آموزش نجاری: راهنمای جامع 0 تا 100
نجاری و به طور کلی هنرهای چوبی از آن دسته از هنرهایی است که می تواند برای افرادی که به هنر و کارهای خلاقانه و جدید علاقمندند جذاب و جالب باشد. اما این هنر هم به مانند هر کاری فوت و فن و نکات و ترفندهای خاص خود را دارد که آگاهی و یادگیری آن نیاز به آموزش دارد. روزانه افراد زیادی از طریق وب سایت وودیانو و سایر راه های ارتباطی با ما ارتباط می گیرند و به دنبال یادگیری نجاری و سایر هنرهای چوبی هستند. این موضوع و حجم بالای درخواست ها باعث شد تا به فکر نگارش راهنمای جامع آموزش نجاری در این مطلب بیفتیم. هدف از این مطلب، ارائه یک دید کلی و صحیح از مسیر یادگیری نجاری برای هنرجویان و علاقمندان به این رشته است تا بتوانند با دیدی درست و آگاهانه مسیر آینده خود در این حوزه را شناسایی کنند و بهترین شکل آن را ادامه دهند. با وودیانو تا انتهای این نوشته همراه باشید تا از هر آنچه برای یادگیری نجاری و هنرهای چوبی به آن نیاز دارید اطلاع یابید و بتوانید با حداکثر سرعت و کیفیت وارد هنر چوبی مورد علاقه تان شوید. اطلاعاتی که در این مطلب می خوانید حاصل تجربه علمی و عملی 20 ساله ما در این رشته است که با افتخار در اختیار شما همراهان گرامی وب سایت وودیانو قرار می دهیم. تا بدین ترتیب بتوانید با استفاده از این اصول تجربه شده و فنی، سریع تر و دقیق تر به هدف خود برسید.
1- راه های یادگیری نجاری
احتمالا شما هم موافقید که اهمیت آموزش دیدن در هر حیطه ای که قصد فعالیت در آن دارید تا چه حد مهم و حیاتی است. این موضوع به خصوص در کارهای فنی و هنری اهمیت چند برابری پیدا می کند. چون در غیر این صورت باید وقت و هزینه بسیار زیادی برای یادگیری هر تکنیک و ترفند و تجربه آزموده شده ای بپردازید!
برای آموزش نجاری راه های متفاوت و مختلفی وجود دارد که هر کدام ویژگی ها و بازدهی مخصوص به خودشان را دارند. در این بخش سعی می کنیم پنج راه متداول آموزش نجاری را با هم مرور کنیم و به بررسی ویژگی ها و نقاط ضعف و قوت هر کدام بپردازیم. به طور کلی برای آموزش نجاری می توان به این پنج روش اشاره کرد:
۱- کارآموزی بدون دستمزد، در کارگاه های خصوصی
۲- کارکردن تمام وقت با حقوق در کارگاه های خصوصی
۳ -کلاس های کوتاه مدت دولتی و سازمانی
۴- هنرستان های فنی و حرفه ای و دانشگاه های دولتی و آزاد
۵ -کلاس های کوتاه مدت و بلند مدت خصوصی
در ادامه به تفکیک به بررسی هر کدام از این روش های یادگیری نجاری می پردازیم.
1-1– کارآموزی بدون دستمزد، در کارگاه های خصوصی
کارآموزی بدون دستمزد در کارگاه های خصوصی فعال در نزدیکی محل زندگی تان یکی از در دسترس ترین و البته بدترین راه های یادگیری نجاری است! علت این موضوع را می توان در ناکارآمدی و بازدهی بسیار پایین این کارگاه ها جستجو کرد. البته انتظار بازدهی پایین برای آموزش نجاری در این کارگاه ها چندان هم دور از ذهن و غیر قابل پیش بینی نیست. چرا که اساسا فلسفه وجودی این کارگاه ها برای آموزش دادن و یادگیری نجاری نیست؛ بلکه هدف ساخت پروژه و کسب درآمد برای کارگاه هست.
در این روش صاحب کارگاه عموما شاگرد یا کارآموز علاقمند به یادگیری نجاری را به انجام یک کار روتین و تکراری می گمارد تا با انجام همان کار به صورت سری کاری سرعت تولید افزایش یابد. به طور مثال، ممکن است یک شابلون خاص به دستگاه بسته شده باشد و یک مرحله از برشکاری به صورت مداوم و طولانی انجام شود؛ یا هر کار دیگری مثل رنده کردن و مونتاژ کاری به همین روش در زمان طولانی و بدون داشتن نکته های آموزشی خاصی انجام گردد که این روش با حداقل بازدهی همراه خواهد بود. در این شرایط هنرجوی علاقمند به آموزش نجاری عملا فرصت زیادی برای کار با ابزارها و ماشین آلات مختلف صنایع چوب نخواهد داشت و نمی تواند به خوبی از کار با دستگاه های مختلف کسب تجربه کند. بدین ترتیب برای اینکه یک کارآموز به سطح نسبتا قابل قبولی در نجاری برسد باید مقدار زیادی از وقت و هزینه خود را صرف این کار کند که این مورد برای فردی که به دنبال یادگیری نجاری و شروع کسب و کار در این حوزه هست چندان معقول و منطقی به نظر نمی رسد.
از طرف دیگر، یکی از مشکلات بزرگ فرهنگی که در بیشتر کارگاه های خصوصی وجود دارد این است که محیط این نوع کارگاه ها از لحاظ فرهنگی، متاسفانه اصلا آمادگی پذیرش کارآموز علاقمند به یادگیری را ندارد. اگر این مشکل از طرف صاحب کارگاه هم به وجود نیاید، به احتمال زیاد از طرف کارگران کارگاه این مشکل به وجود خواهد آمد. به طور کلی شدت بروز چنین مشکلاتی در کارگاه های خصوصی به خصوص برای کارآموزان خانم بیشتر مشاهده می شود که در نوع خود یک معضل بزرگ محسوب می شود.
البته همیشه در همه جا استثنا هم وجود دارد و در همین کارگاه های خصوصی هم افراد دلسوز وجود دارند که برای پیشرفت دیگران تلاش می کنند. اما باید صادقانه بگوییم که تعداد این افراد و این گونه کارگاه ها خیلی کم است.
1-2- کارکردن تمام وقت با حقوق در کارگاه های خصوصی
یکی دیگر از روش های موجود برای یادگیری هنر نجاری حضور در کارگاه های خصوصی به شکل مداوم و مستمر است؛ البته نه بصورت کارآموز بلکه به صورت یک فعال حقوق بگیر. مهم ترین عیب این روش این است که به هیچ عنوان از لحاظ زمانی به دلایلی که در ادامه گفته می شود توجیه ندارد. این روش علاوه بر داشتن معایب حالت اول یادگیری نجاری، یک عیب مهم و قابل توجه دیگری هم دارد و آن هم این که کارفرما به دلیل پرداخت دستمزد، هیچ دلسوزی برای آموزش همه جانبه در بخش های مختلف ندارد. اگر در روش قبل می توانستیم با پیدا کردن افراد دلسوز و موفق به هدف خود برسیم، در این حالت دیگر کور سوی امیدی هم وجود نخواهد داشت. افراد علاقمند به یادگیری نجاری که با هدف آموزش دیدن وارد این گونه کارگاه ها می شوند بعد از مدتی از اینکه که چرا دائما فقط در یک قسمت خاص در طول ماه ها و سال ها به کار گرفته می شوند گلایه و شکایت دارند. در حالی که اکثر این افراد بر خلاف این حالت می خواهند در تمام بخش های تولید حضور داشته باشند و تمامی مراحل کار را یاد بگیرند. اما این روش برای کارفرما یا مدیران از لحاظ راندمان کاری قابل قبول نیست و بازدهی کافی را ندارد.
مثلا کسی که در یک کارگاه یا کارخانه تولیدی به وسیله ماشین پوست کار پرداخت انجام می دهد، همیشه در همین قسمت به کار گرفته می شود و وارد بخش رنگ کاری یا تولید نمی شود چون سریع ترین و باکیفیت ترین فرد کارگاه در این بخش است. بنابراین صاحب کارگاه این تغییر جایگاه را یک اشتباه استراتژیک می داند. زیرا برای صاحب کارگاه صرفه اقتصادی ندارد که نیروها را در قسمت های مختلف به کار گیرد و سرعت تولید خود را پایین بیاورد. پس ذاتا این روش آموزش نجاری برای راه اندازی کارگاه نجاری هم تجربه و تخصص کامل را به هنرجو نمی آموزد و ممکن است شما چند سال پیاپی، با یک ابزار خاص کار کنید و حتی دست به ابزارهای دیگر هم نزنید. البته لازم به ذکر است که در این حالت، بازدهی و تخصص شما در کار کردن با یک ابزار خاص بالا می رود و این یک نکته قابل توجه است ولی عدم صرفه برای کارفرما در جابجایی شما را به دنبال دارد.
1-3- کلاس های کوتاه مدت دولتی و سازمانی
روش دیگری که برای یادگیری هنر نجاری می توان به آن اشاره کرد حضور در کلاس های کوتاه مدت، بلند مدت یا ادواری سازمان فنی و حرفه ای است. البته اگر از نظر سنی امکان حضور در هنرستان های فنی و حرفه ای را داشته باشید این گزینه هم یکی دیگر از روش های پیش رو است که همگی نقاط ضعف و قوت مخصوص به خود را دارند.
مدرکی که در پایان دوره های آموزشی این مراکز داده می شود از اعتبار نسبتا مناسبی برخوردار است. در هنگام اخذ جواز کسب هم به این مدارک نیاز دارید ولی برای فعالیت در بخش خصوصی، این مدارک خیلی مورد توجه و با ارزش نیست و برای استخدام در شرکت ها و کارگاه های خصوصی، باز هم باید از فیلتر تاییدی آن ها عبور کنید.
گاها دیده می شود که حتی با وجود اساتید پر تجربه و کار بلد در این مراکز به دلیل دولتی بودن و مشکلات موجود در این زمینه هیچ دلسوزی برای هنرجویان و کارآموزان انجام نمی شود و خروجی با ارزش و مورد اطمینانی برای شرکت های خصوصی به همراه ندارد. برای استخدام در شرکت های خصوصی، دیگر دوران داشتن مدرک و ورود به بازار کار تمام شده و داشتن مهارت است که ارزشمند بوده و تعیین کننده خواهد بود.
در بعضی از این نوع مراکز آموزشی، حضور اساتید و مربیان کار بلد از نقاط قوت آن ها به شمار می آید. به علاوه امکانات و تجهیزات و متریال مصرفی مورد نیاز، در دسترس و خیلی خوب و کامل است؛ به طوری که بسیاری از ابزارآلات و ماشین آلاتی که در این مراکز موجود هستند آرزوی فعالان بخش خصوصی است. اما مانند موارد دیگری که در کشور ما دولتی است و بازدهی خوبی به همراه ندارد، در این مراکز هم کار به همین منوال است و خروجی دانش پژوهان اصلا با امکانات و تجهیزات موجود در این مراکز آموزشی قابل قیاس نیست.
در این مراکز، دوره های مختلف بلند مدت و آموزش های مکرر ادواری در هر رشته برگزار می شود؛ اما دوره های ادواری اکثرا فرمالیته و صرفا برای گرفتن مدرک برگزار می شود و در کلاس های بلند مدت هم دیده می شود که اطلاعاتی که می توان در یک هفته ارائه کرد را در سه ماه ارائه می کنند!
البته لازم به ذکر است مواردی هم وجود دارند که با استاندارد بالا کار می کنند و در زمینه آموزش موفق هستند. همچنین اساتید دلسوزی وجود دارند که هنرجویان آن ها در المپیادهای بین المللی رتبه های خوبی به دست می آورند؛ اما موفقیت این افراد اکثرا به خاطر توانایی فردی خودشان است و این سازمان ها و هنرستان ها هستند که از اعتبار این افراد به نفع خود استفاده می کنند.
یکی از مصادیق مشکلات اشاره شده در بالا، که مکررا هم مشاهده می شود این است که به عنوان مثال فردی در این سیستم مدرک درودگری درجه دو را می گیرد و مجددا در کلاس های بلند مدت درودگری درجه یک شرکت می کند و موفق به کسب مدرک معتبر درودگری درجه یک نیز می شود، ولی برای حضور در یک گارگاه معمولی نجاری و انجام کارهای محوله دچار مشکلات زیادی می شود؛ در حالی که مدرک درجه یک درودگری را هم یدک می کشد اما تقریبا هیچ چیزی در این زمینه یاد نگرفته است!
مورد دیگری که باعث تاسف است این است که یکی از فعالان این رشته که به خاطر دغدغه های شخصی در زمینه آموزش هنرجویان فعال و علاقمند بوده است در دوره کابینت سازی به خاطر سرعت ارائه اطلاعات مورد بازخواست قرار گرفته که چرا انتقال مقدار مطلبی که باید سه ماه طول بکشد را در یک جلسه به هنرجویان آموزش داده است. در حالی که زمان لازم برای انتقال این میزان محتوا همین یکی دو جلسه بوده و به خاطر عملکرد غلط مقام ارشد و به طور کلی رویکرد سازمان باید سه ماه به طول بیانجامد! بدین ترتیب شرکت در چنین کلاس هایی به خصوص از نظر بازدهی زمانی و نتیجه خروجی نهایی مفید با مشکلات عدیده ای روبرو است.
1-4– هنرستان های فنی و حرفه ای و دانشگاه های دولتی و آزاد
این روش، برای یادگیری نجاری بسیار پر زحمت و زمانبر است. اما در عین حال می توان گفت که یکی از بهترین و کامل ترین روش ها برای کسب علم و مهارت کار با چوب می باشد. اگر سن شما اجازه می دهد می توانید در کلاس های فنی حرفه ای آموزش و پرورش ثبت نام کنید و در این مقطع تحصیلی دیپلم بگیرید. بعد از آن می توانید از این مسیر، پله های پیشرفت را طی کنید و در دانشگاه های معتبر مدرک صنایع چوب یا مهندسی سازه های چوبی بگیرید و تا مقطع دکتری پیش بروید. به این ترتیب معلومات شما در زمینه کار با چوب و صنایع مرتبط با این رشته بسیار بالا می رود و با پای نهادن در هر شاخه از آن می توانید تحصیلات خود را به سطح بالایی برسانید.
امکانات و تجهیزات هنرستان ها و دانشگاه ها هم امکانات مناسبی است. این امکانات خیلی به روز نیست اما این مراکز شرایط کارگاهی خوبی دارند و در کل کامل هستند. اما ایرادی که به این سیستم وارد است این است که چنین مراکزی برای کسانی مفید است که بیشتر به موارد علمی و آکادمیک حوزه چوب علاقه دارند. معمولا بار فنی کارگاه های آموزشی دانشگاه ها پایین است و باید دغدغه شخصی افراد باشد تا بتوانند با پیگیری خود و استفاده از اساتید و سرفصل های موجود توان فنی خود را بالا ببرند. مشکل دیگری که از نزدیک مشاهده و لمس کرده ایم این است که اگر هم از حضور اساتید زحمت کش و دلسوز بهره برده شود و از تجربه آن ها استفاده گردد، معمولا به خاطر کمبود مواد اولیه در دسترس دانشجویان، ساخت و تمرین شاخه های مختلف این هنر امکان پذیر نمی باشد. گاهی اوقات در رابطه با همین کمبود مواد اولیه مواردی تجربه شده است که مشکل بسیار بزرگی بوده و درد بزرگی برای نظام آموزشی کشور است. گاها همین کمبود مواد اولیه باعث اختلال در روند آموزش و توقف اساتید مجرب و دانشجویان شده است.
اما با وجود این مشکلات و کمبودها سرانجام بعد از حدود یک دهه تحصیل، از لحاظ فنی و مهارتی، ورودی های شما چند برابر بیشتر از دوره های کوتاه مدت سازمان فنی حرفه ای خواهد بود. اما بیشتر بر روی موارد تئوری و آکادمیک چوب تسلط خواهید داشت تا بحث عملی کار با چوب. در نتیجه آموزش نجاری تنها با این روش کامل نخواهد بود و مستلزم یادگیری نجاری به صورت عملی و تجربی نیز خواهید بود.
1-5– کلاس های کوتاه مدت و بلند مدت خصوصی
تا کنون به معرفی چهار روش متداول آموزش نجاری پرداختیم که همگی دارای اشکالات و معایب قابل توجه ای بودند به طوری برای یادگیری نجاری با بازدهی مالی و زمانی بالا نمی شد بر روی آن ها حساب خاصی باز کرد. اما در ادامه به معرفی آخرین و بهترین روش یادگیری نجاری می پردازیم که با استفاده از آن می توان به طور فوق العاده در زمان و هزینه های تان صرفه جویی کنید و با صرف حداقل زمان و هزینه به بهترین نتایج دست یابید. این روش آموزش نجاری، شرکت در کلاس های آموزشی اختصاصی هنرهای چوبی است که مزیت اصلی این دوره ها این است که هدف بنیادین برگزاری آن ها آموزش نجاری در قالب کلاس ها و ورکشاپ های آموزشی هنرهای چوبی است. بدین ترتیب می توان با گذراندن چند دوره آموزشی باکیفیت هنرهای چوبی به سرعت سطح فنی، علمی و عملی خود را بالا ببرید. حضور در کلاس های آموزشی استاندارد هنرهای چوبی که با علم دانشگاهی و تجربه عملی توام شده باشد و مدرسین دوره نیز با علاقه اقدام به آموزش این هنر کرده باشند می تواند بسیار مفید و موثر باشد.
شما در دوره آموزشی خصوصی این آزادی را دارید تا در دوره های بلند مدت و کاربردی برای افزایش تجربه کاری تان شرکت کنید و یا در صورت عدم امکان حضور در کلاس های بلند مدت می توانید از دوره های آموزشی کوتاه مدت استفاده کنید. برای آشنایی بیشتر با این رشته و انتخاب بهتر هدف برای ادامه راه حتما درباره هنر کار با چوب تحقیق کنید تا در ادامه راه در اثر تغییر هدف زمان را از دست ندهید.
همان طور که اشاره شد بی شک بهترین، سریع ترین و کم هزینه ترین راه آموزش نجاری، حضور در کارگاه های آموزشی خصوصی است. البته به این شرط که این کارگاه ها حتما از لحاظ کیفیت آموزشی و خروجی نهایی کلاس ها مورد بررسی قرار گیرند تا از استانداردهای لازم و ضروری برخوردار باشند تا بعد از حضور در این کلاس ها و پایان دوره های آموزشی، زمان و سرمایه شما به هدر نرود.
در طرف مقابل کارگاه های خصوصی باید با مشخص کردن سرفصل های آموزشی و روند آموزشی دوره، دید کاملی را به مخاطبان بدهند و ملزم به رعایت و اجرای کامل سرفصل هایی که معرفی کرده اند باشند. این ویژگی ضروری، متاسفانه اکثرا در کلاس های موجود اصلا رعایت نمی شود و علاقمندان بدون اطلاعات کافی در دوره های مذکور شرکت می کنند بدون اینکه دقیقا بدانند که قرار است چه دستاوردی از این دوره های آموزشی داشته باشند.
در واقع با شرکت در کلاس های آموزش نجاری خصوصی شما مهارت لازم برای کار و پیگیری این هنر را به دست خواهید آورد. مهارت فنی و تخصصی که در این کلاس ها به دست می آورید بزرگ ترین دارایی شما خواهد بود. زیرا اگر مهارت و تخصص لازم برای انجام کار را داشته باشید دیگر مشکلی برای کسب و کار و اشتغال نخواهید داشت و در هر کارگاه، کارخانه و یا کسب و کاری در این حوزه می توانید به راحتی مشغول به کار شوید و یا خودتان به طور مستقل شروع به کار کنید. اگر در این بین، نیاز به دریافت مدرک برای اخذ مجوز یا مواردی از این دست داشته باشید باز هم مشکلی وجود نخواهد داشت. چرا که با کسب مهارت لازم، می توانید در آزمون های ادواری سازمان فنی و حرفه ای در رشته صنایع چوب شرکت کنید و با گذراندن این آزمون مدارک لازم را تهیه کنید.
2- از کجا شروع کنم؟ چه رشته ای را انتخاب کنم؟
همان طور که می دانید نجاری و به طور کلی هنرهای چوبی طیف وسیعی از هنرها را شامل می شود که هر کدام دنیای مخصوص به خودش را دارد به طوری که می توان سال های سال در آن زمینه کار کرد و به تخصص و مهارت بالایی در آن رسید. هنرهایی همچون نجاری حرفه ای، گره چینی، ساخت درب و پنجره چوبی، ساخت آلاچیق و پرگولا، ساخت کابینت چوبی و MDF، ساخت اسباب بازی های چوبی، ساخت زیورآلات چوبی، ساخت مبلمان، ساخت انواع دکوراسیون چوبی، خراطی، پیکر تراشی، ساخت انواع وسایل دکوراتیو چوبی، ساخت گیتار و انواع سازهای موسیقی، پتینه کاری و اجرای طرح های گرافیکی بر روی چوب، منبت، معرق کاری، سوخته نگاری، هنر چوب و رزین، ساخت کلبه و خانه های چوبی و غیره.
اما نکته حائز اهمیت در این بین این است که بسیاری از علاقه مندان به یادگیری نجاری و به طور کلی هنرهای چوبی در ابتدای راه با سردرگمی برای انتخاب ادامه راه مواجه اند به طوری که دورنمای کلی و واضحی از این رشته ها ندارند. همین مسئله باعث شده است تا برای شروع یادگیری نجاری دچار تردید و چالش های متعدد گردند.
ما در مجموعه وودیانو هر روزه در وب سایت وودیانو و سایر راه های ارتباطی همچون اینستاگرام و تلگرام وودیانو با سوالات متعددی از سوی علاقه مندان به آموزش نجاری مواجه می شویم که برخی از این سوالات را در زیر مشاهده می کنید:
اینکه کدام رشته مربوط به صنایع چوب را انتخاب کنیم؟ کدام رشته بازار کار بهتری دارد؟ کدام یک آسان تر یا سخت تر است؟ کدام شاخه از هنرهای چوبی برای بانوان مناسب است؟ آیا با یادگیری نجاری می توان از آن کسب درآمد کرد؟ آیا می توان به نجاری و سایر هنرهای چوبی به عنوان شغل نگاه کرد؟ در انتخاب شاخه هنر چوبی مورد علاقه ام تردید دارم؟! نمی دانم چطور کارم را در این حیطه استارت بزنم؟ برای یادگیری نجاری باید از کجا شروع کنم؟ آیا مهاجرت از طریق یادگیری نجاری و ساخت کابینت و … امکان پذیر است؟ آیا با یادگیری نجاری می توان در خارج از کشور به درآمدهای بالا رسید؟ و صدها سوال دیگر.
نقطه اشتراک تمامی این سوالات برای پاسخگویی به آن ها توجه به سه مورد است: هدف، علاقه و بازار کار. همان طور که اشاره شد هنرهای چوبی طیف وسیعی از هنرها را شامل می شود. انتخاب گرایش و شاخه مورد نظر از بین انواع هنرهای چوبی موجود در وهله اول به علاقه تان بر می گردد. اگر آشنایی و درک چندانی از برخی از این هنرهای چوبی ندارید بهتر است کمی در مورد آن ها تحقیق کنید تا به شناخت بهتری برسید. اگر برای انتخاب حوزه مورد علاقه تان دچار شک و تردید هستید پیشنهاد می شود بار دیگر نگاهی به لیست انواع هنرهای چوبی در بالا بیاندازید و ببینید که به کدام هنر بیش از بقیه علاقه دارید و دوست دارید در آینده زمان بیشتری روی آن بگذارید؟ کدام شاخه از هنرهای چوبی است که حاضرید حتی بدون دریافت دستمزد برایش وقت بگذارید و در آن متخصص شوید؟ کدام هنر است که از انجام آن عمیقا احساس لذت می کنید؟
در مرحله بعد باید هدف خودتان از یادگیری هنرهای چوبی را مشخص کنید. آیا قصد دارید این هنر را برای کسب و کار و به عنوان شغل اصلی انتخاب کنید؟ یا اینکه قصد دارید به عنوان سرگرمی و برای حال دل خودتان آن را انتخاب کنید؟ اینکه می خواهید در داخل ایران کار کنید و یا به فکر مهاجرت از طریق نجاری و سایر هنرهای چوبی هستید؟ آیا علاقمند به کارهای خلاقانه و جدید هستید و یا به دنبال طرح های چوبی نسبتا روتین هستید؟ آیا از نظر توان جسمی امکان انتخاب برخی از شاخه های هنرهای چوبی را دارید؟ آیا علاقه مند به کارهای ظریف چوبی هستید یا به کارهای بزرگ و با ظرافت کمتر علاقه بیشتری دارید؟
مورد بعدی توجه به بازار کار هنرهای چوبی مدنظرتان است. اینکه بازار کار و کسب درآمد تا چه حد برایتان اهمیت داشته باشد، این بخش می تواند مهم باشد. اگر هدف تان کسب درآمد و انتخاب نجاری به عنوان شغل است حتما باید تحقیق نسبتا مناسبی از وضعیت کنونی بازار هدف و مشتریان بالقوه تان داشته باشید. به عنوان مثال اگر به ساخت پنجره های چوبی علاقه دارید، بازار کار این مورد در برخی از کشورهای اروپایی مثل انگلیس رونق خیلی خوبی دارد و نسبت به ایران وضعیت بهتری دارد؛ و اگر مثلا به ساخت کابینت ام دی اف (MDF) علاقه دارید باید بدانید که این مورد به طور کلی در ایران وضعیت بهتری نسبت به کشورهای خارجی دارد. به همین شکل در مورد سایر هنرهای چوبی همچون گره چینی، ساخت خانه های چوبی و غیره. البته نکته امیدوار کننده و خبر خوب اینجاست که با قاطعیت می توان گفت که تقریبا در تمامی هنرهای چوبی در ایران بازار کار مناسبی وجود دارد و اگر در یک حیطه خاص مهارت و تخصص پیدا کنید می توانید به درآمدهای خوبی برسید.
باید به این سوالات و پرسش هایی از این دست پاسخ دهید تا هدف و علاقه واقعی تان هر چه بیشتر از قبل واضح و شفاف گردد. بدین ترتیب با آگاهی و قدرت بیشتری می توانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
یکی دیگر از مواردی که درباره آن سوال و بحث می شود امکان نجاری برای بانوان و خانم های علاقه مند به این حوزه است. در این مورد باید به این نکته اشاره کرد که هنرهای چوبی به مانند دیگر شاخه های هنری، مرد و زن نمی شناسد و گاها دیده می شود که علاقه به یادگیری نجاری و به طور کلی هنرهای چوبی در بین بانوان بیشتر وجود دارد! اگر این اتفاق در گذشته رخ نداده به دلیل عدم توانایی خانم ها در یادگیری و اجرای هنرهای چوبی نبوده بلکه به دلیل نگاه اشتباه جامعه و فرصت های یادگیری محدود موجود برای بانوان بوده است.
با درک ارزشمندی های هنر چوب و تمایل افراد به یادگیری هر چه بیشتر انواع هنرهای چوبی، فرصت های بی نظیری برای همه افراد و به خصوص بانوان فراهم شده است. به طوری که اکنون می بینیم که زنان بسیار موفقی در حوزه هنرهای چوبی به صورت گروهی یا انفرادی مشغول به کار بوده و موفقیت های زیادی در این زمینه به دست آورده اند و در سطح کشور مطرح شده اند. حتی نمونه هایی از بانوان بوده اند که با فعالیت در حوزه هنرهای چوبی توانسته اند محصولات خود را نه تنها در داخل کشور بلکه به کشورهای دیگر نیز صادر کنند و از این حیث در سطح جهانی نیز مطرح گردند و به درآمدهای بالایی برسند.
تمامی هنرهای چوبی مورد اشاره نیز می تواند توسط خانم ها دنبال شود ولی به طور کلی برخی از این هنرهای چوبی بیشتر مورد توجه بانوان قرار دارد که تناسب بیشتری با شرایط و روحیات آن ها دارد. به عنوان مثال، آموزش نجاری برای بانوان، گره چینی، منبت و معرق، پتینه کاری، سوخته نگاری، ساخت وسایل دکوراتیو چوبی، هنر چوب و رزین، خراطی، پیکر تراشی، ساخت اسباب بازی های چوبی و غیره برای خانم ها به صورت ویژه مورد توجه قرار دارد.
اگر هنوز هم به توانایی خانم ها در یادگیری و اجرای انواع هنرهای چوبی شک دارید کافیست یک جستجوی ساده در اینترنت و شبکه های اجتماعی داشته باشید تا به توانایی بالای بانوان در هنرهای چوبی ایمان بیاورید! به عنوان مثال در اینستاگرام می توانید نمونه های موفق بسیاری از خانم ها را مشاهده کنید که سازه های چوبی بزرگ و پیچیده ای می سازند که بسیاری از آن ها را هم خیلی از مردان نجار در ایران هم نمی توانند بسازند.
چند نمونه از زنان موفق در حوزه هنرهای چوبی در اینستاگرام:
samryan_designs، buildandcreatehome، wood_brain،shesthecarpenter، overallsandpowersaws،
اگر هنوز هم فکر می کنید که نجاری برای خانم ها امکان پذیر نیست و در ایران امکان آموزش نجاری مخصوص بانوان وجود ندارد سخت در اشتباهید! چون تنها در سه ماه اخیر ما در مجموعه وودیانو به نزدیک به 50 هنرجوی خانم آموزش نجاری دادیم به طوری که در حال حاضر بسیاری از این هنرجویان بعد از گذراندن دوره مقدماتی آموزش نجاری در حال یادگیری نجاری در کلاس های پیشرفته هنرهای چوبی وودیانو هستند. به زودی اخبار موفقیت این بانوان با انگیزه و با استعداد را در اطراف خود خواهید شنید.
3- اهمیت شناخت چوب
3-1- اهمیت شناخت ساختار چوب
شناخت چوب و نکات مربوط به ساختار و خواص فیزیکی و شیمیایی و مکانیکی آن می تواند بسیار مهم و کمک کننده باشد. اگر اطلاعات کافی و درک درستی از ساختار و نحوه رفتار چوب داشته باشید در حین کار با چوب بسیار به کمک تان می آید. آشنایی با چوب درون و برون، بخش روزنه ای یا پراکنده آوند بودن چوب ها، خواص انواع چوب و غیره از جمله مواردی است که در این باره حائز اهمیت است.
اگر به کسب اطلاعات بیشتر در مورد ساختار و خواص چوب علاقه مندید قویا پیشنهاد می شود که مطالعه این مطلب ارزشمند را در وودیانو از دست ندهید:
3-2– اهمیت شناخت انواع چوب
در هر شاخه ای از هنرهای چوبی احتمالا با چوب های مختلفی سر و کار خواهید داشت. به همین دلیل آشنایی با انواع چوب ها و ترفندهای شناسایی و تمایز آن ها از یکدیگر بسیار مهم و حیاتی خواهد بود. شناخت انواع چوب و آشنایی با خواص، ویژگی ها و کاربردهای هر یک از آن ها می تواند در ساخت و اجرای پروژه ها تاثیرگذار باشد. اینکه بدانیم از هر چوب در کجا و چطور استفاده کنیم می تواند در وقت و هزینه ای که صرف می شود صرفه جویی قابل توجهی ایجاد کند.
اگر علاقمند به آشنایی با انواع چوب هستید حتما پیشنهاد می کنیم مطلب فوق العاده زیر را در وب سایت وودیانو مطالعه کنید:
حتما ببینید: انواع چوب: راهنمای جامع ۰ تا ۱۰۰
4- آموزش کار با ابزارها و ماشین آلات صنایع چوب
بعد از شناخت ساختار و خواص چوب و آشنایی با انواع چوب نوبت به کار با ابزارهای صنایع چوب می رسد. برای اینکه بتوانید در هر شاخه ای از هنرهای چوبی فعالیت کنید مستلزم آشنایی با نحوه کار با ابزارهای مختلف هستید. آموزش کار با ابزارهای برقی و دستی نجاری، نکات مربوط به قلق ها و تکنیک های کار با هر ابزار، نکات ایمنی به هنگام کار با هر ابزار و مواردی از این دست از جمله نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
از طرف دیگر، علاوه بر کار با ابزارهای دستی و برقی نجاری باید با ماشین آلات صنایع چوب نیز به طور جداگانه آشنا شد. آموزش کار با ماشین آلات نجاری، نکات مربوط به قلق ها و تکنیک های کار با آن ها و نکات ایمنی هر کدام نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
به همین منظور ما در مجموعه وودیانو سعی کردیم آموزش هایی رایگان برای علاقه مندان به یادگیری در این زمینه تولید کنیم که برای مشاهده این آموزش ها کافیست این مطلب جامع را در وب سایت وودیانو مطالعه کنید:
5- آموزش رنگ کاری چوب
وقتی یک پروژه چوبی را از صفر تا صد می سازید در مرحله آخر نوبت به پرداخت و رنگ کاری آن می رسد. این مرحله از آن جهت اهمیت دارد که اگر اجرای آن به خوبی انجام نشود عملا تمامی مراحل قبلی کار زیر سوال خواهد رفت و تمامی زحمات تان به باد می رود. به همین خاطر کسب اطلاعات دقیق درباره نحوه پرداخت چوب و به خصوص اعمال رنگ روی چوب بسته به شرایط موجود هر پروژه که به عوامل متعدد و گوناگونی ارتباط دارد بسیار حائز اهمیت است.
اگر علاقه مند با یادگیری نحوه رنگ کاری چوب و تکنیک ها و قلق های رنگ کاری هستید پیشنهاد می کنیم به هیچ عنوان این راهنمای جامع و فوق العاده را از دست ندهید:
6- اهمیت طراحی در نجاری و هنرهای چوبی
همیشه قبل از اجرای هر پروژه نیاز است تا ابعاد مختلف آن مورد بررسی قرار بگیرد. اینکه اجزای مختلف چگونه و به چه نحوی در کنار هم قرار گیرند؟ زوایای هر قطعه به چه صورتی باشد تا در کار ایجاد اشکال نکند؟ آیا بین اجزا تناسب درست و مناسبی برقرار است؟ و غیره.
با استفاده از طراحی قبل از ساخت و اجرای پروژه ها می توانیم تمامی اتصالات را بررسی و تحلیل کنیم و مناسب ترین گزینه را برای هر بخش انتخاب کنیم. به کمک طراحی می توانیم زمان ساخت و اجرای پروژه ها را به شدت کاهش دهیم و از آزمون و خطاهای متوالی و پر هزینه در حین کار جلوگیری کنیم و بدین ترتیب پرتی کار بسیار کمتر خواهد شد. علاوه بر این طراحی قبل از ساخت پروژه کمک می کند تا بدون استرس کیفیت کار خروجی را به شدت افزایش دهید. هم چنین از دیگر مزایای استفاده از طراحی این است که نقاط ضعف و مشکل دار کار قبل از ساخت پروژه نمایان می شود که می توان در جا آن را برطرف نمود.
برای طراحی می توان به شکل قدیمی و سنتی و یا مدرن اقدام کرد. در طراحی سنتی با دست طرح های مورد نظر طراح بر روی کاغذ ترسیم می شود و سپس بر روی یک متریال کم ارزش ماکت طرح ساخته می شود. اما در روش طراحی مدرن با استفاده از نرم افزارهای طراحی سه بعدی می توان به سرعت و با حداکثر قدرت و دقت هر طرح پیچیده ای را پیاده سازی کرد. حتی امروزه با وجود پرینترهای سه بعدی می توان از پرجزئیات ترین طرح های کامپیوتری با دقت بالا خروجی ماکت واقعی گرفت.
بنابراین، استفاده از نرم افزارهای طراحی سه بعدی می تواند بسیار مفید و موثر باشد و در دنیای امروزی استفاده از آن ها جز جدایی ناپذیر از هر طرح و پروژه ای است.
نرم افزارهای گوناگونی برای طراحی سه بعدی وجود دارد. نرم افزارهایی مثل تری دی مکس (3ds Max)، اتوکد (AutoCAD)، اسکچاپ (Sketchup)، رویت (Revit) و غیره. هر کدام از این نرم افزارها مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند که هر یک در بخش و صنعت به خصوص خود می تواند بسیار مفید و موثر باشد. اما در بحث هنرهای چوبی کدام نرم افزار گزینه مناسب تری است؟ بعد از بیست سال تجربه ما در گروه وودیانو در زمینه طراحی و ساخت هنرهای چوبی، پیشنهاد ما استفاده از نرم افزار طراحی سه بعدی اسکچاپ (Sketchup) است. این نرم افزار با وجود قدرت بالا در طراحی انواع طرح ها و مدل های پیشرفته بسیار سبک و چابک است و مانند سایر نرم افزارهای مشابه سنگین نیست. مزیت دیگر نرم افزار اسکچاپ در امکان مشاهده لحظه به لحظه طراحی ترسیم شده است به طوری که با طراحی هر المان درجا می توان تجسم سه بعدی آن را بخش را مشاهده کرد. این موضوع به شدت به قوی شدن تجسم سه بعدی و درک فضای پرسپکتیو کمک می کند و بعد از مدتی خواهید دید که از نظر ذهنی درک بسیار قوی تری در تجسم هر مدل و پروژه ای که مشاهده می کنید خواهید داشت.
اگر علاقمند به یادگیری نرم افزار اسکچاپ و استفاده از آن در طراحی پروژه های چوبی تان هستید حتما پیشنهاد می کنیم تا مجموعه آموزش های رایگان ویدیویی اسکچاپ وودیانو را ببینید. تاکنون حدود 20 ساعت آموزش ویدیویی رایگان از نرم افزار اسکچاپ در وودیانو تولید کرده ایم که می توانید از بخش زیر به تمام این آموزش ها دسترسی پیدا کنید:
حتما ببینید: 20 ساعت آموزش ویدیویی رایگان اسکچاپ برای طراحی سه بعدی
7- دوره های آموزش هنرهای چوبی وودیانو
تا اینجای کار سعی کردیم یک دور نمای کلی از آموزش نجاری به علاقه مندان به یادگیری هنرهای چوبی ارائه دهیم تا با دیدی بهتر و شفاف تر وارد مسیر یادگیری نجاری شوید. اکنون می توانید با آگاهی و درک بهتری شاخه هنری مورد نظرتان را انتخاب کنید و هر آنچه که باید در این مسیر طولانی و لذت بخش بیاموزید را مد نظر قرار دهید.
ما در مجموعه وودیانو بعد از بیست سال تجربه علمی و عملی در در زمینه طراحی، ساخت و اجرای انواع پروژه های چوبی به دلیل خلا آموزش های صحیح و اصولی در این زمینه اقدام به برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی کرده ایم تا بتوانیم سهمی هر چند اندک در ارتقای سطح آموزشی علاقه مندان به یادگیری هنرهای چوبی داشته باشیم. در تمامی دوره های آموزشی وودیانو سعی بر این است تا اصول و راه های صحیح کار با چوب و ابزارهای مورد نیاز آن در کم ترین زمان و با بالاترین کیفیت شرح داده شود.
ما در وودیانو سعی کرده ایم تا تجربیات به دست آمده از سال ها فعالیت در زمینه هنرهای چوبی و اجرای پروژه هایی بزرگی همچون ساخت خانه های چوبی با اسکلت تمام چوب و خرپاهای بی نظیر تا پروژه هایی ظریف و حساس مانند سازهای موسیقی و ساخت دکوری های کوچک زیبا و تکنیکال را در قالب کلاس ها و دوره های آموزشی به علاقه مندان به این هنر ارائه کنیم.
بخشی از فعالیت های وودیانو در زمینه هنرهای چوبی را می توانید در بخش زیر ببینید:
- ساخت خانه های تمام چوب بزرگ
- ساخت انواع آلاچیق و پرگولای چوبی
- ساخت درب و پنجره های گره چینی
- ساخت گیتارهای کلاسیک حرفه ای
- ساخت کابینت های تمام چوب
- ساخت درب و پنجره چوبی
- ساخت پله های چوبی گرد
- ساخت پروژه های دکوراتیو خاص چوبی
- ساخت اسباب بازی های چوبی خاص
- و غیره
برای آشنایی بیشتر با گروه وودیانو پیشنهاد می کنیم ویدیوی زیر را ببینید:
7-1- کلاس های حضوری آموزش هنرهای چوبی وودیانو
اگر در ابتدای مسیر یادگیری نجاری قرار دارید و تجربه چندانی از کار با چوب و نحوه کار با ابزارها و ماشین آلات صنایع چوب ندارید، بهترین گزینه شرکت در کلاس یک روزه آموزش نجاری مقدماتی وودیانو است. با شرکت در این کلاس آموزشی با انواع چوب و ساختار و نحوه تشخیص هر چوب آشنا می شوید و در ادامه تجربه کار با ابزارها و ماشین آلات صنایع چوب را به دست خواهید آورد و با تکنیک ها، قلق ها و نکات ایمنی مربوط به هر دستگاه آشنا خواهید شد. هم چنین در قالب ساخت یک پروژه عملی تمامی تکنیک ها و نکات آموزشی ارائه شده به صورت عملی توسط هنرجویان کلاس مرور خواهد شد.
حضور در این کلاس نجاری مقدماتی یک مزیت بسیار عالی و تاثیر گذار دارد و آن مزیت این است که بعد از شرکت در این کلاس به یک دید بسیار خوب و مناسبی از فضای این صنعت و گرایش های مختلف آن می رسید. بدین ترتیب با شرکت در این کلاس و با کمک راهنمایی ها و مشاوره های اختصاصی و رایگانی که از اساتید کلاس خواهید گرفت می توانید به بهترین شکل شاخه هنری مد نظرتان را بسته به هدف، علاقه و بازار کار آن رشته انتخاب کنید. ما نیز در گروه وودیانو از همه نظر تا جایی که در توان داریم در کنارتان خواهیم بود تا شما را به هدف تان برسانیم؛ چرا که بر طبق رسالت آموزشی ای که برای خود تعریف کرده ایم در نظر داریم تا علاقه مندان به هنرهای چوبی را از ابتدای مسیر تا رسیدن به سطح حرفه ای و راه اندازی کسب و کار و کسب درآمد از آن جلو ببریم.
در بخش زیر می توانید تعدادی از تصاویر کلاس های قبلی نجاری مقدماتی وودیانو را مشاهده کنید:
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کلاس نجاری مقدماتی وودیانو مطلب زیر را از دست ندهید:
حتما ببینید: کلاس آموزش نجاری مقدماتی وودیانو
برای ثبت نام و کسب مشاوره برای شرکت در کلاس ها به شماره 09021512507 در تلگرام یا واتساپ پیام دهید.
بنابراین بعد از گذراندن کلاس نجاری مقدماتی و انتخاب حوزه و علاقه کاری تان می توانید به صورت حرفه ای اقدام به یادگیری نجاری و به طور کلی هر هنر چوبی که دوست دارید کنید. به همین منظور ما در گروه وودیانو اقدام به برگزاری کلاس های پیشرفته آموزش نجاری و انواع هنرهای چوبی کرده ایم تا علاقه مندان به هر رشته و گرایش بتوانند بعد از گذراندن این دوره ها به سرعت وارد فضای عملی و بازار کار این رشته شوند. از جمله کلاس های حرفه ای هنرهای چوبی وودیانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کلاس آموزش نجاری حرفه ای
- کلاس آموزش ساخت گیتار
- کلاس آموزش ساخت آلاچیق
- کلاس آموزش ساخت کلبه ها و خانه های چوبی
- کلاس آموزش ساخت اسباب بازی های چوبی
- کلاس آموزش رنگ کاری چوب
- کلاس آموزش گره چینی
- کلاس آموزش خراطی
- کلاس آموزش ساخت دکوری های چوبی
- کلاس آموزش چوب و رزین
- کلاس آموزش ساخت زیورآلات چوبی
- کلاس آموزش ساخت درب و پنجره های چوبی
- کلاس آموزش کابینت چوبی و ام دی اف (MDF)
- کلاس آموزش معرق
- کلاس آموزش منبت
- و غیره.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کلاس های پیشرفته هنرهای چوبی وودیانو مطلب زیر را از دست ندهید:
حتما ببینید: دوره های پیشرفته آموزش هنرهای چوبی وودیانو
برای ثبت نام و کسب مشاوره برای شرکت در کلاس ها به شماره 09021512507 در تلگرام یا واتساپ پیام دهید.
7-2– کلاس های غیر حضوری آموزش هنرهای چوبی وودیانو
اگر بنا به هر دلیلی امکان حضور در کلاس های حضوری آموزش هنرهای چوبی را ندارید دیگر جای نگرانی از این بابت وجود ندارد. چرا که به دلیل درخواست های زیادی که از طرف علاقه مندان و مخاطبین وودیانو داشتیم برای اولین بار در ایران اقدام به تهیه دوره های آموزشی جامع و کاملی از آموزش هنرهای چوبی کردیم که در نوع خود بی نظیر بوده است. در این مجموعه های آموزشی غیرحضوری که در قالب فیلم های آموزشی با کیفیت ارائه شده است، تمامی نکات و آموزش هایی که در کلاس های حضوری آموزش داده می شود به طور جامع و کامل ارائه شده است که با مشاهده این آموزش ها و تمرین آن ها می توانید به بهترین شکل ممکن به یادگیری هنر چوبی مورد علاقه تان بپردازید. در این دوره ها به دلیل وجود فرصت زمانی کافی، تمامی موارد با جزئیات کامل و دقیق و حتی بهتر از کلاس های حضوری ارائه و تشریح شده است. تمامی دوره های آموزشی وودیانو دارای گارنتی بوده و در صورت تهیه و عدم رضایت از کیفیت و محتوای دوره می توانید تمامی پول خود را یکجا پس بگیرید! این موضوع به این خاطر است که ما به کیفیت آموزش های ارائه شده مان ایمان کامل داریم و مطمئن هستیم که بعد از تهیه و مشاهده آن ها سرعت یادگیری و پیشرفت تان چندین و چند برابر خواهد شد. برای مشاهده مجموعه محصولات آموزشی وودیانو در زمینه آموزش انواع هنرهای چوبی لینک زیر را مشاهده کنید:
مشاهده محصولات آموزش ویدیویی (غیرحضوری) هنرهای چوبی وودیانو
در پایان هر نظر و سوالی در این زمینه دارید با ما در میان بگذارید. ما مشتاقانه پاسخگوی تمامی سوالات و نظرات ارزشمند تان خواهیم بود.
منبع مطلب: وب سایت وودیانو.
آموزش پروژه محور نجاری (با وودیانو بساز)
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
10 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
درود بسیار عالی
سپاس از نظرتون.
سلام، وقت به خیر، یه سوال داشتم…آیا چوب درخت کنار برای ساخت پایه میز و صندلی مناسبه؟
سلام. درخت کنار؟
بله چوب درخت کنار
اگه تو ابعاد بزرگ باشه بله به درد میخوره. هر چه چوب ریز بافت تر و سخت تر باشه میتونه برای پایه میز و صندلی ظریف تر استفاده بشه. البته به نوع اتصال هم باید دقت کنید.
سلام هزینه شرکت در کلاس نجاری چقدرع؟!
سلام. ممنون. لینک های زیر را ببینید:
دوره های حضوری وودیانو
دوره های غیرحضوری (ویدیویی) آموزش هنرهای چوبی
دوره غیرحضوری آموزش نجاری مقدماتی
من به تازگی دوره درودگری در… گذروندم و میخوام به صورت خلاصه تجربم به اشتراک بزارم
نقاط مثبت: لوکیشن و دسترسی اسان- اخلاق خوب پرسنل- تجهیزات کافی- ارایه لباس کار.
نقاط منفی: چوب درست و حسابی وجود ندارد و معمولا باید بگردید دنبال یک تکه چوب مناسب برای تمرین یا از قطعاتی که کار شده جدا کنید- استاد بالا سر افراد حاضر نمیشه و معمولا یه گوشه نشسته و اگر مشکلی وجود داشت خودتون باید بهش مراجعه کنید – عدم وجود برنامه و هدف مشخص برای هر جلسه .
تجربه مهم: به هیچ عنوان همزمان هر دو دوره درجه یک و دو را ثبت نام نکنید و اصلا نگران تکمیل دوره و سایر صحبتهای مسئول ثبت نام نباشید. ابتدا یک دوره را بروید و اگر فیدبک مناسب دریافت کردید دوره بعدی را ثبت نام کنید چون هیچ مبلغی برگشت داده نمیشود.
من انتظار داشتم استاد هر مطلبی مثل اتصالات را که به صورت تئوری میگه خودش هم یک نمونه به صورت انجام بده اما اصلا از این خبرها نبود.
سلام، امبدورام که خیلی زود در شاخه ای که مد نظرتونه پیشرفت کنید ، دقیقا به خاطر همین موارد و بسیار نکته های دیگه بود که تصمیم گرفتیم وارد دنیای آموز مهارت بشیم، کاری که قبلا کمتر انجام شده بود، در سال 98 آموزش های حضوری استارت خورد و بسیار بر خلاف چیزی که گفتد مفید بود برای هنرجوها جوری که نمیخواستن از کارگاه وودیانو برن و به سختی بچه ها رو میفرستادیم برن خوه، و حالا داریم در بخش های دیگه هم تلاش می کنیم تا هرکی که ذره ای کار با چوب رو دوست داره به عشقش برسه