معرفی نرم افزار راینو: راهنمای کامل و کاربردی
نرم افزارهای مختلفی برای طراحی سه بعدی وجود دارد که هریک نقاط ضعف و قوت مربوط به خود را دارند. نرم افزارهایی همچون تری دی مکس، اتوکد، اسکچاپ، راینو، رویت و غیره.
قبلا در سایت وودیانو به طور مفصل آموزش نرم افزار اسکچاپ را از پایه تا پیشرفته آموزش داده ایم که از لینک زیر قابل مشاهده است.
حتما ببینید: 15 ساعت آموزش ویدئویی نرم افزاراسکچاپ
معرفی و تاریخچه نرم افزار راینو:
نرم افزار راینو از محبوب ترین نرم افزارهای سه بعدی سازی است که در سال ۱۹۸۰ توسط Robert mcneeL& associates در آمریکا معرفی شد. راینو یک نرم افزار سه بعدی سازی گرافیک کامپیوتری و همچنین یک برنامه طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) می باشد که برای سیستم عامل ویندوز و مک منتشر شده است. هندسه نرم افزار راینو براساس مدل های ریاضی نربز (NURBS) است و به همین دلیل مدلسازی در این نرم افزار در مقایسه با مدلسازی با مش در نرم افزار هایی مانند 3DMAX و MAYA از دقت بالاتری برخوردار است.
از زمان انتشار نرم افزار راینو به بازار ورژن های متفاوتی از این نرم افزار معرفی شده است که در هر کدام از این نوع ورژن ها تغییراتی جهت بهبود نرم افزار صورت گرفته است که مهمترین آنها در سال های گذشته اضافه شدن افزونه گرس هاپر (GRASSHAPPER) در راینو ۶ و ساب دی (SubD) در راینو ۷ می باشد.
معرفی افزونه های جدید راینو
افزونه گرس هاپر راینو (GRASSHOPPER)
تا پیش از راینو ۶ گرس هاپر یک پلاگین برای نرم افزار راینو بود که جداگانه بر روی نرم افزار نصب می گردید اما از راینو ۶ به بعد بر روی خود نرم افزار راینو قرار داده شده است که شما با یک کلیک وارد محیط گرس هاپر می شوید.گرس هاپر در واقع یک زبان برنامه نویسی گرافیکی است به این معنی است که طراح می تواند بدون نیاز به داشتن دانش برنامه نویسی با استفاده از ابزار های گرافیکی الگوریتم های خاصی رو برای طراحی محصول استفاده کند. البته افرادی که به زبان برنامه نویسی آشنایی دارند می توانند با دوزبان RHINOSCRIPT و PYTHON به برنامه نویسی در راینو بپردازند.
با توجه به نوع عملکرد گرس هاپر امروزه در طراحی پارامتریک هم در معماری وهم در طراحی محصول و مبلمان بسیار مورد توجه قرار می گیرد.
افزونه ساب دی راینو (SubD)
آخرین ورژن نرم افزار راینو که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد راینو ۷ می باشد. در این ورژن قابلیت طراحی SUBD به این نرم افزار اضافه شده است .SUBD یک هندسه جدید است که امکان طراحی ارگانیک را برای دوستداران این نوع از طراحی مهیا کرده است. بر خلاف مدل های مختلف هندسی با افزونه SUBD به راحتی می توان فرم های آزاد را طراحی و ویرایش نمود.
مدلسازی مش که دربسیاری از نرم افزار ها مورد استفاده قرار می گیرد تقریبی است و دقت بالایی ندارد اما مدلسازی SUBD بر اساس SPLINE ها هستند که بر اساس قواعد هندسی عمل می کند که دقت طراحی را بالا می برد.
نحوه مدلسازی در نرم افزار راینو
مدلسازی در نرم افزار راینو بر اساس نربز (NURBS) صورت می گیرد که در ذیل به توضیح این موضوع می پردازیم.
مدلسازی نربز (NURBS)
واژه نربز (NURBS) مخفف کلمه non uniform rational basic spline است. نربز ابزاری بسیار قدرتمند در طراحی و ساخت و مهندسی به کمک کامپیوتر می باشد. در این نوع سیستم منحنی ها به وسیله نقاط کنترلی (control point) تولید و مدیریت می شوند و تمام این نقاط بایکدیگر در ارتباط هستند و ارتباط بین آنها ثابت می باشد. با این نوع الگوریتم حجم های مختلف را به راحتی می توان مدلسازی و ویرایش و اصلاح نمود.
از نقاط قوت NURBS modeling نسبت به روش های دیگر مانند polygan modeling تعداد پایین سطوح ایجاد شده توسط نربزها می باشد که نتیجه آن پردازش سریعتر داده ها در این نوع مدلسازی و همچنین افزایش سرعت و راحتی بیشتر در زمان اصلاح می باشد. تمام این موارد زمانی اهمیت پیدا می کنند که شما در صحنه ای که آبجکت های زیادی دارید مجبور به اصلاح می شوید و هرچقدر تعداد سطوح کمتر باشد اصلاح راحت تر و سرعت اعمال دستورات بیشتر خواهد بود.
خصوصیات نرم افزار راینو
فرمت های مختلف نرم افزار راینو
راینو علاوه بر اینکه این امکان را برای کاربر ایجاد می کند که فرم های پیچیده رو با حجم پایین تر مدلسازی کند با نرم افزار های دیگر نیز سازگاری خوبی دارد که این موضوع خود از نقاط قوت راینو می باشد.
نرم افزار راینو دارای فرمت های مختلفی جهت IMPORT و EXPORT فایل هاست یعنی شما به راحتی می توانید فایل های مختلف را از نرم افزار های مختلف وارد نرم افزار راینو کنید و یا فایل های راینو رو به نرم افزارهای مختلف ارسال کنید و خروجی هایی که نیاز دارید رو ایجاد کنید. شما به راحتی می توانید فایلی رو به عنوان نمونه از نرم افزار هایی مانند 3DMAX و یا SKETCHUP وارد نرم افزار راینو کنید و یا از فایل های راینو جهت دستگاه های CNC با پسوند DXF خروجی بگیرید.
تعدادی از فرمت های IMPORT/EXPORT در نرم افزار راینو که بسیار مورد استفاده قرار میگیرند در ذیل آورده شده است. البته تعداد فرمت های قابل قبول راینو بیشتر از موارد ذیل می باشد.
.3ds / .dwg / .igs / .dxf / .pdf / .ply / .low / .skp / .slc / .ai / .step / .stl / .cd / .fbx / .sat / .gf / .obj
همچنین نرم افزار راینو این قابلیت را دارد که به دستگاه های cnc فرمت قابل قبول مانند stl و obj ارایه دهد.
پلاگین های راینو
پلاگین ها کدهای نرم افزاری هستند که بر روی نرم افزار اصلی نصب می شوند و قابلیت خاصی رو برای نرم افزار ایجاد می کنند. ازخصوصیات مهم نرم افزار راینو داشتن پلاگین های مختلفی است که با توجه به نیاز کاربر امکان افزوده شدن بر روی نرم افزار رادارند. این پلاگین ها را می توان در گروهای مختلفی تقسیم بندی نمود که در زیر به تعدادی از این گروه ها که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند اشاره شده است:
پلاگین های رندر
نرم افزار راینو به تنهایی قابلیت گرفتن رندر را دارد اما نسبت به موتورهای رندر موجود در بازار خروجی قابل قبولی ندارد که جهت دست یافتن به خروجی های بهتر می تواند از پلاگین های رندر استفاده کرد.
- پلاگین V-RAY از شرکت GHAOS GROUP
- پلاگین KEYSHOT از شرکت LUXION
- پلاگین FLAMINGO از شرکت McNeel
- پلاگین REALTIME RENDER از شرکت AUTODESK
پلاگین طراحی جواهرآلات
طراحی جواهر آلات از زمینه های مهم و مورد توجه طراحان است که برای این زمینه نیز پلاگین هایی توسط شرکت های مختلف برای نرم افزار راینو ارایه شده است.
پلاگین matrix از شرکت Gemvision
پلاگین rhinogold از شرکت TDM solution
پلاگین مدلسازی ارگانیک
تا پیش از راینو ۷ از پلاگین های مختلفی برای طراحی ارگانیک استفاده میشد .
- پلاگین Tspline از شرکت AUTODESK که مدلسازی ارگانیک را بر اساس POLYGAN انجام می دهد.
- پلاگین CLAYOO از شرکت TDM solution
- پلاگین ماشین کاری
پلاگین madCAM از انواع پلاگین های CAD/CAM می باشد که طراحی و تولید را بر اساس کامپیوتر انجام میدهند.این پلاگین یک افزونه ماشین کاری برای cnc است که امکان نصب بر روی نرم افزار راینو را دارد. Madcam پلاگینی است که توانایی ایجاد مسیر های حرکتی در ماشین کاری ۳و۴و5 محور را در راینو ایجاد می کند تا از طریق این مسیرها محصولات واقعی توسط ماشینکاری ایجاد گردد.
- پلاگین RHINOINTERIOR جهت طراحی مبلمان
- پلاگین BONGO جهت انیمیشن سازی در راینو
- پلاگین RHINO NEST جهت ماکت سازی و شیت بندی
- پلاگین RHINOWORKS جهت شبیه سازی مکانیزم های حرکتی
- پلاگین LAND DESIGN جهت طراحی فضای سبز
- پلاگین EVE/EXPLODE جهت گرفتن نمای انفجاری از مدل
- پلاگین SECTIONTOOLS جهت گرفتن مقاطع از مدل
و بسیاری از پلاگین های دیگر که تو زمینه رندر و مدلسازی و شهرسازی وجود دارند. در زمان نصب پلاگین ها حتما به این نکته توجه داشته باشید که پلاگین ها باید با ورژن نصب شده راینو هماهنگ باشند.
همچنین اپلیکیشن DROID RHINO که توسط شرکت THINSLICES ارایه شده امکان نمایش فایل های 3D راداراست و شما می توانید فایل ها 3D را داخل این اپلیکیشن مشاهده کرده و داخل صفحه جابه جا کنید، بچرخانید و یا بزرگ و کوچک کنید.
کاربرد نرم افزار راینو
از نرم افزار راینو در طراحی به کمک کامپیوتر (computer aided design, CAD) و ساخت به کمک کامپیوتر (computer aided manufacture, CAM) و مهندسی به کمک کامپیوتر (computer aided engineering, CAE) استفاده می گردد.
این نرم افزار امروزه در شاخه های معماری و طراحی صنعتی و نمونه سازی سریع و طراحی جواهرآلات و خودرو و …. مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این نرم افزار در چاپ سه بعدی و مهندسی معکوس نیز کاربرد دارد. افرادی که علاقمند به چاپ سه بعدی هستند و یا نیاز به مدلسازی سریع جهت نمایش محصولات خود را دارند به راحتی می توانند از این نرم افزار استفاده کنند.
کاربرد نرم افزار راینو در صنایع چوب
با توجه به توانایی بالای نرم افزار راینو در مدلسازی و همچنین دقت بالای این نرم افزار در صنایع مرتبط با چوب بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از این نرم افزار شما می توایند در طراحی مبلمان و دکوراسیون داخلی و منبت و بسیاری از فرایندهای مرتبط با تولید مبلمان و مصنوعات چوبی استفاده کنید. امکان طراحی دو بعدی و سه بعدی و سازگاری با نرم افزار های دیگر و همچنین پسوند های مورد قبول دستگاه های cnc از قابلیت های این نرم افزار است که سبب محبوبیت بالای این نرم افزار شده است.
نرم افزار راینو؟
در آخر به این موضوع می پردازیم که چرا نرم افزار راینو را برای مدلسازی انتخاب می کنیم. دلایل متفاوتی برای این موضوع وجود دارد که در ذیل به تعدادی از این موارد اشاره می کنیم.
- نرم افزار راینو توانایی برقراری ارتباط با بسیاری از نرم افزار های دیگر را به خاطر تعداد بالای فرمت های ذخیره سازی دارد.
- راینودر زمینه های مختلف پلاگین های متنوعی دارد که افراد با توجه به نیازشان می توانند از آن پلاگین ها استفاده کنند
- حجم محصولات طراحی شده در راینو نسبت به نرم افزار های مشابه کمتر بوده که مدلسازی و ویرایش رو سریع تر و راحت تر می کند.
- در راینو به راحتی می توان اشکال پیچیده رو با حجم کم و دستورات ساده مدلسازی نمود.
- دقت ترسیم در نرم افزار راینو به خاطر استفاده از مدل های ریاضی بسیار بالاست.
- در راینو به راحتی می توان نقشه دوبعدی از محصولات مدل شده را ترسیم نمود.
دیدگاهتان را بنویسید