و یک نوع آن در همه هنرهای چوبی استفاده کرد. شاید ساده ترین نوع آن برای ساخت زیور آلات چوبی، معرق و غیره باشد. از سوی دیگر، در برخی هنرها مانند ساخت خرپاهای غول پیکر، میز کار به یک خرپای چوبی یا فلزی محدود می شود. اگر کاری مشخص و تولیدی یکنواخت در بخش هنرهای چوبی دارید، می توانید به خوبی از این ابزار نجاری استفاده کنید و تولید خود را سریع تر و با کیفیت تر انجام دهید.
گیره: گیره نجاری هم مدل های مختلفی دارد ولی نوع چوبی و فلزی آن بیشتر متداول است. به طور حتم وجود یک گیره فلزی در کارگاه ضروری است چون در مراحل مختلف کارایی دارد. گیره در مرحله ساخت و مونتاژ پروژه کارایی دارد. گیره در پروژه ها و هنرهای ظریف تر بیشتر کاربرد دارد و می توان به سادگی از این ابزار نجاری بهره برد.
چسب چوب: در هنرهای چوبی مختلف، چسب مورد استفاده قرار می گیرد و از ابزار نجاری به حساب می آید. چسب خود انواع مختلفی دارد مانند انواع چسب چوب، چسب صنعتی، چسب کاغذی، چسب درز روکش، چسب یک دو سه و غیره. چسب های مایع شاید تنها ابزاری باشند که قبل از مصرف مایع اند و بعد از مصرف جامد می شوند. چسب های مختلف هر یک کارایی خود را دارند که جایگزینی آن ها با یکدیگر خیلی مشکل است. بهترین گزینه در حالت معمول برای چسباندن چوب، چسب چوب است که بیشترین مقاوت را ایجاد می کند.
آشنایی با ابزارهای دستی، برقی و بادی ضروری نجاری:
اره چکشی (عمود بر): اره چکشی ابزاری برقی دستی است که برای برش های بدون قاعده، صاف یا منحنی استفاده می شود. این ابزار نجاری یک تیغه رفت و برگشتی در جهات بالا و پایین دارد که نوع تیغه، بسته به نوع چوب مورد نظر تغییر می کند. تیغه این ابزار نوع درشت بر و ظریف بر دارد. همچنین تیغه اره چکشی، تیغه مخصوص برش فلزات هم دارد که در جای خود مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا از این ابزار برای برش های اولیه استفاده می شود و نه در برش های نهایی دقیق. برای ضخامت های زیاد نمی توان از این ابزار استفاده کرد اما تا 5 سانتی متر، در برش چوب های نرم می توان به از این ابزار نجاری استفاده کرد.
دریل: ابزاری است که از آن بیشتر برای سوراخ کاری استفاده می شود. با استفاده از این ابزار نجاری می توان به وسیله مته های مختلف سوراخ هایی از قطر یک میلیمتر به بالا در چوب ایجاد کرد. از این ابزار استفاده های زیادی می شود که در هر مرحله کاربردی بدون جایگزین دارد. همچنین از این ابزار برای بستن پیج های کوچک با تعداد زیاد هم استفاده می شود که باید نکات فنی بستن پیچ در آن رعایت شود. از ابزار دریل برای ایجاد اتصال در چوب هم استفاده می شود. برای سوراخ کاری با استفاده از ابزار گرد بر هم از دریل استفاده می شود. به طوری که ابزار گرد بر در سه نظام دریل بسته می شود و سوراخ کاری با قطرهای بیش از 10 سانتی متر هم به راحتی با این ابزار انجام می شود.
پیچ بند: پیچ بند برقی یا شارژی کارکردی شبیه به دریل دارد. با این تفاوت که دور این ابزار نجاری نسبت به دریل کمتر است و برای بستن انواع پیج ها از آن استفاده می شود. انواع سری ها بسته به نوع چوب بر روی پیچ بند بسته می شود. سری هایی مثل سری چهار سو، سری دو سو، سری بوکس و انواع آچار های مختلف. دریل و پیچ بند امروزه در بعضی از مدل ها با هم تلفیق شده اند به طوری که با داشتن دو دور بر روی دستگاه و امکان فعال یا غیر فعال کردن گیربکس می توان دریل و پیچ بند را در یک ابزار در اختیار داشت.
میخکوب: میخ کوب انواع مختلفی دارد و کار کردن با این دستگاه یکی از لذت بخش ترین مراحل کار با چوب است. میخ کوب ها مدل های مختلفی دارند و مهم ترین تقسیم بندی آن ها بر مبنای نوع و ضخامت میخی است که می کوبند. از متداول ترین میخ کوب های مورد استفاده در هنرهای چوبی میخ کوب تی، میخ کوب اسکا یا حتی ظریف تر از آن است که برندهای مختلف ابزار آن را تولید کرده اند. ضخامت میخ میخکوب های ظریف به پنج دهم میلیمتر هم می رسد که نوع بی سر آن اثری بسیار کم و ناچیز بر روی چوب می گذارد. میخ کوب ها هم به صورت برقی و هم با قدرت باد کار می کنند که نوع دوم در بین ابزار نجاری پر کاربرد تر است.
منگنه کوب: منگه کوب ها هم مانند میخ کوب ها بیشتر در مرحله مونتاژ استفاده می شوند و بیشترین کاربرد را به عنوان ابزار نجاری در روکوبی مبل دارند که انجام این کار را بسیار آسان تر کرده است. منگنه کوب ها نیز بر مبنای نوع میخ و اندازه آن تقسیم بندی می شوند و بیشتر با نیروی باد کار می کنند. اما نوع دستی و برقی آن هم وجود دارد. میخ این دستگاه هم از منگنه های ظریف معمولی تا منگنه های اسپیرال یا مارپیچی کاربرد دارد که در صنایع بزرگ تر مثل پالت سازی یا ساخت خانه های چوبی استفاده می شوند. این دستگاه در مدل های ظریف تر ضامن ندارد و هنگام کار با آن باید بسیار مراقب بود که دست بی جهت بر روی ماشه نرود!
کمپرسور باد: این دستگاه هوای محیط را فشرده کرده و در مخزن خود ذخیره می کند تا در قسمت های مختلف روند پروژه قابلیت استفاده از ابزار نجاری بادی به وجود آید. این دستگاه ابعاد و حجم مختلفی دارد و نوع و تعداد سیلندرهای فشرده سازی هوا در آن ها متفاوت است. این ابزار علاوه بر کارایی در دستگاه های پنوماتیک، به خوبی در مرحله مونتاژ و رنگ کاری هم مورد استفاده قرار می گیرد. هم چنین وجود دستگاه کمپرسور در پایان کار، نظافت را هم برای نجارها آسان کرده است. کمپرسور یکی از پر کاربرد ترین ابزارهای نجاری است.
فرز دستی: فرز دستی یا اور فرز یکی از دستگاه های مهم و تاثیر گذار است. ویدیوی آشنایی با این ابزار را می توانید در ابتدای همین مقاله ببینید. این دستگاه یک محور گردان دارد که عمود بر صفحه دستگاه می چرخد. تیغه های این دستگاه معمولا بلبرینگ دارند و می توان از آن در شرایط مختلف استفاده کرد. تقریبا می توان گفت این ابزار نجاری منعطف ترین ابزار نجاری است که می توان با ساخت شابلون های متنوع و استفاده از سری ها و تیغه های مختلف کارهای زیادی را با آن انجام داد. اور فرز برای بار برداری و فرم دادن به چوب استفاده می شود. این فرم دادن بدون محدودیت انجام می شود و می توان اتصال های مختلف را با این دستگاه ایجاد کرد. اور فرز دستگاهی است که با دور بسیار بالا کار می کند. بنابراین باید هنگام کار کردن با این دستگاه نکات ایمنی بسیار زیاد مورد توجه قرار گیرد.
فارسی بر: اره فارسی بر که با این نام شناخته می شود در اصل یک دستگاه قطع کن است. ویدیوی آشنایی با این ابزار را می توانید در ابتدای همین مطلب ببینید. اره فارسی بر به خاطر برش فارسی یا 45 درجه با این دستگاه به این نام خوانده می شود. دستگاه فارسی بر انواع مختلفی دارد که با نوع قطر تیغه و نوع حرکت تیغه دستگاه دسته بندی می شود. تیغه فارسی برهای کوچک تر فقط حرکت پاندولی دارند و فارسی بر های بزرگ تر علاوه بر حرکت پاندولی حرکت ریلی هم دارند. این ویژگی، استفاده از این دستگاه را بسیار راحت تر و ایمن تر کرده است. اگر محدودیت مالی ندارید پیشنهاد می شود حتما از این نوع فارسی بر استفاده کنید. برش با زوایای مختلف به کمک این ابزار امکان پذیر است و می توان به دقت دهم درجه با این دستگاه برشکاری را انجام داد.
اره دیسکی: همان طور که از اسم اره دیسکی بر می آید این ابزار تیغه ای گرد دارد. ویدیوی آشنایی با این ابزار را می توانید در ابتدای همین مطلب ببینید. از این دستگاه برای برش های طولی با دست استفاده می شود و بیشتر برای زدن برش های دقیق تر از برش هایی که با اره چکشی زده می شود مورد استفاده قرار می گیرد. از این ابزار نجاری به صورت ثابت هم استفاده می شود و می توان با بستن آن بر روی میز کمکی آن را به یک ابزار پنل بر ساده و کوچک تبدیل کرد. وقتی با دست با این ابزار نجاری کار می کنید باید تجربه زیادی داشته باشید تا مشکل و خطری برای تان پیش نیاید. عمق نفوذ تیغه در این دستگاه با بالا و پایین بردن صفحه دستگاه قابل تنظیم است و باید تنها اندکی از ضخامت برش مد نظر بیشتر باشد.
اره زنجیری: اره زنجیری برای برش های اولیه الوارها به کار می رود. تیغه این دستگاه از تیغه های لبه داری ساخته شده است که بر روی زنجیره ای متصل به دستگاه اتصال یافته است. این دستگاه انواع مختلفی دارد که بر مبنای اندازه و نوع برقی یا بنزینی بودنش تقسیم بندی می شود. بهتر است برای قطع کردن الوار همیشه از این ابزار نجاری استفاده کنید تا به راحتی و با خطر کمتری این کار را انجام دهید. به عنوان مثال اگر بخواهید قطع کردن الواری مثل راش به عرض 30 سانتی متر و ضخامت 7 سانتی متر را انجام دهید، با یک دستگاه اره چکشی با تیغه کاملا تیز ممکن است چند دقیقه انجام این کار طول بکشد؛ اما با استفاده از اره زنجیری این کار در چند ثانیه انجام می شود. البته ضخامت برش در این دستگاه بالا است و برجستگی زیادی ایجاد می کند و به همین خاطر در برش های دقیق از آن استفاده نمی شود.
رنده برقی: رنده برقی کارکردی مانند رنده دستی دارد با این تفاوت که مدل های مختلفی که در رنده دستی وجود دارد در رنده برقی وجود ندارد. رنده برقی یک توپی گردان دارد و دو صفحه که بر روی لبه چوب قرار می گیرد. یک صفحه ثابت و یک صفحه متحرک است و با جا به جا کردن صفحه متحرک می توان میزان باربرداری از چوب را تغییر داد. از این ابزار نجاری هم برای صاف کردن لبه های کج و قوس دار استفاده می شود. وقتی با این دستگاه کار می کنید چوب زیر دستگاه قرار دارد و دستگاه بر روی سطح حرکت داده می شود؛ بنابراین، نیاز به مراقبت زیادی دارد تا در صورت لغزیدن چوب یا رنده از روی چوب خطری بر اثر برخورد تیغه با دست به وجود نیاید.
اتو برقی و هویه برقی: از اتو و هویه هم برای سوخته نگاری یا چسباندن PVC برای لبه های MDF استفاده می شود. از اتوی برقی در مرحله رنگ کاری و ترمیم چوب هم استفاده می شود.
هویه ای که در سوخته نگاری استفاده می شود باید قدرت و توان بالایی داشته باشد تا به سرعت بعد از برخورد سر هویه با چوب سوختگی لازم را ایجاد می کند. پس این مورد هم یک ابزار نجاری محسوب می شود.
سنگ میزی: از این ابزار بیشتر برای تیز کردن مغارها و تیغه های مختلف مثل تیغه رنده استفاده می شود. در ساخت زیورآلات چوبی و هنر چوب و رزین هم از این دستگاه برای پرداخت و پولیش کاری قطعات مختلف استفاده می شود. این کار با بستن لوازم مورد نیاز به جای سنگ ساب انجام می شود. سنگ فقط یک ابزار نجاری نیست و در تمام صنایع کاربرد دارد اما به خوبی جای خود را در هنرهای چوب باز کرده است.
دریل ستونی: دریل ستونی دقیقا مانند دریل دستی عمل می کند و تنها فرق آن با دریل دستی این است که این دستگاه پایه و موتوری ثابت دارد و محور گردان آن است که به بالا و پایین حرکت می کند. عملیات بار برداری در این ابزار نجاری با استفاده از مته های مختلف انجام می دهد. با استفاده از این دستگاه و ترکیب و کنار هم قرار دادن سوراخ های پیاپی می توان کُم در چوب ایجاد کرد و از آن برای زدن اتصالات چوبی استفاده کرد.
ماشین پوست: ماشین پوست یک ابزار نجاری است که بیشتر در مراحل پرداخت و رنگ کاری به کار می آید و گاهی اوقات در مراحل ساخت و مونتاژ هم کارایی دارد. صفحه گردان دستگاه محلی برای نصب و چسباندن سمباده است. با چسباندن سنباده های مختلف امکان انجام کارهای مختلف میسر می شود. شاید به ظاهر ماشین پوست یا همان پولیشر (Polisher) شبیه به دستگاه سنگ فرز باشد اما کاملا با سنگ فرز آهنگری متفاوت است و نباید از هیچ دستگاهی با دور زیاد به جای ماشین پوست یا پولیشر استفاده کرد چون خطرات جبران ناپذیری دارد. پس دقت کنید دستگاه سنگ فرز یک ابزار نجاری نیست.
سمباده لرزان: از این ابزار نجاری در مرحله نهایی کار و پرداخت چوب قبل از رنگ کاری استفاده می شود. صفحه لرزان سنباده لرزان، پرداخت را با کمک سمباده های خود از روی سطح چوب انجام می دهد. برای این دستگاه می توان از سنباده های مختلف استفاده کرد که با انتخاب صحیح سنباده مرحله پرداخت با سرعت بیشتری انجام می شود. نوع قوی تر و کارآمد تری از این ابزار نجاری هم وجود دارد که سنباده لرزان گردان نام دارد که در آپدیت های بعدی این مطلب، آن را معرفی خواهیم کرد.
این مطلب ادامه دارد…
حتما ببینید: کلاس آموزش نجاری مقدماتی وودیانو
حتما ببینید: دوره های پیشرفته آموزش هنرهای چوبی وودیانو
در پایان هر نظر و سوالی در این زمینه دارید با ما در میان بگذارید. ما مشتاقانه پاسخگوی تمامی سوالات و نظرات ارزشمند تان خواهیم بود.
منبع مطلب: به طور اختصاصی وب سایت وودیانو.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
14 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی مطالب عالی و بی نظیر بود واقعا لذت بردم ممنون از زحمات شما سروران , کاش میشد فیلم ه رو دید همش خطا میده
سلام…سپاس بابت نظر لطفتون…
صفحه رو یکبار رفرش کنید احتمالا مشکل دیدن فیلم تون حل میشه.
سلام و سپاس از سایت خوبتون??
اگر در مورد خراطی مطلبی در سایت دارید خیلی ممنون میشم لینکش رو در اختیار بنده قرار بدین
سلام…سپاس از شما.
به زودی یک مطلب جامع در این زمینه در سایت منتشر می کنیم که می تونید استفاده کنید.
با سلام و تشکر فراوان از مطالبتون
برای خرید اره میزی باقیمت زیر 4 میلیون برای استفاده خانگی و ساخت اسباب بازی پیشنهادی دارید؟
با این بودجه میشه چیز قابل قبولی تهیه کرد آیا؟
ممنون
سلام. ممنون.
با این هزینه نمیشه گزینه خوبی پیشنهاد کرد. بهترین کار استفاده از اره گرد دیسکی و میز کمکی هست.
با سلام و عرض خسته نباشید ممنون بابت مطالبتان اگه امکان داره طریقه تنظیم فارسی بر رو هم توضیح بدین چون توی حمل تنظیم زاویه ها به هم میخوره و تو فارسی کاری دقیق به هم نمیچسبه
سلام. چشم. سعی می کنیم در یک ویدیو جداگانه این مورد رو آموزش بدیم و ویدیو بگیریم براتون.
باسلام و عرض خسته نباشید شما کارگاه برای اموزش هم دارید؟
سلام. وقت بخیر. لینک های زیر را ببینید:
کلاس های آموزشی وودیانوسریال آموزش نجاری با وودیانو بسازسایر دوره های آموزشی
سلام خسته نباشید
برای از بین بردن رد اره میزی یا اره فلکه از روی چوب، ماشین پوست یا پولیشر، سنباده کاری رو سریع تر از سنباده لرزون انجام میده؟
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام. وقت بخیر. بهتر اینه اول با پولیشر باربرداری اولیه رو انجام بدید و بعد با لرزون گردون سطح رو صیقلی کنید.
با سلام و خسته نباشید
از اینکه این همه وقت میزارین
با دقت و با کیفیت توضیح میدین ممنون و سپاسگزارم
خیلی عالی بود ??
سلام. خیلی ممنون از نظر لطفی که دارید. خوشحالیم که براتون مفید بوده