آموزش رنگ کاری ام دی اف خام: راهنمای جامع 0 تا 100
آموزش رنگ کاری ام دی اف خام (MDF خام) یکی از موضوعاتی است که بیشترین پرسشها را در بین کاربران و بازدیدکنندگان وودیانو در حوره آموزش رنگ کاری چوب دارد. ام دی اف خام به لحاظ ساختار فیزیکی که دارد، رنگ را به شدت جذب میکند و این موضوع باعث ایجاد مشکل در رنگ کاری آن میشود؛ اما با رعایت چند نکته میتوان این مشکلات را حل کرده و انواع رنگ را روی ام دی اف خام اجرا نمود.
اهمیت رنگ کردن ام دی اف خام علاوه بر ایجاد زیبایی و محافظت از آن، ارزش افزوده فوقالعادهای هست که از لحاظ مادی به وجود میآورد.
ما در این مطلب قصد داریم تا نحوه رنگ کردن MDF خام و روشها و نکاتی که باید قبل از آغاز نقاشی ام دی اف خام به آن دقت داشته باشید را بررسی کنیم. در این آموزش تمام نکات رنگ کاری ام دی اف خام از زیرسازی تا اجرای رنگ و طرح موج مصنوعی را قدم به قدم و مرحله به مرحله آموزش داده ایم. لطفاً تا پایان آموزش با وودیانو باشید.
ام دی اف چیست و چرا عدهای با رنگ کردن آن مشکل دارند؟
در گذشته نجارها برای ساخت محصولات چوبی صفحهای باید الوارهای چوبی را به تختههای نازک تبدیل میکردند و بعد این تختهها را کنار هم چسبانده تا صفحه چوبی ایجاد کنند. در این صفحات به دلیل ناهمگن بودن چوبها وهم کشیدگی و واکشیدگی الیاف چوب با جذب و دفع رطوبت، مشکلاتی نظیر ترک و شکاف، پیچیدگی و تابیدگی در صفحات به وجود میآمد.
با گذشت زمان صفحات چوبی وارد بازار کار شد که در آن رفتارهای چوب ماسیو (چوب خالص و یکپارچه) اصلاح و خنثی شد. امروزه تخته لایهها، ام دی اف ها و تخته خرده چوبها (نئوپان) از پرکاربردترین صفحات هستند.
تخته لایه پیست؟
تخته لایهها صفحاتی هستند که برای ساخت آنها به روشهای مختلف، الوارهای چوبی و گرده بینهها به لایههای نازک در حد 2 تا 3 میلیمتر تبدیل میشوند. سپس این لایههای چوبی در دستگاه چسب زن به چسب آغشته شده و بهصورت تار و پودی روی هم پرس میشوند. زمانی که الیاف چوب در جهت خلاف یکدیگر روی هم پرس میشوند بسیاری از مشکلات چوب ماسیو مانند ترک و شکاف در آنها خنثی میشود. چوب ماسیو به چوب توپر و یکپارچه گفته میشود.
تخته نئوپان چیست؟
برای ساخت تخته خرده چوب یا همان نئوپان، انواع چوب مانند شاخههای هرس شده درختان، تنه بیکیفیت درختان که نمیتواند به الوار صنعتی تبدیل شود و حتی قطعات چوبی دور ریز کارخانههای چوب مورد استفاده قرار میگیرد. در فرایند تولید این صفحات ابتدا چوبها وارد دستگاه خرد کن رفته و بهصورت چیپس در میآیند.
سپس وارد دستگاه دیگری شده و قطعات چیپس شده به خرده چوب تبدیل میشوند. این خرده چوبها از یک الک بزرگ عبور کرده و خرده چوبهای خیلی ریز از خرده چوبهای درشتتر جدا میشوند. در مرحله بعد این خرده چوبها توسط اسپری به چسب آغشته شده و بهصورت لایهبندی روی هم ریخته میشوند. در لایههای میانی خرده چوبها درشتتر بوده و هر چه به سطح نزدیک میشود خرده چوبها ریزتر میشوند. در این حالت یک کیک آماده شده است که با عبور از بین غلتکهایی ضخامت آن کم شده و درنهایت با فشار بسیار بالا و حرارت روی هم پرس میشوند تا تخته خرده چوب به دست بیاید.
ام دی اف خام چیست و چرا جذب رنگ بالایی دارد؟
فرایند تولید ام دی اف نیز بسیار شبیه به ساخت تخته خرده چوب است. با این تفاوت که در این صفحات خرده چوبها وارد دستگاه ریفاینر شده و به الیاف چوب تبدیل میشوند. الیاف چوب در این حالت بهصورت کرکی در آمده و در ادامه مراحل توسط اسپری به چسب آغشته شده و باز هم بهصورت لایهبندی روی هم ریخته میشود. کیک حاصل از الیاف چوب با ضخامت تقریباً 25 سانتیمتر از بین غلتکهایی عبور کرده و در هر مرحله ضخامت آن کم میشود. درنهایت این کیک الیاف که ضخامت آن کم شده زیر پرس رفته و با فشار بسیار زیاد و حرارت روی هم پرس شده و به ضخامت لازم در میآید. در مرحله بعد تخته ام دی اف از دستگاه سنباده عبور کرده و با پرداخت سطح، ضخامت آن به دقت لازم میرسد.
بنابراین ام دی اف از الیاف چوب ساخته میشود و با توجه به اینکه دو سطح آن با سطح پرس تماس داشته مغز آن کرکیتر بوده و هر چه به سطح نزدیکتر میشود الیاف فشردهتر میشوند. در اثر سنباده کاری، سطح ام دی اف صاف شده اما مقطع آن در اثر برش بهصورت کرکی در میآید.
در رنگ کردن ام دی اف خام بزرگترین مشکلی که وجود دارد جذب رنگ است. ام دی اف به دلیل اینکه از الیاف چوب ساخته شده مانند پنبه رنگ را به خود جذب میکند و این اتفاق بیشتر در قسمت مقطع ام دی اف و در محل برش صورت میگیرد. برای حل این مشکل در ادامه مطلب توضیحاتی را ارائه میدهیم.
مهمترین نکات در مورد رنگ کاری ام دی اف خام چیست؟
همانطور که اشاره شد ام دی اف خام از الیاف چوب که روی هم پرس شده ساخته شده است و به دلیل این موضوع نمیتوان آن را خود رنگ (در خود رنگ، رنگ و بافت چوب زمینه پس از رنگ شدن دیده میشود) نمود.
اجرای رنگ پوششی روی ام دی اف خام
با توجه به این موضوع باید دقت کنید که رنگ ام دی اف خام باید کاملاً پوششی (در رنگ کاری پوششی سطح چوب پس از رنگ کاری کاملاً پوشانده شده و چوب زمینه دیده نخواهد شد) باشد و در صورت نیاز برای ایجاد طرح بر روی آن میتوان از طرح موج مصنوعی چوب و یا طرحهای مختلف با ابزارهای مختلف روی آن استفاده کرد.
پوشش مقطع ام دی اف خام با بتونه مل و سریش
مورد دیگری که باید به آن دقت شود این است که ام دی اف خام در قسمت مقطع دارای خلل و فرج زیادی است و قبل از رنگ کاری باید این قسمت را توسط بتونه مل و سریش بتونه کاری نمود.
در نقاط اتصال مقطع به سطح ام دی اف، مقطع در کنار سطح قرار میگیرد و در این ناحیه امکان اختلاف سطح وجود دارد؛ بنابراین قبل از بتونه کاری با استفاده از ماشین سنباده لرزان یا تخته پوست بهصورت دستی این ناحیه را کاملاً همسطح کرده و بعد بهصورت ماستیک بتونه کاری را در تمامی سطح انجام دهید و بهخصوص خلل و فرج واقع در مقطع را بهخوبی پر کنید.
درصورتیکه قسمتهایی از کار موردنظر توسط ماشین اور فرز ابزار زنی شده باشد، محل ابزار خورده مانند مقطع ام دی اف پرزدار میشود و قبل از هر اقدامی باید سطح فرز خورده توسط سنباده، پرداخت شده و سطح آن در حد امکان صاف و صیقلی شود. سپس توسط بتونه مل و سریش و با استفاده از انگشت یا لاستیک فشرده تمامی سطح آن بتونه کاری شده و بعد از خشک شدن پرداخت شود. همچنین بعد از پرداخت در صورت نیاز بتونه کاری تجدید شود تا کیفیت کار بهتر شود.
کیفیتهای مختلف ام دی اف خام
ام دی اف ها دارای کیفیتهای گوناگونی هستند و همچنین با قرارگیری در فضای مرطوب سطوح آن پرزدار میشود؛ بنابراین برای رنگ کردن کارهایی که با ام دی اف خام ساخته شدهاند باید سطوح توسط دست یا با ماشینِ سنباده لرزان پرداخت شود. نوع پرداخت و شماره سنباده بستگی به کیفیت سطح ام دی اف دارد.
جلوگیری از جذب رنگ توسط ام دی اف خام
برای جلوگیری از جذب رنگ توسط ام دی اف خام میتوان به دو روش عمل کرد. درصورتیکه بتونه کاری با بتونه مل و سریش بهخوبی و باکیفیت انجام شده باشد، میتوان از اجرای دو تا سه دست سیلر بر روی ام دی اف استفاده کرده و سپس روی آن انواع رنگها را اجرا نمود.
اما برای بالا رفتن کیفیت کار و همچنین آب گریز کردن سطح ام دی اف میتوان بعد از اجرای بتونه مل و سریش و پرداخت آن از بتونه فوری استفاده کرد و تمامی سطح را توسط این بتونه پوشش داد.
درصورتیکه این بتونه کاری بهدرستی انجام شود، با اجرای یک دست رنگ روغنی یا رنگ فوری خودرویی میتوانید کار ساخته شده از ام دی اف خام را در مقابل رطوبت و آب تا حد مطلوبی مقاوم کنید.
این روش برای رنگ کردن محصولاتی که از صفحات PVC ساخته شدهاند نیز کاربرد دارد.
آموزش مراحل رنگ کردن ام دی اف خام
سنباده کاری و پرداخت ام دی اف خام:
با توجه به نکاتی که در قسمت بالا به آن اشاره شد برای شروع رنگ کاری محصولاتی که با ام دی اف خام ساخته شدهاند، ابتدا باید تمامی سطوح بسته به کیفیت سطح ام دی اف سنباده کاری و پرداخت شود.
برای سنباده کاری این نوع محصولات نیازی به استفاده از ماشین پوست نیست و با ماشین سنباده لرزان و تخته پوست بهراحتی میتوان تمام سطح کار را پرداخت نمود.
سنباده کاری در قسمت مقاطع ام دی اف که دارای پرزهای زیادی است، باید با دقت و حوصله بیشتری انجام شود. همچنین قسمتهای ابزار خورده با دستگاه اور فرز هم باید توسط سنباده دستی بهخوبی پرداخت شود. درصورتیکه سطح ام دی اف کیفیت مطلوبی داشته باشد سنباده کاری با دست یا تخته پوست کفایت میکند.
بتونه کاری ام دی اف خام به روش بتونه مل و سریش:
برای بتونه کاری سطوح ابتدا باید بتونه ساخته شود. با توجه به اینکه برای رنگ کردن ام دی اف خام از رنگهای پوششی استفاده میشود به همین منظور نیازی به ساختن بتونه رنگی نیست.
بنابراین با توجه به حجم کار مقداری مل را روی یک سطح صاف برای ساخت بتونه بریزید. سپس به میزان 10 در صد حجم مل به آن پودر سریش اضافه کنید. این مقدار سریش حدودی است و درصورتی که کمتر از این مقدار استفاده شود بتونه پس از خشک شدن گیرایی خوبی نخواهد داشت و با کوچکترین تماس سنباده برداشته میشود.
درصورتیکه سریش بیش از مقدار لازم باشد بتونه سخت شده و سنباده کاری آن با دست دشوار میشود. این موضوع برای بتونه کاری قسمتهای ابزار خورده بسیار مهم است چون سنباده کاری این قسمتها بهطور کلی کمی دشوارتر است.
بعد از اضافه کردن سریش به میزان لازم پودرها را باهم ترکیب کنید و سپس با اضافه کردن آب و با استفاده از کاردک پودر را به یک خمیر نرم تبدیل کنید.
برای این منظور پودر را در یک نقطه جمع کنید و میان آن را باز کرده و آب بریزید. کمی صبر کنید تا آب جذب پودر شود و بعد با استفاده از کاردک از یک طرف شروع به ورز دادن پودر خیس شده کنید. با ورز دادن خمیر متوجه سفت یا شل بودن آن میشوید و درصورتیکه خمیر سفت شد با اضافه کردن آب و ورز دادن دوباره آن را شل کنید و درصورتیکه خمیر خیلی شل شد به آن کمی پودر مل اضافه کنید.
خمیر به دست آمده باید حسابی ورز داده شود تا زمانی که وقتی روی سطح کار کشیده میشود ذرات درشتی در آن باقی نمانده باشد. حالا یک کیسه پلاستیکی روی بتونه بکشید تا خشک نشود.
بعد از آماده شدن بتونه با استفاده از لیسه و کاردک کمکم از بتونه برداشته و روی کاردک و لیسه ورز بدهید. سپس بتونه را توسط لیسه روی سطح کار بکشید و اضافه آن را جمع کنید. این کار را روی تمام سطح کار تکرار کنید تا تمام سطح توسط بتونه پوشیده شود.
مقدار باقی ماندن بتونه روی سطح کار بستگی به کیفیت سطح ام دی اف دارد. بهطور مثال اگر بتونه کاری روی سطح نئوپان انجام شود باید سطح را طوری با بتونه کاری پوشش دهیم که پس از سنباده زنی همسطح نئوپان دیده نشود.
پس از بتونه کاری سطح باید لبه یا همان مقاطع ام دی اف و قسمتهای ابزار خورده بهصورت ماستیک (پوشش کامل) بتونه کاری شود. بتونه کاری این قسمتها باید با دقت انجام شود و همچنین بتونه کمی با ضخامت بیشتر نسبت به سطح زده شود.
پرداخت بتونه خشک شده روی ام دی اف خام:
پرداخت بتونه توسط تخته پوست و سنباده دستی بهراحتی انجام میشود. برای سنباده کاری با دست میتوان از سنباده 120 و 150 استفاده کرد.
سنباده کاری مقاطع ام دی اف بهتر است با تخته پوست انجام شود تا سطحی کاملاً تخت به دست بیاید. بعد از پرداخت و سنباده کاری تمامی سطح را با فشار، باد بگیرید تا گرد حاصل از سنباده کاری از روی کار برداشته شود. در این مرحله در صورت نیاز نقاط لازم را تجدید بتونه کنید و دوباره پرداخت کنید. هر چه برای بتونه کاری و پرداخت سطح زمان و دقت صرف کنید کیفیت رنگ خروجی بهتر خواهد شد.
اجرای انواع رنگ روی ام دی اف خام:
بعد از بتونه کاری که مهمترین کار برای رنگ کردن ام دی اف خام است وارد مرحله اجرای رنگ میشویم. در این مرحله میتوان انواع رنگها را روی ام دی اف اجرا نمود.
رنگهای فوری مخصوص چوب، رنگهای فوری خودرویی، رنگهای آکریلیک و پایه آب و رنگهای روغنی رنگهایی هستند که بهصورت پوششی میتوان روی ام دی اف اجرا نمود. در ادامه مراحل اجرای هر یک از این رنگها را توضیح میدهیم.
مراحل رنگ کردن ام دی اف خام با انواع رنگ فوری مخصوص چوب
همانطور که اشاره شد مهمترین مشکل در رنگ کاری ام دی اف خام نفوذ رنگ در ام دی اف و پرزدار شدن آن است؛ بنابراین برای رفع این مشکل در اجرای رنگهای فوری باید از سیلر برای پر کردن منافذ استفاده کنیم. سیلر از دسته رنگهای فوری است و مانند یک بتونه مایع منافذ را پوشش داده و مانع جذب رنگ به ام دی اف میشود.
سیلر در اندازههای یک کیلویی، گالنی و 20 لیتری موجود است و میتوانید با توجه به حجم کار سیلر را تهیه کنید.
ساخت سیلر برای ام دی اف خام
برای رقیق کردن سیلر از تینر های فوری استفاده میشود. تینر ها با شمارههای 10000 و 12000 و 15000 و 20000 و با حجمهای مختلف وجود دارند. شماره بندی تینر ها بر اساس قدرت حل کردن رنگ است بهطوریکه هر چه عدد بیشتر میشود رنگ راحتتر در تینر حل میشود.
نکتهای که در اجرای سیلر وجود دارد این است که هر چه سیلر بیشتر در چوب یا ام دی اف نفوذ کند کیفیت نهایی رنگ بهتر خواهد شد و برای این منظور بهتر است از تینر های قوی مثل 15000 استفاده شود.
میزان ترکیب سیلر با حلال تینر
برای رقیق کردن سیلر باید بهاندازه دو تا سه برابر حجم آن تینر اضافه کنیم. پس به مقدار لازم سیلر را در ظرفی بریزید و بهاندازه لازم به آن تینر اضافه کنید و ترکیب را بهخوبی هم بزنید.
برای اطمینان از غلظت لازم برای اجرای سیلر همزن را وارد ظرف کنید و با خارج کردن همزن باید تمام سیلر رقیق شده بهراحتی از روی همزن به داخل ظرف برگردد و هیچ سیلری روی همزن باقی نماند.
شاید در این حالت احساس کنید که هیچ سیلری روی کار نمینشیند اما اینطور نبوده و با اجرای آن متوجه نقش سیلر خواهید شد. برای اجرای سیلر و رنگهای دیگر میتوانید از قلم مو و یا پیستوله استفاده کنید. در صورت داشتن فضای مناسب و لوازم حتماً از پیستوله استفاده کنید تا کیفیت خروجی کار بهتر شود.
تعداد اجرای سیلر (دست) روی ام دی اف
سیلر باید حداقل دو تا سه دست و در هر دست به تعداد دو یا سه بار پاشش تکرار شود. در هر دست باید زمان کافی به آن داده شود که بهخوبی خشک شده و تینر آن تبخیر شود.
بهطور مثال اگر یک کمد در حال رنگ شدن باشد از یک سمت شروع به سیلر پاشی کنید و پس از تمام شدن سطوح دوباره به نقطه اول برگردید و پاشش را تکرار کنید. سپس اجازه دهید تا سیلر کاملاً خشک شود. این عملیات یک دست اجرای سیلر است.
نکات سنباده کاری سیلر پس از اجرا
با گذشت 2 تا 3 ساعت سیلر خشک شده و سطح کار کاملاً زبر میشود؛ بنابراین در هر دست اجرای سیلر پس از خشک شدن باید از یک سنباده نرم مثل 220 تا 400 استفاده کرده و سطح کار را بهآرامی سنباده کاری کنید.
در این حالت سطح کار کاملاً صاف و سر میشود که به آن اصطلاحاً صابونی شدن سطح میگویند. دقت کنید که سنباده کاری نباید طوری باشد که سیلر روی سطح کار برداشته شود و فقط باید سطح آن صابونی شود.
نکته دوم این است که هنگام پاشش سیلر در قسمتهای مقطع ام دی اف که جذب رنگ بیشتر است دقت شده و در صورت نیاز تکرار با پاشش بیشتر انجام شود.
باید توجه داشت که سیلر نباید لایه زیادی روی کار ایجاد کند. با سنباده کاری سیلر گرد سفیدی ایجاد میشود که در هر مرحله باید توسط یک دستمال یا فشار باد از روی سطح برداشته شود.
اجرای رنگ روی ام دی اف خام
بعد از اجرای سیلر و صابونی شدن سطح میتوان انواع رنگهای فوری پوششی را روی سطح ام دی اف اجرا نمود. رنگهای فوری پوششی تنوع رنگی زیادی دارند که از ترکیب این رنگها با یکدیگر نیز طیف رنگی بیشتری به دست میآید. این رنگها نیز با تینر های فوری رقیق شده و روی سیلر اجرا میشود.
برای رقیق کردن این رنگها به نسبت یک به یک تینر اضافه کنید و سپس کمکم با اضافه کردن تینر رنگ را به غلظت لازم برسانید. سپس رنگ را روی سطح کار اجرا کنید. درصورتیکه در کار با پیستوله مهارت لازم را داشته باشید با اجرای یک دست رنگ میتوانید بهخوبی سطح کار را پوشش دهید. در این یک دست میتوانید مانند سیلر رنگ را در دو مرحله روی سطح کار تکرار کنید.
درنهایت میتوانید از یک وارنیش مانند کیلر، پلی استر یا کیلر خودرویی برای پوشش نهایی و یا براق نمودن سطح کار استفاده کنید. در این قسمت به این نکته توجه کنید که در صورتی میخواهید یک پوشش نهایی روی کار اجرا کنید حتماً با یک سنباده خیلی نرم مثل 400 سطح رنگ پوششی را بهآرامی سنباده بزنید تا کاملاً صاف شده و اگر پرز ایجاد شده باشد با سنباده کاری برداشته شده و کیفیت خروجی بهتر شود.
آموزش رنگ کردن ام دی اف خام با انواع رنگ فوری خودرویی
رنگهای فوری خودرویی نسبت به رنگهای فوری مخصوص چوب دارای کیفیت بهتری هستند و بهعلاوه میتوان کیلر مخصوص رنگهای خودرویی را در آن ترکیب نمود. با این کار میتوان درنهایت رنگ موردنظر را پولیش نموده و کاملاً صیقلی و براق نمود. از این شیوه رنگ کردن برای رنگ کاری محصولات پی وی سی هم استفاده میشود.
برای استفاده آر رنگهای فوری خودرویی نیز بعد از اجرای بتونه باید از یک پیش رنگ برای جلوگیری از جذب و نفوذ رنگ به منافذ ام دی اف استفاده کرد. در این حالت نیز میتوان از سیلر برای پر کردن منافذ استفاده نمود.
همچنین درصورتیکه بخواهیم سطح کار تا حدودی در مقابل رطوبت و آب مقاوم شود میتوانیم از بتونه فوری برای پوشش دهی سطح بهجای سیلر استفاده کنیم. برای این منظور بتونه فوری را توسط تینر فوری تا حدودی رقیق کرده و روی سطح کار بپاشید و تمام سطح را پوشش بدهید. سپس از سنباده 220 استفاده کرده و سطح کار را سنباده بزنید.
برای به دست آوردن کیفیت بهتر میتوان اجرای بتونه را تکرار کرده و این بار با سنباده نرمتر و بهصورت پوست آب سطح کار را سنباده کاری کنید تا سطوح کاملاً صیقلی شوند.
رنگ کردن ورقهای پی وی سی (PVC)
از ورقهای PVC برای ساختن محصولاتی که با آب و رطوبت زیادی سروکار دارند مانند سینکهای روشویی استفاده زیادی میشود.
برای رنگ کردن محصولاتی که با پی وی سی ساخته میشوند ابتدا مقاطع و حفرهها با بتونه مل و سریش یا بتونه کناف بتونه کاری شده و سپس روی آن از بتونه فوری بهصورت پاششی استفاده میشود.
بعد از اجرای بتونه فوری در صورت نیاز میتوان از کاردک و بتونه فوری سفت برای لکهگیری استفاده کرد. بهطور مثال اگر یک حفره باقی مانده باشد میتوان بهراحتی آن را پر کرد.
بعد از پوشش سطح توسط بتونه فوری میتوان رنگ موردنظر را رقیق کرده و روی کار بپاشید. رنگهای فوری خودرویی، خودشان رنگ نهایی هستند اما برای به دست آوردن کیفیت بهتر میتوان از کیلر های خودرویی برای براقتر کردن و مقاوم کردن رنگ استفاده کرد.
آموزش رنگ کردن ام دی اف خام با رنگهای روغنی
برای رنگهای روغنی هم بعد از اجرای بتونه مل و سریش از بتونه فوری بهعنوان زیر کار استفاده کرده و میتوان بعد از اجرای بتونه فوری از انواع رنگهای روغنی برای رنگ آمیزی سطح استفاده نمود.
برای این منظور میتوان رنگ روغنی را با تینر روغنی و یا بنزین رقیق کرده و روی سطح کار توسط قلم مو یا پیستوله اجرا کنید.
نکتهای که در مورد رنگهای روغنی وجود دارد این است که رنگهای روغنی نسبت به رنگهای فوری دیرتر خشک میشوند و در مرحله اجرا باید به ضخامت لایه رنگ دقت شود. اگر لایه رنگ ضخیم ایجاد شود احتمال شره کردن و سرخوردن رنگ وجود دارد.
آموزش رنگ کردن ام دی اف خام به روش موج مصنوعی چوب
ام دی اف خام خود طرح و نقشی ندارد و باید از رنگهای پوششی بر روی آن استفاده شود؛ بنابراین میتوان از طرحهای مختلف با پاشش دانههای درشت رنگ و بهصورت رنگ متضاد، طرح سنگ ایجاد نمود و یا به استفاده از لایههای رنگ ایجاد رنگ پتینه کرد.
یکی از روشهای پرکاربرد برای ایجاد طرح بر روی رنگهای پوششی ایجاد طرح موج مصنوعی چوب است.
برای ایجاد این طرح نیاز به شابلون طرح موج مصنوعی چوب است. شابلون طرح موج مصنوعی از جنس لاستیک است و آن را میتوان از رنگ فروشیها تهیه کرد.
برای ایجاد طرح بر روی رنگ پوششی میتوان از رنگهای فوری خیلی رقیق شده و یا شاپان استفاده کرد. باید به این نکته توجه شود که در صورت اجرای اشتباه طرح در اجرای با شاپان فرصت جبران وجود دارد اما در اجرای با رنگ فوری کار سخت میشود.
مراحل کار به این صورت است که باید زمینه کار توسط رنگ پوششی رنگ شده و کاملاً خشک شود. سپس با استفاده از یک دستمال نرم شاپان را روی سطح کار بکشید و بعد شابلون موج مصنوعی را مرحله به مرحله و کنار هم روی سطح کار بکشید تا موج چوب روی سطح کار نقش ببندد.
شابلون موج مصنوعی مقطعی نیمگرد دارد. برای اجرای موج بر روی سطح ابتدا لبه شابلون را روی کار گذاشته و همراه با کشیدن، شابلون را روی مقطع به گردش در آورید. در مرحله بعد شابلون را کنار طرح ایجاد شده روی صفحه قرار دهید تا موج بعدی را آغاز کنید. برای اینکه موجها متنوع شوند هر بار از یک ناحیه متفاوت از مقطع شابلون شروع کنید.
با تکرار طرح روی سطح و در کنار هم طرح موج مصنوعی چوب روی تمام سطح ایجاد میشود؛ بنابراین در پایان میتوانید از یک وارنیش مانند کیلر، پلی استر یا کیلر خودرویی بهعنوان رنگ نهایی استفاده کنید.
آموزش رنگ کردن ام دی اف خام با رنگهای اکرلیک و پایه آب
برای رنگ کردن ام دی اف خام با رنگهای اکرلیک به دلیل اینکه چسبندگی بین رنگهای اکرلیک و فوری وجود ندارد نمیتوان از سیلر استفاده کرد.
بنابراین بعد از اجرای بتونه مل و سریش بر روی ام دی اف رنگ اکرلیک را بهطور مستقیم روی کار اجرا کنید.
در اینجا دست اول رنگ نقش سیلر را ایفا میکند و با استفاده از یک سنباده نرم سطح کار را سنباده کاری کنید تا پرزها از بین بروند.
سپس دستهای بعدی رنگ را اجرا کنید تا سطح کار کاملاً پوشیده شود. درنهایت برای تثبیت رنگ میتوان از یک وارنیش مانند کیلر، پلی استر و یا کیلر خودرویی بر روی رنگ اکرلیک استفاده کنید.
اگر علاقمند به یادگیری اصولی و کامل رنگ کاری چوب هستید، پیشنهاد می کنیم دوره آموزش رنگ کاری چوب وودیانو را از دست ندهید.
در انتها متذکر میشویم که رنگ کاری چوب و مصنوعات چوبی یک علم و یک فن است که نیازمند آموزش و کسب تجربه و مهارت است. آموزش فوق بهمنظور راهنمای کار برای عزیزانی است که دارای ابزار موردنیاز و مهارت اولیه استفاده از ابزار در این حوزه هستند و به دوستانی که فاقد این دو مقوله باشند رنگ کاری ام دی اف را پیشنهاد نمیشود.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام . ممنون از مطالب عالی و کاربردی و زحمتی که برای تهیه این مطالب کشیده شده
میخواستم بپرسم که تخته سه لایه نیز از همین فرایند رنگ آمیزی ام دی اف پیروی میکنه یا روش دیگه های داره ؟
سلام. نیازی به بتونه پوششی نداره و می تونید از مرحله سیلر به بعد مشابه همین مطلب عمل کنید.