آموزش رنگ کردن درب چوبی: راهنمای گام به گام 0 تا 100
در این مطلب قصد داریم مراحل آموزش رنگ کردن درب چوبی را به صورت رنگ پوششی، خود رنگ و به صورت فندقی یا دیگر همرنگی ها از 0 تا 100 آموزش دهیم. به علاوه در مورد رنگ کردن درب هایی که قبلا رنگ شده و نیاز به تجدید رنگ یا تغییر رنگ دارند، توضیحاتی را ارائه خواهیم داد. پس تا انتهای مطلب با وودیانو همراه باشید.
قربا مطالعه این مطلب و کسب تجربه می توانید انواع درب کابینت، درب ورودی آپارتمان، درب اتاقی و اچ دی اف را با توجه به سلیقه و دکور منزل تان رنگ کنید.
مراحل رنگ کردن درب تمام چوب به شکل زیر است:
ترمیم معایب:
برای شروع رنگ کردن درب چوبی ابتدا باید معایبی نظیر ترک، شکاف، شکستگی گره و لهیدگی و غیره ترمیم شود. با ترمیم این معایب مراحل بعدی به درستی انجام شده و کیفیت خروجی کار بهتر خواهد شد. به طور مثال در رنگ کاری خود رنگ نمی توان برای ترمیم شکاف یا لهیدگی از بتونه ها استفاده نمود. در این نوع رنگ کاری بتونه کاری باید به حداقل برسد و تا جای ممکن از جنس چوب درب برای ترمیم آن استفاده شود.
لهیدگی:
ترمیم لهیدگی روی سطوح چوبی کار آسانی است و بوسیله یک اتو می توان فرو رفتگی ناشی از ضربه یا برخورد با نقاط مختلف هنگام حمل و جابجایی را ترمیم نمود. برای این منظور کافیست محل لهیدگی و فرو رفتگی را کمی مرطوب کرده و روی آن یک پارچه یا حوله مرطوب قرار دهید. سپس با قرار دادن یک اتوی داغ روی آن، الیاف چوب متورم شده و به حالت اولیه باز می گردد.
شکستگی:
شکستگی ها معمولا درلبه کار ایجاد می شوند. برای ترمیم این شکستگی ها ابتدا باید یک قطعه چوب هم رنگ چوب محل شکستگی پیدا کنیم. سپس محل شکستگی را توسط تخته سنباده یا رنده دستی صاف می کنیم. بعد قطعه چوب را به اندازه لازم چسب زده و در محل شکستگی می چسبانیم. بعد از خشک شدن قطعه چوب، توسط رنده دستی اضافات آن را نسبت به سطح کار صاف می کنیم تا محل شکستگی به طور کامل ترمیم شود.
ترمیم شکاف و ترک:
برای ترمیم شکاف و ترک در صورتی که رنگ کار، خود رنگ باشد باید از قطعات چوبی گوه ای شکل استفاده شود و این قطعات چوبی باید هم جنس و هم رنگ محل شکاف باشد. برای این منظور قطعه چوب را به چسب چوب آغشته کرده و توسط چکش در محل شکاف می کوبیم. بعد از خشک شدن قطعه، اضافات آن توسط رنده دستی و تخته سنباده برداشته و پرداخت می شود.
در صورتی که رنگ درب از نوع پوششی باشد، می توان از بتونه خاک اره و چسب و یا رزین اپوکسی برای پر کردن ترک و شکاف استفاده نمود. برای ساخت و استفاده از بتونه خاک اره و چسب می توانیم از ترکیب خاک اره نرم چوب و چسب چوب استفاده کنیم که مدت زمانی را برای خشک شدن احتیاج دارد. برای سریع تر شدن روند کار می توان از چسب 1 – 2 – 3 استفاده نمود. ابتدا خاک اره را با مایع چسب به صورت خمیری در آورده و در محل شکاف توسط کاردک قرار می دهیم و بعد به آن اسپری خشک کننده چسب را اسپری می کنیم. در این حالت چسب خیلی سریع خشک می شود و همان لحظه می توان شروع به سنباده کاری نمود.
همچنین می توان از رزین اپوکسی برای پر کردن شکاف استفاده کرد. برای این کار در صورتی شکاف تا سمت دیگر درب امتداد داشته باشد می توان سمت دیگر را توسط چسب نواری پوشش داده تا پس از ریختن رزین، از طرف دیگر شکاف خارج نشود. رزین ها به صورت دو جزئی هستند و در بعضی موارد 2 به 1 و در بعضی موارد 1 به 1 با هم تر کیب می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند. برای تغییر رنگ آن نیز می توان از پودرهای رنگی و جوهرهای مخصوص این رزین ها استفاده نمود.
ترمیم شکستگی گره:
ترمیم گره ها نیز مانند ترمیم شکاف انجام می شود و در صورتی که گره از نوع مرده باشد و از روی کار افتاده باشد می توان از شاخه درخت برای پر کردن آن استفاده نمود. برای این کار باید یک شاخه با ضخامتی انتخاب شود که به صورت جذب در سوراخ گره قرار بگیرد. در این صورت شاخه را به چسب آغشته کرده و در سوراخ گره می کوبیم. پس از خشک شدن چسب، اضافه شاخه توسط اره دستی بریده شده و توسط رنده دستی پرداخت می شود.
بتونه کاری:
بعد از ترمیم معایب بزرک نوبت به بتونه کاری می رسد تا معایبی مانند سوراخ های ریز و ترک ها رفع عیب شوند. در این مرحله با استفاده از بتونه مل و سریشی و یا بتونه خاک اره و چسب سوراخ ها و ترک ها پر می شوند. در بالا به ساخت بتونه خاک اره و چسب به دو روش اشاره شد. در ادامه روش ساخت بتونه مل و سریش را آموزش می دهیم.
ساخت بتونه مل و سریش:
برای ساخت این بتونه از مل به عنوان پر کننده و سریش برای سخت کردن بتونه و پودر های رنگی برای هم رنگ کردن بتونه با چوب استفاده می شود. پودر های رنگی پودر اخرا به رنگ قرمز، امرا به رنگ قهوه ای و گل ماشی به رنگ زرد است.
برای ساخت بتونه ابتدا یک صفحه صاف به اندازه حدودا 40 در40 تهیه می کنیم و به مقدار لازم روی آن پودر مل می ریزیم. سپس به میزان 10 درصد حجم مل به آن پودر سریش اضافه می کنیم. ترکیب را با هم مخلوط کرده و کم کم به آن آب اضافه می کنیم. در حین اضافه کردن آب ترکیب را توسط کاردک هم زده و ماساژ می دهیم. این کار را ادامه می دهیم تا ترکیب به صورت خمیر نرم در بیاید. بعد به این خمیر به مقدار لازم و با توجه به رنگ چوب پودر های رنگی اضافه می کنیم. به طور مثال برای ساخت بتونه همرنگی به رنگ چوب نراد باید از پودر گل ماشی استفاده شود. برای تشخیص هم رنگ شدن بتونه با چوب باید چوب را کمی مرطوب کنید و رنگ بتونه را با حالت خیس چوب مقایسه کنید. چوب پس از رنگ شدن به صورت خود رنگ طوری می شود که انگار آن را مرطوب کرده اند.
سنباده زنی:
در این مرحله بعد از رفع معایب چوب نوبت به سنباده کاری می رسد. برای سنباده کاری اولیه از دستگاه پولیشر استفاده کرده و توسط صفحات سنباده، با سنباده های مختلف شروع به پرداخت سطح می کنیم. برای این منظور از سنباده زبر مانند 80 یا 100 شروع کرده و در مرحله بعد با سنباده 120 و 150 سطح کار را پرداخت می کنیم. در این حالت سطح کار کاملا مسطح و صاف می شود اما خطوط حاصل از سنباده کاری به صورت دایره ی و مدور روی کار باقی می ماند. برای از بین بردن این خطوط از ماشین سنباده لرزان استفاده می کنیم. سنباده لرزان ها در دو مدل معمولی و سنباده لرزان گرد موجود هستند. سنباده لرزان گرد علاوه بر لرزش دارای گردش نیز است و سطح کار را به طرز مطلوبی پرداخت می کند.
پس از پرداخت توسط ماشین های سنباده بتونه کاری ثانویه انجام می شود و معایب ریز هم بر طرف می شود. سپس سنباده کاری توسط دست انجام شده و اضافات بتونه و لبه کشی ها انجام می شود. توجه شود که سنباده کاری فقط در جهت الیاف انجام شود. بعد از پرداخت کامل سطح آماده رنگ کاری می شویم.
شروع رنگ کاری درب چوبی:
اجرای سیلر:
برای رنگ کردن درب چوبی با رنگ های سلولزی در هر سه حالت خود رنگ و همرنگی و پوششی در ابتدا از سیلر برای پر کردن منافذ استفاده می کنیم. برای رقیق کردن سیلر از تینر فوری استفاده می شود و تینر را به نسبت 3 به 1 به سیلر اضافه می کنیم و ترکیب را به خوبی هم می زنیم. اجرای سیلر روی سطح چوب می تواند توسط قلم مو، غلطک و یا پیستوله اتجام شود. اما استفاده از پیستوله با سوزن 1.6 و یا 1.8 بهترین گزینه است. سیلر کاری در دو یا سه دست بسته به مقدار منافذ چوب انجام می شود و در هر بار اجرای سیلر سطح آن پس از خشک شدن، توسط سنباده 400 پوست زده می شود. بعد از پوست زنی سیلر مرحله آخر مرحله بعدی رنگ کاری شروع می شود.
در صورتی که بخواهیم رنگ درب به صورت خود رنگ در بیاید، یعنی رنگ خود چوب نمایان شود، باید از رنگ های شفاف مانند کیلر و یا انواع پلی استر به عنوان رنگ نهایی استفاده کنیم. به این روش، رنگ کاری خود رنگ گفته می شود. در ادامه در مورد روش اجرای کیلر و پلی استر توضیح خواهیم داد.
در مرحله بعد از سیلر، در صورتی که بخواهیم رنگ چوب را تغییر دهیم به طوری که الیاف چوب نمایان باشد و پوشیده نشود، باید از همرنگی استفاده کنیم. همچنین قبل از اجرای همرنگی می توان از آستری برای تغییر رنگ اولیه چوب استفاده کرد. اما آستری قبل از اجرای سیلر روی سطح چوب انجام می شود. آستری ها به دو شکل وجود دارند. شاپان و جوهر آستری هایی هستند که به صورت مالشی توسط پارچه های پنبه ای روی کار زده می شود. شاپان در دو نوع قهوه ای و مشکی وجود دارد که حلال آن بنزین است. جوهر ها نیز دارای طیف رنگی گوناگون هستند و به صورت قطره چکانی در تینر حل شده و مورد استفاده قرار می گیرند. در صورتی که سطح چوب دارای کمترین عیب باشد می توان از آستری به تنهایی برای تغییر رنگ چوب استفاده نمود. اما در صورتی که سطح چوب دارای دورنگی و باختگی باشد باید از همرنگی برای یکدست نمودن رنگ استفاده کرد.
ترمیم رنگ درب هایی که قبلا رنگ شده است:
برای ترمیم رنگ این درب ها در صورتی که نیاز به تجدید رنگ باشد ابتدا زدگی ها و معایب را توسط بتونه و دیگر روش ها رفع عیب می کنیم. سپس در صورتی که زدگی ها زیاد باشند از همرنگی تیره یا رنگ های پوششی برای پوشش دادن رنگ درب استفاده می کنیم. در ادامه در مورد رنگ همرنگی و اجرای رنگ های پوششی توضیح خواهیم داد. بعد از اجرای رنگ مورد نظر و پوشش دادن معایب ظاهری درب نوبت به رنگ نهایی می رسد. برای این منظور می توان از رنگ های براق و مات استفاده نمود. رنگ نهایی به عنوان پوشش نهایی و محافظ عمل می کند و می تواند از انواع کیلر و پلی استر استفاده شود.
در صورتی که بخواهیم درب را از نو به صورت خود رنگ در بیاوریم باید به روش سنباده زنی یا با استفاده از اسید های رنگ بر، رنگ درب را از بین برده و سطح کار را دوباره پرداخت کنیم و تمامی مراحل رنگ کاری را دوباره روی درب چوبی انجام دهیم.
حتما ببینید: آموزش کامل رنگ کاری چوب
ساخت و اجرای همرنگی:
برای ساخت همرنگی از کیلر به عنوان رنگ پایه استفاده می شود. برای این منظور کیلر را به نسبت 1 به 3 با تینر رقیق می کنیم و سپس از رنگ های فوری با رنگ های مختلف برای ساخت همرنگی استفاده می کنیم. به طور مثال برای ساخت همرنگی فندقی از رنگ های اخرایی، گل ماشی و مشکی استفاده می شود. با اضافه کردن این رنگ ها به صورت کم کم می توان به رنگ دلخواه دست یافت.
همرنگی تنها توسط پیستوله قابل اجراست و برای اجرای آن باید برای کار با پیستوله مهارت لازم را داشته باشید. در هنگام اجرای همرنگی پیچ خروجی رنگ را در کمترین حالت قرار دهید و کم کم سطح کار را به رنگ دلخواه برسانید. نکته ای که در این مورد وجود دارد این است که در صورت تیره شدن سطح توسط هم رنگی بازگشتی وجود ندارد و تنها راه درست کردن آن این است که رنگ به طور کامل برداشته شده و مراحل از نو انجام شود. بعد از خشک شدن همرنگی نیز باید سطح کار توسط سنباده 400 کارکرده پوست زنی شود و سپس روی آن یک دست گیلر یا پلی استر به عنوان رنگ نهایی اجرا شود.
اجرای رنگ پوششی:
بعد از اجرای سیلر در صورتی که بخواهیم سطح کار با تم رنگ های پوششی مثل سفید، قهوه ای، آلبالویی و غیره پوشیده شود باید از رنگ های فوری پوششی استفاده کنیم. این رنگ ها دارای طیف رنگی متنوعی است، مانند سفید و مشکی به عنوان رنگ های خنثی و زرد، آبی، قرمز و دیگر رنگ ها به عنوان رنگ های پوششی. با ترکیب این رنگ ها نیز می توان به رنگ های متنوع دیگری دست یافت و خلاقیت ایجاد نمود.
رنگ های پوششی فوری نیز توسط تینر های فوری به نسبت تقریبا 2 به 1 رقیق می شود. مقدار رقیق شدن رنگ بستگی به روش استفاده آن دارد. در صورتی که از قلم مو و غلطک استفاده شود رنگ کمی غلیظ و در صورتی که از پیستوله استفاده شود کمی رقیق تر ساخته می شود. پیستوله مناسب برای پاشیدن رنگ های پوششی سوزن 1.6 و 1.8 است. این سوزن ها باعث خروج حجم بیشتر رنگ شده و سطح کار به خوبی پوشش داده می شود. برای اجرای رنگ های فوری استفاده از پیستوله مناسب تر است. با استفاده از پیستوله رنگ کاری با سرعت بیشتری انجام شده و کیفت سطح رنک مطلوب تر خواهد بود. بنابر این رنگ را درون پیستوله ریخته و در یک یا چند مرحله سطح درب را با رنگ دلخواه پوشش می دهیم. برای این منظور ابتدا باید ابزار ها و قسمت های فرم دار رنگ پاشی شده و بعد قسمتهای پهن درب از پایین به بالا پوشش داده شود.
رنگ نهایی درب چوبی:
در هر سه حالت رنگ به صورت خود رنگ، همرنگی و پوششی در نهایت باید از رنگ نهایی شفاف مانند کیلر، کیلر دو قلو و پلی استرها به عنوان پوشش نهایی و محافظ استفاده شود. اجرای کیلر آسان است و می تواند به دو روش مات و براق، به راحتی به عنوان پوشش نهایی روی درب چوبی اجرا شود. اجرای کیلر قبلا توضیح داده شد و نکته ای که باید در مورد کیلر مات اشاره شود این است که قبل از مصرف و رقیق شدن باید به خوبی هم زده شود تا مواد مات کننده درون آن که ته نشین شده به خوبی با کیلر ترکیب شود.
کیلر دو قلو:
این کیلر ها معمولا برای رنگ کاری خودرو استفاده می شود و به صورت دو جزئی به نسبت 2 به 1 کیلر و هاردنر آن با هم ترکیب می شود. این نوع کیلر معمولا رقیق است و در صورت لزوم با تینر های فوری قابل رقیق شدن است. کیلر دو قلو در یک یا چند دست بر روی سطح کار پاشیده می شود و در نهایت می توان آن را پوست و پولیش نموده تا خروجی کار کاملا براق و بی نقص شود.
پلی استر:
پلی استر ها در سه نوع نیم پلی استر، پلی استر تمام یا ایستاده و پلی استر پوست و پولیش موجود هستند. نیم پلی استر ها نیز مانند کیلر دارای دو نوع براق و مات هستند که برای حالت نیمه براق می توان از ترکیب این دو استفاده نمود. قبل از استفاده از نیم پلی استر مات نیز باید مواد درون آن به خوبی هم زده شود تا مواد مات کننده به خوبی با پلی استر ترکیب شده و ته نشین نشود. پلی استر ها نیز در صورت لزوم با تینر های فوری رقیق می شوند. نیم پلی استر دو جزئی بوده و برای خشک شدن نیاز به هاردنر دارد. برای این منظور به میزان 5 در صد به نیم پلی استر، هاردنر یا خشک کن اضافه می شود.
اما پلی استر تمام و پلی استر پوست و پولیش سه جزئی هستند و علاوه بر هاردنر به آن ها کبالت نیز اضافه می شود. کبالت و هاردنر در صورت برخورد به هم شعله ور می شوند اما اگر به نوبت به پلی استر اضافه شوند مشکلی نخواهد بود. بنابر این ابتدا به مقدار لازم به پلی استر کبالت را اضافه کرده و خوب هم می زنیم. در این حال رنگ پلی استر کمی سبز می شود و بعد به آن به مقدار لازم هاردنر اضافه می کنیم.
پیستوله مناسب برای اجرای رنگ پلی استر ایستاده و نیم پلی استر سوزن 1.3 و 1.6 و برای پلی استر پوست و پولیش 1.6 است. برای بهتر پودر شدن رنگ پلی استر باید فشار باد را کمی بیشتر از حالت پاشیدن کیلر و سیلر قرار دهیم. نکته ای که در مورد اجرای پلی استر وجود دارد این است که با هر دست اجرای پلی استر بین 15 تا 30 دقیقه فرصت برای گیرایی رنگ داده می شود و بعد دست بعدی روی آن اجرا می شود. این کار از شوره شدن و سر خوردن رنگ جلوگیری می کند. اجرای پلی استر نیاز به مهارت و تجربه دارد و برای شروع بهتر است هر سطحی که می خواهد رنگ شود را در حالت افقی قرار دهید تا از سر خوردن و شوره شدن رنگ جلوگیری شود.
در صورت استفاده از پلی استر پوست و پولیش باید بعد از گذشت چند روز اقدام به پولیش کاری سطح نموده و مراحل آن را با دقت و حوصله انجام دهید.
نکات مهم در رنگکاری درب چوبی:
کم بودن و فاسد بودن هارد نر باعث می شود تا پلی استر کاملا خشک نشده و رنگ کاری خراب شود. هاردنر زیاد نیز باعث ایجاد حباب در سطح رنگ می شود. برای رقیق نمودن رنگ و پلی استر از تینر های مرغوب استفاده کنید. محیط رنگ کاری باید عاری از گرد و غبار باشد تا سطح رنگ کاملا صیقلی شود. در صورتی که فواصل زمانی پاشیدن پلی استر بیش از 30 دقیقه شود احتمال چروک شدن رنگ وجود دارد و اصطلاحا به آن سوختن رنگ می گویند. وجود رطوبت در خروجی باد نیز باعث ایجاد حباب می شود و برای رفع این مشکل باید بین مسیر کمپرسور هوا و پیستوله از نم گیر استفاده شود.
اگر به دنبال یادگیری کامل مهارت رنگکاری چوب هستید در دوره جامع ویدئویی 21 ساعته رنگکار ماهر از 0 تا 100 انواع روش های رنگ چوب را به طور کاملا گام به گام و پروژه محور آموزش دادیم.
برای کسب اطلاعات بیش تر و مشاهده سر فصل ها و خرید دوره روی عکس زیر کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید