راهنمای خرید دستکش ایمنی کار: انواع + کاربرد ها
در مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار باید به موارد متعددی اشاره شود که جنس، سایز، نوع، راحتی، دوام، کیفیت و حرفه و شغل مورد نظر از مواردی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه توضیحات بیشتری درباره دستکش کار و انواع و اقسام آن داده می شود تا با شناخت آن ها انتخاب مناسب تری برای خرید دستکش مورد استفاده داشته باشید. امروزه دستکش ایمنی کار از ملزومات مهم اکثر مشاغل به حساب آمده و صرفا جنبه مصرفی ندارد. خرید آنلاین دستکش کار هم امروزه بسیار متداول و راحت شده است و می توان به راحتی با مطالعه و بررسی، بهترین انتخاب را برای شغل خود داشت. خرید دستکش کار ارزان یا گران کاملا به شغل و نحوه استفاده بستگی دارد و هر دو آن در یک کارگاه حرفه ای کاربرد دارد.
لزوم شناخت دستکش های ایمنی مورد نیاز:
دستکش کار (به انگلیسی:safety gloves) از نظر نوع و محل استفاده و جنس دستکش تنوع بالایی دارد. دستکش کار پلاستیکی، دستکش کار پارچه ای، دستکشPVC ، انواع دستکش لاتکس، وینیل و نیتریل، دستکش های برزنتی و چرمی از جمله پر کاربردترین دستکش های کاری هستند که در مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار مورد بررسی قرار می گیرند. دستکش کار را باید از جهات مختلفی مورد بررسی قرار داد تا بسته به هر شغل، نوع مناسب و مرتبط با کار خریداری شود. در هنگام خرید دستکش کار باید جنس، کیفیت، قیمت و سایز دستکش مورد توجه قرار گیرد.
انواع دستکش کار بر اساس نوع دستکش:
دستکش کار معمولی:
دستکش کار انواع و اقسام مختلفی دارد که در مشاغل مختلف کاربرد دارند. دستکش کار معمولی یکی از پرکاربردترین این موارد است که به صورت مشترک در میان تمامی شغل ها کاربرد دارد و منحصر به حرفه خاصی نمی شود. دستکش کار معمولی پر کاربرد است و معمولا قیمت پایین تری نسبت به دستکش های تخصصی دارد. استانداردهای مقاومت مکانیکی ، برشی، حرارتی و … در این دستکش در پایین ترین سطح بوده و نمیتوان از آن به صورت تخصصی در مشاغل مختلف استفاده کرد و انتظار زیادی از آن داشت. سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است که استاندارد دستکش معمولی تا چه میزان باید باشد؟ این رده بندی برای دستکش های معمولی استاندارد خاصی ندارد و معمولا استاندارد بالایی ندارند پس برای کار های حساس نباید استفاده شوند.
دستکش کار ضد برش:
دستکش ضد برش برای مشاغل پرخطری که با دستگاه های برنده سروکار دارند مانند کارگاه های نجاری و آهنگری، شیشه بری و یا مشاغلی نظیر قصابی کاربرد دارند که در این مشاغل انگشتان دست همواره در معرض آسیب و بریدگی هستند. دستکش ضد برش دو نوع متداول دارد. اول دستکش ضد برش فولادی است که از زنجیر های فولادی بهم بافته شده ساخته شده است و با جلوگیری از برخورد تیغه با دست از انگشتان دست محافظت می کند. این دستش از فولاد ضد زنگ ساخته می شود و ظاهری شبیه به زره های جنگی قدیمی دارد. از این دستکش بیشتر در قصابی، خیاطی و شغل های مشابه استفاده می شود. البته از این دستکش در مشاغل دیگر هم استفاده می شود اما شغل های که اشاره شد بیشترین استفاده را از این محصول دارند. دستکش ضد برش SCHLACHTHAUSFREUNDو Honeywell chainex از مدل های رایج این نوع دستکش به شمار می آیند.
نوع دوم دستکش ضد برش، دستکش کف مواد است. لایه محافظتی لاستیکی در کف و قسمتی پشت انگشتان از بریدگی تیغه و ایجاد جراحت به دست جلوگیری می کند. بدنه اصلی این دستکش از الیاف طبیعی یا مصنوعی ساخته و بافته می شود که نوع بافت آن قابلیت کشسانی یا ارتجاعی دارد و کاملا در دست ثابت می شود. از این نوع دستکش ضد برش به راحتی می توان برای بلند کردن ابزار و وسایل مختلف استفاده کرد و از این حیث از دستکش های ضد برش فولادی بهتر عمل می کند. به این خصوصیت دستکش در اصطلاح چنگش گفته می شود که نشان دهنده قابلیت دستکش برای چنگ زدن و گرفتن اجسام است. دستکش ضد برش خصوصیت و ویژگی های مهمی دارد و در بسیاری از صنایع مختلف کاربرد دارد که باید در هنگام خرید به آن ها توجه شود.
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است که شماره استانداردی که برای دستکش ضد برش باید لحاظ شود چه عددی است؟ این عدد کاملا به نوع کار و تیغه ای که با آن سر و کار داریم بستگی دارد و باید تخصصی مربوط به هر رشته بررسی شود.
این موارد در هنگام خرید دستکش ضد برش باید مورد توجه و بررسی قرار گیرد:
- برند دستکش ضد برش
- سایز دستکش ضد برش
- جنس الیاف دستکش ضد برش
- جنس لایه مقاوم به برش
- میزان مقاومت دستکش در برابر تیغه های برنده
- قیمت دستکش ضد برش
- شغل مورد نظر برای خرید دستکش ضد برش
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دستکش ضد برش مطلب راهنمای خرید دستکش ضد برش را مطالعه کنید.
دستکش کار ضد اسید:
در ای بخش از مطلب راهمنای خرید دستکش ایمنی کار باید گفت که دستکش ضد اسید نوع دیگری از دستکش کار است که برای کار با مواد شیمیایی و پر خطر در صنعت کاربرد دارد و بسیار ضروری است. شرکت های معتبر در تولید دستکش ضد اسید اصولا محصولات خود را بر حسب “نظامنامه وسائل حفاظت فردی مورد استفاده در اتحادیه اروپا” که به سه دسته ی خطرات کم/ Minor Risks، خطرات متوسط/ Intermediate Risks و خطرات جبران ناپذیر/ Irreversible Risks تقسیم بندی می شوند، طبقه بندی می نمایند. نشانه ها و اعدادی بر اساس استاندارهای جهانی در نظر گرفته شده است که می بایست بر روی دستکش ها چاپ شود. این نشانه ها و اعداد بیانگر مصونیتی است که دستکش در مقابل خطراتی که فرد مصرف کننده از آن استفاده می کند، ایجاد می نماید.
جنس رویه دستکش ضد اسید عموما از ماده ی PVC بوده و برای لایه داخلی آن از جنس نخ پنبه و کتان استفاده می شود. لایه ی PVC در مقابل مواد شیمیایی اسیدی، قلیایی و آزمایشگاهی از مقاومت بالایی برخوردار است و می تواند شخص استفاده کننده را از تماس با مواد شیمیایی خورنده، حلال ها، مواد روغنی، مواد و مشتقات نفتی محافظت نماید. جنس دستکش باید بگونه ای باشد که در مقابل نیرو های مکانیکی مثل سوراخ شدگی، ساییدگی و چسبندگی در طولانی مدت مقاوم باشد. همچنین جنس لایه درونی بگونه ای انتخاب می شود که در زمان استفاده ی طولانی مدت مانع عرق کردن و جلوگیری از ایجاد بوی نامطبوع در درون دستکش شود. از جمله موارد و مشاغل قابل استفاده برای دستکش ضد اسید می توان از کارگاه های صنعتی، آزمایشگاه ها، امور بیمارستانی، پتروشیمی، صنایع آبکاری، کار در معادن، صنایع حمل و نقل و کار با مواد شیمیایی و خطرناک نام برد. همچنین در مشاغلی نظیر کشاورزی، کشتارگاه ها، دامپروری ها، دامداری ها و مرغ داری ها، این نوع دستکش ها کاربرد فراوان دارند.
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است که کار با دستکش ضد اسید در کدام دسته از خطراک کم، متوسط و جبران ناپذیر قرار می گیرد؟ این مورد کاملا به ماده ای که با آن سرو کار داریم مربوط می شود و به قدرت و خطرناکی اسید ها بستگش دارد.
نکات مورد بحت در هنگام خرید دستکش ضد اسید به شرح زیر است:
- جنس دستکش ضد اسید
- سایز دستکش ضد اسید
- کاربردهای دستکش ضد اسید
- میزان مقاومت دستکش ضد اسید
- مشاغل مورد نظر برای دستکش ضد اسید
- قیمت دستکش ضد اسید
- برند دستکش ضد اسید
دستکش کار ضد حرارت:
در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار باید گفت که دستکش کار ضد حرارت، برای چه شغل و چه ماده ای مورد استفاده قرار می گیرد. دستکش ضد حرارت در مشاغلی مثل ریخته گری، ذوب و ساخت شیشه، انواع جوش کاری های صنعتی و تخصصی، آشپزخانه های صنعتی، صنایع ذوب فلزات و کوره های پخت و ذوب کاربرد دارد. انتخاب نوع مناسب دستکش ضد حرارت در مشاغلی که با حرارت های بالا سرو کار دارند بسیار حائز اهمیت است. ماده اصلی تشکیل دهنده بدنه و لایه عایق این دستکش ها معمولا چرم، پارچه آلومینیومی، کتان، پارچه حرارتی و لایه های عایق میانی است که از سوختن و آسیب دیدن دست جلوگیری می کند.
دستکش جوشکاری، دستکش پی وی سی، دستکش آلومینیومی، دستکش آتش نشانی از جمله مواردی هستند که در این دسته بندی قرار می گیرند که هر کدام مقاومت مشخصی دارند و برای صنایع مختلف با درجه حرارت های مختلف استفاده می شوند. حال اگر قصد خرید دستکش ضد حرارت را دارید، باید با توجه به درجه حرارتی که در شغل خود با آن سر و کار دارید دستکش مناسب کار خود را انتخاب کنید. برای مثال دستکش های آلومینیومی معمولی برای کار در حرارت هایی تا 150 درجه سانتی گراد مناسب است و نمی توان از آن ها برای شغل آتش نشانی استفاده کرد. البته نوع مقاوم تر آن هم وجود دارد که تا 500 درجه مقاومت دارد.
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است که دستکش جوشکاری همان دستکش ضد حرارت است؟ خیر، دستکش جوشکاری به خاطر داشتن لایه های دو لایه چرمی در برابر حرارت مقاوم است اما نمی توان گفت که دستکش ضد حرارت است و باید در حرارت های بالا به این نکته توجه شود.
دستکش کار عایق برق:
دستکش ضد الکتریسیته ساکن یا عایق برق نوع دیگری از دستکش کار است که در مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار به آن اشاره می شود. دستکش عایق برق دستکش ایمنی است که استفاده از آن ایمنی کار را بالا برده که به طور مثال استفاده از آن برای متصدی های پمپ بنزین یا صنایع مختلف که با ولتاژ های بالا سروکار دارند ضروری است. اولین نکته ای که در هنگام خرید دستکش ضد الکتریسیته یا عایق برق باید به آن توجه شود این است که شخص با برق فشار ضعیف در ارتباط است یا فشار متوسط. دستکش های عایق برق بر اساس مقاومت در برابر جریان برق در شش کلاس طبقه بندی می شوند که از شماره 00 تا شماره 4 این دسته بندی صورت می پذیرد. پس مقدار ولتاژی که فرد با آن سر و کار دارد در انتخاب نوع دستکش بسیار حائز اهمیت است. همچنین دستکش های عایق برق بر اساس موادی که شخص با آن سر و کار دارد و با دستکش در حین کار برخورد می کنند دسته بندی می شوند که با حروف اختصاری A H Z R C نام گذاری می شود.
در هنگام کار با دستکش ها فقط مقاومت به ولتاژ مدنظر نیست و باید بدانیم دستکش در برابر چه موادی مقاومت خود را حفظ می کند. دستکش های عایق برق برای محافظت دست و بدن در برابر شوک های الکتریکی انواع سیم ها، کابل ها و یا تجهیزات برقی مثل پست های برق یا ترانسفورماتور ها و … کاربرد دارد. دستکش انتخابی هرچقدر هم که مقاوم و مناسب باشد اگر با توجه به شغل مورد نظر در برابر موادی که احتمالا با آن برخورد دارد مقاوم نباشد در اثر تخریب های احتمالی دیگر قابل استفاده نبوده و خطر جانی به دنبال خواهد داشت. از این رو بر اساس استاندارد EN 60903: 2003 + AC2: 2005 بر روی تمامی آن ها کدی درج می شود که نشان می دهد فرد، مجوز تماس با چه موادی را در حین استفاده از دستکش دارد.
اولین نکته ای که باید در این مرحله به آن توجه شود این است که دستکش عایق برق ضعیف می تواند برای عملکرد فاز متر ایجاد مشکل کند اما دستکش هایی هستند که این مشکل را بوجود نمی آورند و علاوه بر مقاومت در برابر ولتاژ های ضعیف کارکرد صحیح فاز متر را هم تامین می کنند. در کل شش کلاس برای دستکش های برق وجود دارد که از شماره 00، 0، 1، 2، 3و 4 مشخص می گردد. دستکش کلاس شماره 00 که ضعیف ترین نوع دستکش عایق الکتریسیته است، نسبت به جریان ای سی تا 500 ولت مقاومت دارد. دستکش کلاس شماره 4 که مقاوم ترین نوع دستکش عایق برق است نسبت به جریان ای سی تا 36000 ولت مقاومت و نسبت به جریان دی سی تا 54000 ولت مقاومت دارد. در مطلب دستکش عایق برق اطلاعات کامل مربوط به هر کلاس آمده است که شخص می تواند بر اساس شغل و لتاژی که با آن سر و کار داری دستکش مورد نظر خود را انتخاب نماید.
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است که مهمترین نکته در هنگام خرید دستکش عایق برق کدام است؟ مهمترین نکته برند دستکش کد کلاس استاندارد دستکش و تاریخ تولید دستکش است و باید بعد از خرید بازرسی و تست سلامت روی آن انجام شود.
دستکش کار ضد آب:
در راهنمای خرید دستکش ایمنی کار این نوع دستکش ایمنی دستکش عمومی به حساب می آید و تقسیم بندی خاصی برای آن وجود ندارد. به عنوان مثال دستکش های پزشکی، دستکش لاستیکی، دستکش ضد اسید، دستکش عایق برق می توانند دستکش ضد آب هم باشند. همینطور یک دستکش مشمایی ساده هم می تواند دستکش ضد آب باشد اما مسلما مقاومت مکانیکی و حرارتی یا برشی هم در انتخاب نوع دستکش ضد آب اهمیت دارد. پس اگر مصارف خانگی بی خطر برای دستکش ضد آب مد نظر است می توان از دستکش های لاستیکی یا وینیل، نیتریل یا لاتکس استفاده کرد و اگر مقاومت های بالاتر مد نظر بود و دستکش برای کار صنعتی مد نظر بود باید با توجه به شغل مورد نظر و موارد دیگری که با آن سرو کار داریم دستکش ضد آب را انتخاب کنیم.
دستکش ضد حساسیت:
در مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار دستکش دسته ضد حساسیت یک تقسیم بندی کلی است که برای دستکش های ایمنی وجود دارد. معمولا در تمامی دستکش هاس صنعتی و تخصصی لایه داخلی دستکش از مواد ضد حساسیت ساخته می شود که با پوست دست سازگاری دارند. یکی از دستکش هایی که در این تقسیم بندی قرار نمی گیرد دستکش لاتکس است که از لاستیک طبیعی ساخته می شود و با وجود حذف بسیاری از مواد طبیعی از آن باز هم برای تعدادی از افراد حساسیت ایجاد می کند. پس هنگام خرید دستکش باید توجه شود اگر شخص حساسیت پوستی دارد حتما جنس لایه داخلی دستکش مورد بررسی قرار گیرد.
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است که یکی از حساسیت زا ترین موادی که در دستکش کار وجود دارد کدام است؟ در پاسخ باید گفت که لاتکس ماده ای حساسیت زا است که در گروه های زیادی از دستکش کار کاربرد دارد و ماده ای حساسیت زا است.
دستکش ضد ویروس:
در مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار باید گفت که دستکش های ضد ویروس در بیمارستان ها و آزمایشگاه ها کاربرد فراوانی دارند و امروزه به دلیل بیماری های ویروسی بوجود آمده نیاز بیشتری به آنها احساس می شود. دستکش های ضد حساسیت یکی دیگر از انواع دستکش های پر کاربرد است که در اکثر مشاغل کاربرد دارد. دستکش وینیل، نیتریل و لاتکس از جمله دستکش هایی هستند که در بخش های عفونی یا دیگر بخش های خطرناک از آن استفاده می شود. البته امروزه به دلیل گسترش ویروس کرونا دیگر این دستکش ها تخصصی به شمار نمی آیند و در خانه تمام مردم دنیا موجود هستند.
تقسیم بندی دستکش ها بر اساس شغل:
دستکش کار نجاری:
شغل نجاری یکی از حرفه هایی است که محدود به یک کار و پروژه خاص نمی شود و در راهنمای خرید دستکش نجاری مورد بررسی قرار می گیرد. مثلا یک نجار در حین انجام کارهای مختلف در مرحله کارگاه یا نصب گاها با حالت های مختلفی برخورد می کند که نیاز به یک نوع خاصی از دستکش دارد. باید در هر مرحله از دستکش مناسب آن نوع کار استفاده شود تا در کنار حفظ سلامت، سرعت و کیفیت خروجی کار بالا رود. برای مرحله از تبدیل اولیه، چسب کاری، مونتاژ، رنگ کاری و تعمیر ابزار برقی به دستکش مختلفی نیاز است که باید در این مرحله به درستی انتخاب گردد. در نجاری و در مرحله برش و تبدیل اولیه الوارها، که با الوار های چوب نراد یا همان چوب روسی به عنوان یک چوب نرم و سبک و تا چوب های سخت و سنگین مثل رز و ونگه انجام می شود، نیاز به دستکشی است که بافت محکم و مقاومت مکانیکی و برشی خوبی داشته باشد.
به عنوان مثال در “کارگاه وویانو ” بعضا با این مشکل مواجه شده ایم که در حین برش و تبدیل اولیه الوار های نراد یا ون، در مرحله رنده و گندگی با کشیده شدن دست بر روی چوب، تراشه های جدا شده از چوب از بافت لاستیکی دستکش هم عبور نموده و دستکش را به دست متصل کرده و جراحات بزرگی را ایجاده نوده است. پس باید در مرحله چوب بری و تبدیل اولیه الوار از دستکش های ضد برش با مقاوت متوسط استفاده شود تا چنین مشکلاتی به وجود نیاید.
دستکش های ضد برش فولادی به هیچ عنوان برای کار نجاری و کار با ابزار های مختلف این صنعت مناسب نبوده و در عوض دستکش های ضد برش کف مواد برای نجاری مناسب است. البته اگر از کاتر ها یا ابزار های برشی مثل تیغه های مختلف در کار استفاده می شود انتخاب دستکش ضد برش فولادی در نجاری هم ضروری می شود اما کمتر در شغل نجاری کاربرد دارد. پس باید دقت داشته که اگر از دستکش فولادی ضد برش برای برشکاری با تیغه های برنده نجاری استفاده می شود خطر و آسیب احتمالی به خاطر گیر کردن تیغه ها در بافت دستکش چند برابر می شود.
چسب چوب، چسب صنعتی، چسب یک دو سه، چسب پلی اورتان و چسب سیلیکون از چسب های رایجی هستند که در نجاری کار برد دارند. برای کار با بعضی از آن ها چندان نیاز به محافظت از دست وجود ندارد مثل چسب چوب، البته که بهتر است برای همه ی آن ها از دستکش استفاده شود اما بعضی از آن ها دردسر کمتری دارند. چسب پلی اورتان و چسب یک دو سه از جمله چسب هایی هستند که باید در حین کار با آن ها در کارگاه نجاری حتما از دستکش استفاده شود زیرا اثری که از این چسب ها بر روی دست باقی می ماند به سختی پاک می شود و برای پوست بسیرا مضر است. در این مرحله با توجه به تجربه ی کار “وودیانو” با این چسب ها بهترین نوع دستکش، دستکش لاتکس یا وینیل یا نیتریل است. دستکش وینیل نسبت به دستکش های دیگر گزینه بهتری به شمار می آید و دوام مناسبی نیز دارد.
در هنگام ساخت سازه های مختلف مهمترین ویژگی که یک نجار برای دستکش کار به آن نیاز دارد دستکشی مقاوم و جذب دست است که چنگش خوبی هم داشته باشد. با استفاده از این نوع دستکش سرعت و کیفیت کار بالاتر می رود. در مرحله مونتاژ کار های مختلف نجاری، استفاده از یک دستکش مقاوم و جذب کارایی بسیار زیادی دارد و باید در هنگام خرید به آن توجه شود. در مرحله نصب مخصوصا در هوای سرد فصل زمستان و یا نصب سازه های بزرگ مانند آلاچیق یا خانه چوبی نیاز بیشتری به دستکش مناسب برای نصب حس می شود. سایز، کفی ضد لغزش و ضد برش و کشباف مناسب بدنه دستکش مهمترین ویژگی های دستکش نصب برای نجاری هستند.
تعمیر و نگهداری از ابزار های برقی یکی از کار هایی است که یک نجار عمدتا انجام می دهد. تعویض زغال دستگاه ها، ترمیم خرابی و رفع قطعی سیم برق دستگاه های مختلف از جمله کار هایی است که در هنگام انجام آن یک نجار با برق سرو کار دارد. دستکش عایق برق از کلاس 00 تا کلاس 4 تقسیم بندی می شود که معمولا برای نجاری کلاس 00 مقاوم است.
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است کدام دسته از دستکش های ایمنی در نجاری بیشتر کاربرد دارد؟ دستکش ضد برش کف مواد و دستکش های ضد مایعات از پر کاربرد ترین دستکش های نجاری می باشد.
دستکش کار آهنگری:
لزوم خرید و استفاده از دستکش آهنگری بر هیچ کس پوشیده نیست و در مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار مفصل تر بررسی می شود. برای خرید دستکش آهنگری باید سه نکته مورد توجه قرار گیرد. اول: در کدوم مرحله از آهنگری قرار است از دستکش استفاده شود، جابجایی آهن های سنگین، برش کاری دقیق، رنگ کاری یا جوشکاری که همه این مراحل در کارگاه آهنگری انجام می شود و باید در هر مرحله به سروکار داشتن با قطعات داغ هم دقت شود. دوم اینکه مقاومت مکانیکی که از دستکش انتظار می رود تا چه میزان است تا دستکش با مقاومت مناسبی انتخاب شود. سوم راحتی استفاده از دستکش های ایمنی که برای کارهای سخت تر از دستکش ضخیم تر و برای کارهای ظریف تر از دستکش ظریف تر استفاده می شود. مثلا ساخت درب های تزئینی یا قطعات فرفورژه دستکش های مقاوم با چنگش عالی ولی ظریف تر نیاز دارد.
دستکش هایی که در بخش از آهنگری سنگین استفاده می شوند کمتر در صنایع دیگر کاربرد دارند. در آهنگری صنعتی یا سنگین اغلب با ورق ها، پروفیل ها و تیر آهن های بزرگ و سنگین کار می شود که هنگام کار کردن با آن ها حفظ ایمنی و سلامت دست ها بسیار مهم و با ارزش است. در این مرحله ناگزیر باید از دستکش هایی با مقاومت مکانیکی بالا استفاده کرد که مهمترین ویژگی برای این دستکش ها می باشد. باید حتما بررسی شود که استانداردEN388 و اعداد زیر آرم مربوط به آن برای دستکش مورد نظر موجود باشد. این استاندارد حد مقاومت دستکش را در برابر پارگی، سایش، سوراخ شدگی، برش و ضربه مشخص می کند. در این بخش باید از دستکش های ضخیم تر و مقاوم تر استفاده شود که اکثرا از چرم طبیعی ساخته شده اند و کفی دوبل برای این نوع دستکش یک امر اجتناب ناپذیر است. ساق دستکش و چنگش این دستکش ها باید طوری باشد که برای بلند کردن و جابجا کردن قطعات سنگین فلزی کاربرد داشته باشد و از دست خارج نشود. “اگر در شغل آهنگری پروژه هایی در حال اجراست که با آهن و حرارت سروکار دارد، دستکش باید استاندارد EN407 را هم داشته باشد که تعیین کننده مقاومت دستکش در برابر حرارت های بالا است.
دستکشی که در آهنگری سبک کاربرد دارد با صنایع دیگر مشترک است. در برخی از کارهای آهنگری مثل ساخت فرفورژه های تزئینی و ظریف، دیگر نیاز به استفاده از دستکش های چرمی ضخیم نیست و با دستکش های ظریف تر و خوشکار تر هم می توان کار جابجایی و ساخت را انجام داد. در این مرحله باید دقت شود که در مرحله جوش کاری حتما از دستکش جوش استفاده شود، چون کوچکترین جرقه جوشکاری می تواند باعث سوراخ شدن و پارگی دستکش شود. به غیر از بخش جوشکاری که دستکش جوشکاری لازم دارد، می توان از دستکش های کف مواد با درجه مقاومت های مکانیکی و برشی متوسط استفاده نمود. نوع پارچه ضد حساسیت برای بدنه داخلی دستکش، تهویه مناسب، عرق نکردن دست، چنگش مناسب و دوام بالا از جمله ویژگی هایی است که در این مرحله برای خرید دستکش باید به آن توجه شود. مشاغل مختلفی مانند آهنگرانی که سازنده درب و پنجره فلزی و آلومینیومی هستند در این تقسیم بندی قرار می گیرند.
در مرحله آبکاری، دستکش های مورد استفاده باید بر مبنای موادی که شخص با آن سروکار دارد انتخاب شود. انتخاب دستکش برای آبکاری بسیار با اهمیت تر از مرحله شستشو و رنگ کاری فلزات است. در آهنگری هم مانند خیلی از مشاغل دیگر مرحله رنگ کاری پروژه ها، توسط نفرات کارگاه انجام می شود و برون سپاری برای این بخش معمولا انجام نمی شود. در مرحله رنگ کاری فلزات استفاده از دستکش های تمام لاستیکی گزینه مناسبی است که این دستکش ها اکثرا به نام دستکش ضد اسید یا دستکش لاستیکی شناسایی می شوند.
جوشکاری یکی از مواردی است که جزء لاینفک آهنگری است و برای ساخت هر سازه ای با آهن معمولا نیاز به جوشکاری به سبک های مختلف می باشد و به این ترتیب استفاده از دستکش جوش امری ضروری است. دستکش های جوشکاری عمدتا بافتی چرمی و کفی دوبل دارند که لایه مقاومتی مناسبی را برای ایمن ماندن دست های شما ایجاد می کند. مشاغل زیادی غیر از آهنگری و جوشکاری هستند که در هنگام انجام کارهای خود، در استفاده از دستکش کوتاهی می کنند، اما کارهایی مانند جوشکاری بدون استفاده از دستکش و کلاه و ماسک امری غیر ممکن است مگر اینکه فرد اصلا به فکر سلامت خود نباشد.
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است مهمترین دستکش در آهنگری کدام است؟ در حرفه آهنگری دستکش ضد برش و دستکش جوشکاری از پر گاربرد ترین دستکش های این حرفه می باشند.
دستکش کار باغبانی:
باغبانی یکی از مشاغلی است که هم بصورت حرفه ای دنبال می شود و هم تعداد زیادی از مردم دنیا برای علاقه شخصی خود در منزل به این حرفه مشغول هستند و مفصل تر در مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار مورد بررسی قرار می گیرد. افراد در هنگام باغبانی با لوازم و ابزار های تیز و برنده، خاک و کودهای شیمیایی، سموم و گیاهان مختلف سرو کار دارند که باید در هنگام خرید دستکش و لوازم باغبانی به آن توجه شود. انواع مختلفی از دستکش کار در باغبانی استفاده می شود که دستکش ضد برش، دستکش نخی، دستکش ناخن دار، دستکش لاتکس یا وینیل و دستکش ضد آب یا لاستیکی از جمله این دستکش ها می باشند.
دستکش کار باغبانی باید در برابر نفوذ عوامل مضر خاک و مواد شیمیایی به پوست دست مقاوم باشد. تماس ترک و زخم های پوست با خاک بیماری های مختلفی را برای فرد به وجود می آورد. تیغ گیاهان مختلف یا ابزار های مختلف باغبانی یا ذرات و قطعات خارجی باقی مانده در خاک یک باغبان را بر آن می دارد که از دستکش مناسب استفاده کند. دستکش باغبانی باید مقاومت مکانیکی بالایی داشته باشد که معمولا کفی لاستیکی دستکش این امکان را فراهم می کند. کف دستکش از لاستیک طبیعی و یا مصنوعی و بدنه اصلی دستکش از الیاف طبیعی یا پلی استر ساخته می شود. لاتکس که یک لاستیک طبیعی است عمدتا برای ساخت کفی دستکش های ضد برش استفاده می شود و علاوه بر مقاومت بالا در برابر تیغه های برنده انعطاف پذیری خوبی برای راحتی استفاده دستکش دارد. لاستیک های مصنوعی هم در این بخش کاربرد فراوانی دارند.
نوع الیاف مخصوصا برای دستکش باغبانی که دائم در معرض رطوبت و مواد مختلف است بسیار مهم است. یکی از الیاف مصنوعی که در ساخت بدنه دستکش های ضد برش از آن استفاده می شود الیاف پلی استر است. پلی استر یک پلی مر موثر در صنعت ریسندگی است. الیاف پلی استر در مقابل نور خورشید، حرارت، اسید و قلیا و عوامل بیواوژیک مثل بید، کپک و باکتری مقاومت خوبی دارد و برای دست کمتر حساسیت ایجاد میکند.
در حرفه باغبانی اغلب پیش می آید که با سموم و مواد خطرناک مختلف سر و کار داشته باشید. سمومی که مقدار کمی از آن در حجم زیادی آب حل می شود و ارتباط و تماس با دز قوی این سموم مشکلات جدی را برای سلامتی به دنبال خواهد داشت. در این مرحله علاوه بر استفاده از ماسک باید با استفاده از دستکش های مناسب استفاده شده و از ارتباط و برخورد سموم با پوست دست خودداری شود.
دستکش چنگک دار هم یکی از انواع دستکش های باغبانی است که در بخش باغبانی خانگی بیشتر کاربرد دارد و می توان از آن برای پخش کردن راحت تر خاک استفاده نمود. یک لنگه از این دستکش مثل دستکش های معمولی است و یک لنگه ی آن ناخنک های پلاستیکی دارد که با استفاده از آن کار باغبانی در خانه لذت بخش تر می شود. در این مرحله همیشه اولین قسمتی که آسیب می بیند نوک انگشتان دستکش است و با استفاده از این دستکش این مشکل حل می شود. نوع دیگری از دستکش باغبانی هم هست که بر روی انگشت شصت یک تیغ کوچک برای هرس و اصلاح ساقه های کوچک و باریک دارد که این نوع دستکش هم در منزل کارایی زیادی دارد.
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است دستکش باغبانی با چه خصوصیتی بیشتر مورد نیاز است؟ دستکش باغبانی بیشتر با خصوصیت ضد برش و ضد حساسیت و البته داشتن طرح های زیبا کاربرد دارد.
دستکش کار پزشکی:
دستکش های پزشکی عموما با دو نوع دستکش جراحی و دستکش معاینه در بازار در دسترس می باشند. این دستکش ها با نام مواد تشکیل دهنده ی آنها نظیر دستکش لاتکس، دستکش وینیل و دستکش نیتریل در مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار معرفی می شود. امروزه به دلیل بیماری های ویروسی نظیر آنفولانزا و کرونا استفاده عموم از این دستکش ها رایج شده و مردم نیاز بیشتری به آن پیدا کرده اند.
از آنجا که دستکس های پزشکی لاتکس، وینیل و نیتریل انواع مختلفی نظیر استریل ،غیر استریل، پودری، غیر پودری، پارچه ای و رنگ های مختلف نظیر آبی، مشکی و بی رنگ داشته که ممکن است انتخاب را کمی دشوار نمایند در این مطلب به بررسی انواع دستکش پزشکی بر اساس مواد و جنس تشکیل دهنده ی آنها می پردازیم تا در انتخاب، راهنمای مناسبی دراختیار مصرف کننده قرار گیرد. تمامی دستکش ها در سه سایز اسمال، مدیوم و لارج قابل دسترس می باشند. باید به خاطر داشت که تمام دستکش های پزشکی یک بار مصرف بوده و باید بعد از هر بار استفاده با رعایت موارد بهداشتی دور انداخته شوند.
دستکش لاتکس از صمغ طبیعی و از شیره ی درختی به نام Hevea Brasiliensis ساخته می شود. این نوع دستکش در دو نوع پودری و غیر پودری در دسترس می باشد که این ویژگی بسیار زیاد برای مصرف کنندگان حائز اهمیت است. از معایب این نوع دستکش به حساسیت زا بودن آن برای برخی افراد می توان اشاره کرد. به طور کلی می توان ویژگی های دستکش لاتکس را به شرح زیر دسته بندی نمود و باید در هنگام خرید به آن توجه کنید:
- ساخته شده از صمغ یا همان پلاستیک طبیعی
- حالت کشسانی قوی (چسبندگی مناسب به پوست دست برای امکان لمس بیشتر اشیا)
- انعطاف پذیری بالای دستکش لاتکس
- مقاوم دستکش لاتکس در برابر نفوذ مواد شیمیایی و عفونی
- عمر طولانی مدت دستکش لاتکس
- سازگار با محیط زیست
- مقاومت مکانیکی مناسب
- ایجاد حساسیت برای درصدی از کاربران
- استریل بودن یا نبودن دستکش لاتکس
- پودری و غیر پودری بودن دستکش لاتکس
نوع دیگر دستکش پزشکی دستکش نیتریل می باشد. دستکش نیتریل از مواد پلاستیک مصنوعی ساخته می شود و از مقاومت شیمیایی بالایی برخوردار می باشند. دستکش نیتریل از ترکیب اکریل، نیتریل و بوتادین مونومر به صورت فرایند پخت پلاستیک تولید می شود. این دستکش ها از مواد ضد آلرژی تولید می شود که مزیت و برتری آنها نسبت به دستکش های لاتکس می باشد. دستکش نیتریل به اشتباه به نام دستکش لاتکس آبی نیز بین عموم شناخته می شود.
ویژگی های دستکش نیتریل به شرح زیر است:
- بدون لاتکس و ضد حساسیت
- دارای مقامت بالا نسبت به پارگی
- محافظ مقاوم در برابر مواد عفونی و شیمیایی
- عمر مفید طولانی دستکش نیتریل
- دستکش تیتریل نوع پودری و غیر پودری
- دستکش نیتریل در دو رنگ آبی و مشکی
دستکش وینیل نیز نوعی دیگر از دستکش پزشکی می باشد که این نوع دستکش هم از مواد مصنوعی و غیر حساسیت زاد تولید می شود. ماده ی اصلی تشکیل دهنده ی دستکش وینیل، پلی وینیل کلراید بوده که یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین محصولات صنعت پتروشیمی است.
ویژگی های دستکش وینیل به شرح زیر است:
- تولید دستکش وینیل از مواد مصنوعی
- ضد حساسیت بودن دستکش وینیل
- مقرون به صرفه
- موارد استفاده ی روزانه و کم خطر
- راحتی استفاده ی دستکش وینیل
سوالی که در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش ایمنی کار پیش می آید این است ترتیب کیفیت دستکش ایمنی به چه شکل است؟ این ترتیب از مقاومت بالاتر برای دستکش نیتریل و لاتکس شروع و به دستکش وینیل ختم می شود.
دستکش کار بنایی:
در بنایی به دلیل مهم بودن مقاومت مکانیکی اغلب از دستکش های ضخیم و چند لایه برای این حرفه استفاده می شود که دستکش های لاستیکی و برزنتی از مواد متداول برای دستکش های بنایی است. در حرفه گچکاری بیشتر از دستکش لاستیکی برای کار استفاده می شود که کاربرد آن در فصل زمستان بیشتر می شود. برای کار های غیر متداول در این حرفه هم باید از دستکش های تخصصی همان بخش استفاده شود که دستش ضد برش، دستکش عایق برق، و دستکش مقاوم به حرارت از جمله دستکش های مهم هستند و همگی در مطلب راهنمای دستکش ایمنی کار مورد بررسی قرار گرفته اند.
دستکش کار آرایشگری:
دستکش نیتریل بدون پودر مشکی از سری دستکش های معاینه می باشد که از ترکیبی ضد آلرژیک ساخته شده است. دستکش نیتریل از دستکش لاتکس انعطاف پذیر تر و مقاوم تر است و امروزه در آرایشگری های مردانه و زنانه کاربرد فراوانی دارد. در گذشته اغلب افراد مشغول در این حرفه از دستکش استفاده نمی کردند که مشکلات زیادی را برای سلامتی آن ها بوجود می آورد اما امروز این مشکلات بسیار کمتر شده است. البته در شغل آرایشگری از دستکش وینیل یا لاتکس هم استفاده می شود و صرفا دستکش نیتریل مشکی مورد نیاز نیست اما دستکش نیتریل با توجه به ویژگی هایی که دارد در این حرفه بیشتر کاربرد دارد و بر اساس مطلب گفته شده در راهنمای خرید دستکش ایمنی کار می تواند در رده بندی دستکش های پزشکی هم قرار گیرد.
دستکش کار نصب:
مرحله نصب انواع مشاغل از سخت ترین و حساس ترین بخش های کاری آن به شمار می آید که باید برای هر بخش آن جداگانه برنامه ریزی شود. اما به طور کلی در مرحله نصب دستکش های عمومی تر با داشتن خصوصیات مهم با ارزش تر خواهند بود. ضد برش بودن دستکش و مقاومت های بالای مکانیکی در این بخش بسیار حائز اهمیت است. البته اگر فرد در مرحله نصب با برق، حرارت، مواد خورنده، یا حرارت سر و کار دارد استفاده از دستکش های تخصصی این موارد برای حفظ سلامتی ضروری است.
دستکش کار شیشه بری:
در حرفه شیشه بری مهمترین و پرکاربردترین دستکش، دستکش ضد برش است که نوع کف مواد آن برای شیشه بری و در کل صنایعی که با شیشه کار می کند کاربرد دارد. دستش ضد برش فولادی به هیچ عنوان برای این صنعت کاربرد ندارد. با استفاده از دستکش ضد برش دیگر در هنگام جابجایی، برش یا نصب شیشه نگران نحوه تماس دست با شیشه نبوده و با خیال راحت این کار را انجام می دهند.
دستکش کار آشپزخانه:
در آشپزخانه های خانگی یا صنعتی دستکشی که بیشترین کاربرد را دارد دستکش ضد حرارت است. اما دستکش ضد حرارت استفاده شده برای این بخش نوع ضعیف تر دستکش مقاوم به حرارت است زیرا مقاومت مکانیکی و حرارت های بسیار بالا یا فلزات مذاب در این بخش وجود ندارد. دستکش های پی وی سی ضد حرارت، دستکش های پارچه ای یا برزنتی و نوع کم ضخامتی از دستکش های آلومینیومی برای این صنعت استفاده می شوند.
سایز مناسب دستکش کار:
یکی از نکته های مهمی که باید در هنگام خرید دستکش کار مورد توجه قرار گیرد سایز دستکش ایمنی است. اگر از دستکش بزرگتر یا کوچکتر از سایز دست استفاده شود شخص در طول انجام کار و در اثر خستگی دستکش را از دست خارج می نماید و یا در اثر گشاد بودن دستکش و بلند کردن بارهای سنگین دستکش از دست خارج می شود.
برای اینکه سایز دست خود را برای خرید دستکش پیدا کنید باید به یکی از سه روش زیر عمل کنید:
در روش اول می توانید در ساده ترین حالت ممکن اندازه کف دست خود را متر کنید. اندازه کف دست به اندازه فاصله 4 انگشت گفته می شود پس پهنای چهار انگشت خود را بگیرید و با توجه به لیست زیر سایز دست خود را مشخص نمایید:
اندازه پهنای ۴ انگشت ۶ تا ۶٫۵ سانتی متر ……..سایز دست S(small)
اندازه پهنای ۴ انگشت ۷ تا ۷٫۵ سانتی متر ……..سایز دست M(medium)
اندازه پهنای ۴ انگشت ۸ تا ۸٫۵ سانتی متر ……..سایز دست L(large)
اندازه پهنای ۴ انگشت ۹٫۵ تا ۱۰ سانتی متر ……..سایز دست XL(xlarge)
در روش دوم طول دست را که از قسمت تا شونده مچ تا نوک بلند ترین انگشت می باشد اندازه گیری نمایید و بر مبنای لیست زیر سایز دستکش مشخص کنید:
طول کف دست کوچکتر از 17.8 سانتی متر ………………….سایز XS(xsmall)
طول کف دست بین 17.8 تا 20.3 سانتی متر ………………سایز S(small)
طول کف دست بین 20.3 تا 22.9 سانتی متر ………………سایز M(medium)
طول کف دست بین 22.9 تا 24.8 سانتی متر ………………سایز L(large)
طول کف دست بین 24.8 تا 26.7سانتی متر ……………….سایز XL(xlarge)
طول کف دست بزرگتر از 26.7 سانتی متر …………………..سایز XXL(xxlarge)
در روش سوم طول دور دست را که از قسمت تا شونده انگشتان می باشد اندازه گیری کنید و بر مبنای لیست زیر سایز دستکش مشخص می نمایید:
اندازه دور دست کوچکتر از ۱۷٫۴ سانتی متر ………………….سایز XS(xsmall)
اندازه دور دست بین ۱۷٫۴ تا ۱۸ سانتی متر ………………….سایز S(small)
اندازه دور دست بین ۱۸ تا ۱۸٫۸ سانتی متر ………………….سایز M(medium)
اندازه دور دست بین ۱۸٫۸ تا ۱۹٫۹ سانتی متر ……………….سایز L(large)
اندازه دور دست بین ۱۹٫۹ تا ۲۱سانتی متر …………………..سایز XL(xlarge)
اندازه دور دست بزرگتر از ۲۱ سانتی متر ………………………سایز XXL(xxlarge)
برند های معتبر در صنعت دستکش کار:
برند های معتبری در صنعت دستکش ایمنی کار فعال هستند که می توانید در ادامه با آن ها آشنا شوید:
دستکش نووا، دستکش سیگما، دستکش رونیکس، دستکش ماتریکس، دستکش توسن، دستکش صامو پرشین، دستکش بوفالو، دستکش سکورا، دستکش بارلو، دستکش گیلان، دستکش نانو تولز، دستکش ایکیا، دستکش ک ک ۲۴، دستکش سی تی، دستکش ماندگار، دستکش آروا، دستکش انسل، دستکش ایران پتک، دستکش وورث، دستکش باس، دستکش کاترپیلار، دستکش پرین، دستکش استاد، دستکش هانیول، دستکش کفرا، دستکش کلون، دستکش میلان، دستکش هاما، دستکش پارکسون، دستکش اینوموا، دستکش ورتکس، دستکش راگ، دستکش اکو، دستکش ام پی تی، دستکش نولان، دستکش گیلان، دستکش فوکس، دستکش ای تی جی، دستکش وینکس، دستکش ای بی سیفتی، دستکش کونگ، دستکش تانوس، دستکش اروین
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
معرفی خوبی بود. بعضی از این محصولات رو ندیده بودم، ممنون که باعث شدید با این محصولات آشنا بشیم.
من هم می خوام چند تا محصول خوب دیگه معرفی کنم:
دستکش ایمنی
خداروشکر که براتون مفید بوده