آموزش ساخت رنگ فندقی چوب
در رنگ کاری چوب، می توان از ترکیب رنگ ها، رنگ های خاص جدیدی را به وجود آورد که این کار در نوع خود یک هنر محسوب می شود. همان طور که می دانید رنگ های آبی، قرمز و زرد جز رنگ های اصلی هستند که از ترکیب آن ها با هم می توان رنگ های سبز، قهوه ای، نارنجی، بنفش و غیره را ایجاد کرد. هم چنین با رنگ های خنثی سفید و مشکی می توان ترکیب های تیره و روشن را به وجود آورد. در این مطلب در وودیانو، نحوه ساخت رنگ فندقی چوب را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
اگر به دنبال یادگیری مهارت رنگ کردن چوب هستید، پیشنهاد می کنیم مطلب جامع آموزش رنگ کاری چوب وودیانو را ببینید
اهمیت شناخت نوع رنگ ها:
رنگ ها به سه دسته پایه آب، پایه تینر فوری و پایه تینر روغنی تقسیمبندی میشوند. ترکیب رنگ ها در این سه دسته با هم تفاوتی ندارند ولی این نکته حائز اهمیت است که هر کدام از آن ها در دسته خود باید مورد استفاده قرار بگیرد و در دسته خود ترکیب شود. باید به این نکته دقت نمود که به هیچ عنوان نمی توان رنگ های پایه روغنی را با رنگ های پایه فوری ترکیب کرد. هم چنین رنگ های پایه آب نیز با این دو مورد سازگاری ندارند.
انواع رنگ کاری چوب:
در رنگ کاری چوب می توان به دو صورت عمل نمود. در حالت اول، می توان تمام سطح و موج چوب را با استفاده از رنگ های پوششی پوشش دادن. در این حالت ابتدا سطح کار توسط ماشین سنباده پرداخت میشود. سپس معایب چوب نظیر ترک های ریز، گره ها و خط و خش ها توسط بتونه ترمیم می شود؛ و در صورت نیاز تمامی سطح، بتونه کاری میشود که به آن بتونه ماستیک گفته می شود. سپس سطح کار سیلر کاری می شود. سیلر منافذ چوب را پوشش داده و یک سطح صاف و صیقلی برای اعمال رنگ فراهم میکند. پس از سیلر کاری، رنگ پوششی مورد نظر روی کار اعمال می شود و بعد از چند دست پاشش رنگ تمامی سطح چوب به رنگ دلخواه در می آید.
در حالت دوم، پس از اجرای رنگ تمامی موج ها و نقوش چوب نمایان می شود. در این حالت نیز خود به دو حالت تغییر رنگ خود رنگ و همرنگی تقسیم میشود:
در حالت خود رنگ از رنگ های شفاف استفاده می شود و پس از سیلر کاری، کیلر و سپس یک لاک براق کننده مانند پلی استر یا کیلر روی کار اعمال می شود تا موج و نقوش چوب به خوبی جلوه کند. در رنگ کاری خود رنگ باید سطح کار کاملاً تمیز و بدون عیب باشد. هم چنین بتونه کاری باید کاملاً هم رنگ چوب باشد و تمامی زدگی ها برطرف شود. در این حالت رنگ کاملا شفاف بوده و زدگیهای سطح کار کاملا به چشم می آید.
در حالت بعدی پس از سیلر کاری، به کیلر مقداری رنگ یا جوهر اضافه میشود تا رنگ سطح چوب را کمی تغییر دهد. به این رنگ اصطلاحاً همرنگی گفته میشود. قبل از اجرای همرنگی باید سطح کار آستری زده شود. آستری رنگی است که رنگ اولیه چوب را تغییر می دهد. در اجرای همرنگی ها می توان تمامی معایب را پوشش داد در حالی که نقوش چوب کاملاً مشخص دیده میشود. هم چنین می توان توسط همرنگی ها سایه پاشی نمود و لبهها و گوشههای کار را تیره تر کرد. همرنگی ها طوری ساخته می شوند که با اجرای چند دست روی هم رنگ تیره تری به دست آید.
هم چنین برای اینکه موج و نقوش چوب بهتر جلوه کند می توان توسط یک سنباده پس از اجرای آستری نقوش چوب را بیرون کشید. اگر پس از اجرای آستری سطح چوب سنباده کاری شود، قسمت چوب های تابستانه سنباده خورده و روشنتر میشود و نقوش آن بهتر نمایان می شود. در مرحله بعد همرنگی اعمال میشود و تغییر رنگ لازمه ایجاد می شود. هم می توان سطح کار را پوشش داد و هم می توان پس از انجام یک سنباده کاری نرم و بر طرف کردن زدگی ها توسط بتونه، همرنگی را روی رنگ قبلی اعمال نمود. در این حالت کمی رنگ کار تیره تر خواهد شد.
حتما ببینید: آموزش رنگ چوب با شاپان
همچنین از همرنگی ها می توان برای ترمیم رنگ لوازم چوبی که رنگ شان دچار آسیب دیدگی شده است استفاده کرد. روند کار به این صورت است که هم می توان رنگ قبلی را توسط رنگ بر از بین برد و توسط همرنگی سطح کار را پوشش داد؛ و هم می توان پس از انجام یک سنباده کاری نرم و برطرف کردن زدگی ها توسط بتونه، همرنگی را روی رنگ قبلی اعمال نمود. در این حالت کمی رنگ کار تیره تر خواهد شد.
نحوه ساخت رنگ فندقی چوب:
همرنگی ها در رنگ های مختلفی ساخته می شوند که یکی از محبوب ترین آن ها ساخت رنگ فندقی چوب و یا اصطلاحا همرنگی فندقی برای چوب است. همرنگی فندقی رنگی شبیه به رنگ پوست فندق است. پوست فندق دارای رنگ های قهوه ای و قرمز بوده و از گذشته از این رنگ بر روی مبلمان و لوازم چوبی استفاده می شده و طرفداران زیادی داشته است.
از آن جایی که برای رنگ کردن لوازم چوبی بیشتر از رنگ های فوری استفاده می شود، در این مطلب نیز نحوه ساخت رنگ فندقی و روش اعمال آن با رنگ های فوری را آموزش خواهیم داد.
برای ساخت رنگ فندقی به رنگ های اخرایی، گل ماشی و مشکی احتیاج داریم. برای اعمال رنگ فندقی یا به طور کلی همه همرنگی ها باید آن را با کیلر ترکیب کرده و سپس روی کار چوبی اعمال نمود.
برای این منظور ابتدا مقداری کیلر را در ظرف ریخته و سپس با تینر 10000 به دو برابر این مقدار ترکیب شده و آن را رقیق کرد. در این حالت، ترکیب باید توسط یک میله همزن پلاستیکی یا چوبی تمیز کاملاً هم زده شود. برای اینکه متوجه اختلاط صحیح این دو با هم شوید، اگر زمانی که همزن از داخل ترکیب بیرون میآید تمام کیلر خیلی سریع از روی همزن داخل ظرف برگردد یعنی کار به درستی انجام شده است. به عبارت دیگر، ترکیب باید مانند تینر خالی کاملا رقیق شده باشد.
حال برای ساخت همرنگی فندقی چوب باید مقداری رنگ اخرایی داخل کیلر ریخته و سپس به خوبی هم زده شود. در این حالت رنگ کیلر قرمز اخرایی می شود. سپس مقداری رنگ گل ماشی به آن اضافه میشود تا ترکیب از رنگ قرمز اخرایی به قهوهای نزدیک شود. حال با اضافه کردن قطره چکانی رنگ مشکی میتوان مقدار قهوه ای شدن ترکیب را تعیین کرد. در اینجا می توان از جوهر قهوه ای نیز کمک گرفت تا زودتر به ترکیب دلخواه دست یافت. جوهرها نیز در صورت مرغوب بودن باید به صورت قطرهچکانی مصرف شوند؛ علت این موضوع این است که جوهرها به سرعت در کیلر پخش شده و تغییر رنگ ایجاد می کنند. باید به این نکته توجه کنید که ساخت این رنگ کاملا تجربی است و باید چندین بار ساخت آن را تمرین و تجربه کنید تا به رنگ مورد نظرتان دست پیدا کنید. هم چنین به این موضوع دقت کنید که هر چقدر مقدار ترکیب رنگ با کیلر بیشتر باشد، سطح کار بیشتر پوشیده خواهد شد و معایب سطح نظیر بتونه ها و چسب های باقی مانده روی سطح بهتر پوشش داده می شود.
حتما ببینید: آموزش تغییر رنگ چوب به سفید
برای اعمال همرنگی باید در ابتدا سطح کار توسط پارچه یا قلم آستری زده شود. آستری، رنگی است که رنگ اولیه چوب را تغییر میدهد. به طور مثال استفاده از شاپان یا بارس می تواند رنگ چوب نراد را به رنگ قهوهای تغییر دهد. دقت کنید که اگر از همرنگی ها بدون اجرای آستری روی کار استفاده شود، سطح کار اصطلاحاً ابر و بادی میشود و در سطح چوب تیرگی و روشنی ایجاد خواهد شد. بنابراین ابتدا سطح کار را توسط آستری تغییر رنگ داده و سپس توسط همرنگی آن را به صورت یک دست در می آوریم.
هم چنین قبل از اعمال همرنگی، سطح کار سیلر کاری میشود. سیلر مانند کیلر با تینر ترکیب شده و روی سطح کار پاشیده می شود و سنباده کاری می شود تا سطح کار کاملاً صاف و صابونی شود. پس از انجام آستری و اعمال سیلر روی کار و صابونی شدن سطح کار باید همرنگی روی کار اعمال شود. بنابراین ترکیب همرنگی داخل پیستوله ریخته می شود.
برای اعمال همرنگی باید به چند نکته توجه نمود. حتماً برای اعمال همرنگی باید از پیستوله استفاده شود. اگر هم رنگی روی سطح پاشیده می شود باید کار را از سمت پایین شروع کرد تا گرد رنگ به سمت جلو برود. در هر مرحله از پاشش باید دقت نمود که مرحله بعد پاشش، قسمت کمی از مرحله قبلی را پوشش دهد. چرا که اگر دو بار رنگ روی هم اعمال شود آن قسمت تیره تر خواهد شد. برای پاشیدن رنگ باید در هر مرحله از روی کار خارج شویم و مرحله بعدی پاشش از بالاتر شروع شود. فشار باد باید زیاد باشد تا رنگ کاملا به صورت پودری از پیستوله خارج گردد. در صورتی که فشار باد کم باشد، رنگ به صورت دانههای درشت خارج میشود و سطح همرنگی خورده نقطه نقطه می شود. ترکیب رنگ باید روشن باشد تا با چند مرحله اعمال روی کار تغییر رنگ حاصل شود. در این صورت میتوان به خوبی بر روی پاشش تسلط داشت. اگر رنگ تیره باشد و چند دست روی هم پاشیده شود، سطح کار کاملاً تیره خواهد شد و موج چوب پوشش داده میشود.
پس از اعمال هم رنگی و خشک شدن آن، سطح کار توسط یک سنباده نرم مانند سنباده ۴۰۰ خیلی آرام پوست زده می شود تا رنگ نهایی مانند پلی استرها روی آن اعمال شود. اعمال همرنگی روی چوب کار بسیار دشواری است و نیاز به تجربه بالایی دارد. علاوه بر این، به تجربه بالایی در کار با پیستوله نیاز است. بنابراین، باید ابتدا بهتر است کاملا با پیستوله تمرین رنگ پاشی انجام شود تا بتوان به خوبی از این مهارت برای پاشیدن همرنگی ها استفاده کرد.
اگر می خواهید یک بار برای همیشه رنگ کاری چوب را از پایه تا حرفه ای آموزش ببینید، پیشنهاد می کنیم به هیچ عنوان دوره جامع آموزش ویدیویی رنگ کار ماهر را از دست ندهید. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی عکس زیر کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید